Σαφείς αποστάσεις από τη μεταρρύθμιση του «βαθέως κράτους» προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της επικείμενης προεκλογικής ρητορικής του πρωθυπουργού παίρνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο Νίκος Δένδιας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της συνέντευξης καταγράφονται με προσεκτικό τρόπο οι πρώτες στιγμές αμφισβήτησης του αφηγήματος Μητσοτάκη από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο ΥΠΕΞ μιλώντας για τα περί μεταρρύθμισης του «βαθέος κράτους», θέμα που έχει αναγάγει σε κεντρική επιδίωξή του το Μαξίμου, εργαλειοποιώντας το ακόμη και στην τραγωδία των Τεμπών προκειμένου να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ο κ. Δένδιας σημειώνει «δεν θα το έθετα ως προεκλογικό πρόταγμα το ζήτημα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Θα τις περιέγραφα ως εθνική υπηρεσία».
Κάνει, όμως, ξεκάθαρη την αντίθεσή του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και, με φόντο τη συζήτηση για τα Τέμπη και τον ΟΣΕ, υπογραμμίζει «θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του COVID δίδαξε πολλά».
Δεν παραβλέπει, ακόμη, να δώσει καθαρή απάντηση προς τον Άδωνη Γεωργιάδη και σε όσους εντός Ν.Δ. τον κατηγόρησαν ότι «απουσιάσει» από τον δημόσιο διάλογο και τη στήριξη προς την κυβέρνηση σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, αναδεικνύει άλλα δύο σημεία στα οποία η κυβέρνηση επιμένει να διατυμπανίζει τις «επιτυχίες» δημιουργώντας τη δική της πραγματικότητα. Ο Νίκος Δένδιας μιλάει για την ακρίβεια τονίζοντας οφείλουμε να ασχοληθούμε επισταμένως με τα προβλήματα που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στους καταναλωτές, ιδίως στους οικονομικά αδύναμους, οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις λόγω των εξωγενών κρίσεων και των κερδοσκοπικών τάσεων», αλλά τοποθετείται και για το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών σχολιάζοντας «οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Ακόμη, σχετικά με το «γαλάζιο» αφήγημα και επιδίωξη περί αυτοδυναμίας, ο Νίκος Δένδιας απαντά «η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και οφείλει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Ας μην προτρέχουμε όμως. Αυτό το οποίο προέχει είναι να σημάνουμε συναγερμό για την επίτευξη του κατά το δυνατόν υψηλότερου ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό της πρώτης κάλπης θα κρίνει κατά μεγάλο μέρος και το αποτέλεσμα της δεύτερης».
Τέλος, δίνει και τη δική του απάντηση σχετικά με τις κατηγορίες «γαλάζιων» στελεχών ότι έχει επιλέξει τη «λευκή απεργία» και δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σημειώνοντας «ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για μια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους μας», επισημαίνει. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει λίγα και μετρημένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μου αυτή είναι το σπίτι μου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά μου χρόνια και έχω μάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιμο».
Τα σενάρια για την ηγεσία της Ν.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε στη συζήτηση τα σενάριο που θέλει τον υπουργό Εξωτερικών να είναι εκ των βασικών υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση εκλογικής ήττας.
Τα σενάρια έφτασαν μέχρι και την ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv όπου γινόταν η αναφορά ότι ο Ν. Δένδιας «κοιτάζει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση ήττας του Μητσοτάκη στις επικείμενες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Μάιο».
Η Euractiv, επικαλούμενη αρκετά ΜΜΕ, αναφέρει πως ο Ν. Δένδιας «επίτηδες απείχε από τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα για να μην επηρεαστεί από την πολιτική ζημιά που υφίσταται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».