Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται η νέα κυβερνητική τροπολογία που (θεωρητικά) έχει ως στόχο να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος «Έλληνες» –του πρωτοδίκως καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη– στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές...
Σημειώνεται ότι το θέμα θα μεταφερθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται να κορυφωθεί και η πολιτική αντιπαράθεση.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προέβη στη νέα ρύθμιση, όταν αντελήφθη ότι το πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου ενδέχεται να κρίνει θετικά τη συμμετοχή του μορφώματος Κασιδιάρη - Κανελλόπουλου. Ωστόσο κι αυτή τη φορά επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του στις εύλογες φωνές κομμάτων και συνταγματολόγων, διορθώνοντας το λάθος του με νέο ατόπημα: επέβαλε υποχρεωτική συμμετοχή στην απόφαση της ολομέλειας του Α1 τμήματος, δηλαδή και τα 10 μέλη.
Η ενέργεια αυτή του υπουργού έφερε την οργισμένη αντίδραση από τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 τμήματος, Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος με επιστολή του κατήγγειλε ως ωμή και αντισυνταγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη την τροποποίηση της τροπολογίας. Σήμερα, ο κ. Τζανερίκος οδηγήθηκε σε αναγκαστική παραίτηση, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανοιχτή επιστολή του.
Οι «κόντρες» στην επιτροπή της Βουλής
Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μίλτος Χατζηγιαννάκης χαρακτήρισε ως αδιανόητη τη δημόσια αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον παραιτηθέντα πρόεδρο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έριξε τόσο νερό στο μύλο του Κασιδιάρη που τον ηρωποιήσατε».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέφρασε ορισμένες διαφωνίες, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης, με την Ευαγγελία Λιακούλη να ζητά όπως το επίμαχο θέμα να κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και όχι του τμήματος. Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπερψηφίζει την κυβερνητική τροπολογία.
Στο θέμα των επικίνδυνων διατάξεων που αφήνουν ανοιχτό το πεδίο για ελέγχους στο εσωτερικό των κομμάτων αναφέρθηκε η Μαρία Κομνηνάκα, εκφράζοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ για την τροπολογία. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να δίνεται το δικαίωμα στην άρχουσα τάξη να αποφασίζει ποιος έχει και ποιος δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η μόνη λύση για την πάταξη του ναζισμού είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας, όχι η υπονόμευσή της».
Τις δικές της ενστάσεις στην επίμαχη τροπολογία εξέφρασε και η Ελληνική Λύση, διά στόματος του Αντώνη Μυλωνάκη.
Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Βορίδης επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διστάσει να τον κατηγορήσει πως κλείνει το μάτι στο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα, ακροατήριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου