Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

Παιδική παχυσαρκία: Ένα από τα εθνικά μας «ρεκόρ» Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ, το 14,6% των Ελληνόπουλων κάτω των 5 ετών, ζυγίζει πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό.





Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
 


Στην έκτη θέση της λίστας 198 χωρών φιγουράρει η Ελλάδα με ένα σταθερά αρνητικό ρεκόρ: Την παιδική παχυσαρκία.


Κάτι που τα ελληνόπουλα μεγαλώνουν με τη γιαγιά που τηγανίζει πατάτες κάθε μέρα, κάτι που δεν γυμνάζονται, κάτι που η οικονομική δυσπραγία αναγκάζει τα νοικοκυριά να τρώνε λιπαρά και χαμηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα (έτοιμες πίτσες και πίττες, τυποποιημένα γλυκά, λιπαρά κομμάτια βοδινού κλπ) και τα παιδιά κάτω των 5 ετών στην Ελλάδα είναι τα 6α πιο παχουλά στον κόσμο!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 14,6% των Ελληνόπουλων κάτω των 5 ετών, ζυγίζει πολύ περισσότερο από το φυσιολογικό, με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν το 2022.
 


Την ίδια ώρα, δεν ανησυχεί μόνο η παχυσαρκία αλλά και η υπερβαρότητα (δηλαδή τα λίγα παραπάνω από το φυσιολογικό κιλά). Τα πορίσματα του ΠΟΥ έδειξαν ότι πάνω από 37 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εντάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων. Κι αυτό το νούμερο είναι 4 εκατομμύρια μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψαν το 2000.

Πρώτη σε παχύσαρκα παιδιά είναι η Λιβύη με ποσοστό 28,7%. Δεύτερη έρχεται παραδόξως η Αυστραλία με πάνω από το 1/5 των παιδιών κάτω των 5 ετών να έχουν πολλά παραπάνω κιλά. Τρίτη είναι η Τυνησία, τέταρτη η Αίγυπτος και πέμπτη η Παπούα Νέα Γουινέα.


«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα μικρά παιδιά οδηγείται σε λάθος κατεύθυνση και δεν δείχνει σημάδια ανατροπής της κατάστασης» αναφέρουν από τον ΠΟΥ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Πάντως έχει μία αξία να αναφέρουμε ότι τα πιο χαμηλά επίπεδα παχυσαρκία παρουσιάζουν κάποιες ασιατικές χώρες, όπως είναι η Μίανμαρ όπου βασική πηγή πρωτεϊνών είναι το ψάρι και το κοτόπουλο ενώ σε κάθε γεύμα υπάρχει ρύζι και λαχανικά.

Τέλος, στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Σπύρος Δοξιάδης μνημονεύονται μέτρα για τον περιορισμό της παιδικής παχυσαρκίας με συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες δεν έχουμε δει ακόμα να εφαρμόζονται μαζικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου