Τρίτη, Μαΐου 30, 2023
Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2023: Τρομάζει το μεγάλο αλαλούμ με την Τράπεζα Θεμάτων Μετά τα σοβαρά προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων, όλο το βάρος στρέφεται στην ομαλή διεξαγωγή των Πανελληνίων 2023.
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Επαναλαμβανόμενα είναι τα προβλήματα με την Τράπεζα Θεμάτων, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις Πανελλήνιες 2023 που ξεκινούν σε μόλις δύο 24ωρα. Το θέμα έχει ξεσηκώσει και πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των δεύτερων εκλογών, με εκατέρωθεν βολές από τα κόμματα. Ποιες είναι όμως οι πρώτες απαντήσεις για τις κρίσιμες εξετάσεις από το υπουργείο Παιδείας, που έχει υπηρεσιακό υπουργό τον Χρήστο Κίττα;
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις Πανελλήνιες και ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΤ:
«Παίρνουμε τα μέτρα μας. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Θα είναι ασφαλείς οι μαθητές, να είναι σίγουροι».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της Γ' Λυκείου, οπότε τα παιδιά να ξεκινήσουν τις Πανελλήνιες εξετάσεις την Πέμπτη 1η Ιουνίου στα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 2 Ιουνίου στα ΓΕΛ.
Τι θα γίνει με τις ενδοσχολικές εξετάσεις της Α' και Β' Λυκείου
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Α' και Β' Λυκείου που δεν κατάφεραν να δώσουν τις ενδοσχολικές εξετάσεις χθες, Δευτέρα, λόγω της κατάρρευσης του συστήματος, ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου να δώσουν εξετάσεις. Όπως ανέφερε:
«Υπάρχει το περιθώριο το προβλεπόμενο και το κάθε σχολείο κανονίζει την ημερομηνία στην οποία θα γίνουν αυτές οι εξετάσεις της Α' και Β' Λυκείου».
Οργή από γονείς και εκπαιδευτικούς για το μπάχαλο με την Τράπεζα Θεμάτων
Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι «δεν είναι δυνατόν λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις οι μαθητές να περνάνε αυτό το άγχος». Και πρόσθεσε:
«Το γεγονός ότι αυτό συνέβη για δεύτερη μέρα. Καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα που πήρανε δεν ήταν αυτά για να μην εξασφαλιστεί κανένα πρόβλημα».
Αλλά και η ΟΛΜΕ έβγαλε από χθες οργισμένη ανακοίνωση, ζητώντας να καταργηθεί η Τράπεζα Θεμάτων:
«Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα. Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.
Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.»
Τράπεζα Θεμάτων: Αποδίδουν σε χάκερς την κατάρρευση του συστήματος
Για δεύτερη μέρα σήμερα, το υπουργείο Παιδείας αποδίδει σε κυβερνοεπίθεση, αυτή τη φορά σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ, τα νέα προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων που ξεκίνησαν από χθες. Ο ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) είναι ο φορέας που υποστηρίζει τεχνικά την Τράπεζα Θεμάτων.
Η εικόνα που αντικρίζουν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων της χώρας που επιχειρούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι παρόμοια με τη χθεσινή, ενώ πηγές από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανέφεραν στο iEidiseis πως «υπάρχει τεχνικό πρόβλημα».
Τι συνέβη ακριβώς περιέγραψαν αναλυτικά τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κοινή τους ανακοίνωση:
«Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DDoS).
Με απλά λόγια, έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του.»
Πάντως, ο Μάνος Σφακιανάκης, Πρ. Διεθνούς Ινστ. Κυβερνοασφαλείας υποστήριξε ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί:
«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις».
Εισαγγελική παρέμβαση για την «κατάρρευση» της Τράπεζας Θεμάτων
Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Αρείου, Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου πρκάλεσε η δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Tράπεζας Θεμάτων στη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.
Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.
Στόχος της παρέμβασης της εισαγγελικής αρχής είναι να κινητοποιηθούν οι αρχές για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα που έχουν άμεση επίπτωση σε χιλιάδες μαθητές.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου