Τετάρτη, Μαΐου 17, 2023

Έγκλημα στα Τέμπη: Καταθέσεις - καταπέλτης για το κυβερνητικό αφήγημα...

 




Κοινός ισχυρισμός των δεκάδων μαρτύρων είναι πως «εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση το τραγικό δυστύχημα δεν θα συνέβαινε ποτέ...»
Πάνω από 30 μάρτυρες έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στον εφέτη ανακριτή Λάρισας για το έγκλημα στα Τέμπη, το οποίο οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπους. Στους... μάρτυρες περιλαμβάνονται μηχανοδηγοί, ελεγκτές, σταθμάρχες, συνδικαλιστές, εν ενεργεία υπάλληλοι του ΟΣΕ, καθώς και συνταξιούχοι, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπήρχαν και που είχαν ως αποτέλεσμα την τραγωδία, η οποία συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» –που επικαλείται τις καταθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεσή της, όπως αναφέρει–,  κοινός ισχυρισμός όλων των μαρτύρων είναι ότι αν υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης, το δυστύχημα δεν θα είχε γίνει ποτέ. 


Υπενθυμίζεται ότι η τηλεδιοίκηση στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας σταμάτησε να λειτουργεί λίγο μετά τις εκλογές του 2019, εξαιτίας πυρκαγιάς. Το πρόβλημα δεν αποκαταστάθηκε έκτοτε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου, παίζοντας με τις λέξεις, επιχείρησε να δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το σύστημα τηλεδιοίκησης και το τοπικό σύστημα ελέγχου του σταθμού της Λάρισας. Μάλιστα, ο τέως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (στην οποία κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις) πως υπήρχε τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας, η οποία «χρησιμοποιήθηκε και ήταν σε λειτουργία μία ώρα πριν την ώρα του δυστυχήματος».

Στο ίδιο μήκος κύματος (και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας) και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, που με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, δήλωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πήγε εκεί όπου θα γίνει τον Σεπτέμβριο η υπερτοπική τηλεδιοίκηση αντί να πάει στον τοπικό σταθμό τηλεδιοίκησης που λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ και θα μπορούσε να γίνει η αυτόματη χάραξη».

Τα παραπάνω εντάσσονται σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να δραπετεύσει των ευθυνών της και να δείξει (ματαίως) πως όλα λειτουργούσαν από πλευράς της, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον σταθμάρχη για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Μαξίμου επιχείρησε διάχυση ευθυνών στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατήγγειλε για εγκληματικά λάθη και καθυστερήσεις όταν ήταν στην εξουσία. 

Ωστόσο, το κυβερνητικό αφήγημα καταρρέει με βρόντο μπροστά στην απτή πραγματικότητα. 

► Το δημοσίευμα της «Κ» έρχεται μετά τις πρόσφατες, απρεπείς δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού περί εργαλειοποίησης της τραγωδίας, με το Μαξίμου να επιχειρεί στη συνέχεια να τα μαζέψει, έπειτα από την κατακραυγή που ακολούθησε. 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το δημοσίευμα της «Κ»: 

Κ.Ν. (υπάλληλος της Hellenic Train και πρόεδρος εργατικού σωματείου). Αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες του σωματείου, με επιστολές και εξώδικα προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα προβλήματα που υπήρχαν, τόνισε για το σύστημα τηλεδιοίκησης πως χωρίς αυτό ο διαχειριστής υποδομής δεν μπορούσε να δει σε ποιο σημείο και σε ποια γραμμή (ανόδου ή καθόδου) βρίσκονταν τα τρένα κατά την πορεία τους. «Επίσης δεν μπορούσαν να γίνουν διασταυρώσεις τρένων σε σταθμούς, ούτε να χαράσσεται η πορεία των τρένων στην ευθεία από σταθμούς όπως αυτός των Ν. Πόρων», πρόσθεσε.

«Εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα αποφεύγαμε κάτι; Ναι, θα ήταν δύο μάτια παραπάνω γιατί ο τηλεδιοικητής, επειδή βλέπει όλη τη γραμμή από τον Δομοκό έως το Πλατύ, θα έβλεπε το τρένο σε πραγματικό χρόνο και θα διόρθωνε το λάθος του σταθμάρχη», κατέθεσε ο Χ.Θ., συνταξιούχος του ΟΣΕ.

«Εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση όλα θα γίνονταν με χαράξεις και όχι μηχανικά. Δεν θα γινόταν λάθος ώστε να πάει το τρένο στην κάθοδο. Είχαμε κάνει σειρά παραστάσεων και στις διοικήσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών, καθώς και στο υπουργείο, στα πολιτικά κόμματα και σε όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά για την απαξίωση του σιδηροδρόμου. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε», τόνισε ο Π.Π., συνταξιούχος του ΟΣΕ.  

«Εάν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα αποφεύγαμε αυτό το συμβάν. Η τηλεδιοίκηση θα διόρθωνε το λάθος του σταθμάρχη και θα οδηγούσε το τρένο σωστά μέχρι το Πλατύ. Ο τηλεδιοικητής μπορεί να δει την πορεία της αμαξοστοιχίας και τα φωτοσήματα», σημείωσε ο Φ.Ο., συνταξιούχος του ΟΣΕ.

«Εάν δούλευε το σύστημα της τηλεδιοίκησης δεν θα γινόταν απολύτως τίποτα, γιατί ο τηλεδιοικητής θα έβλεπε το λάθος στη διαγώνιο και θα το επεσήμανε στον σταθμάρχη», ανέφερε ο Γ.Ζ., συνταξιούχος του ΟΣΕ.

Εάν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης τότε, με βεβαιότητα, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα, υποστήριξε και η Ε.Τ., σταθμάρχης του ΟΣΕ. Και πρόσθεσε: «Ο τηλεδιοικητής θα έβλεπε ότι το κλειδί ήταν στη διαγώνιο και σε κάθε περίπτωση θα έβλεπε όλη τη διαδρομή του τρένου και, διαπιστώνοντας ότι κινείται στην κάθοδο, θα ακινητοποιούσε την αμαξοστοιχία». 

Το ίδιο ακριβώς υποστήριξαν και τρεις άλλοι σταθμάρχες του ΟΣΕ -Δ.Π., Γ.Τ. και Α.Ι.- εξηγώντας στον ανακριτή πως, εάν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης, ο τηλεδιοικητής, πριν ξεκινήσει το τρένο, θα είχε δει το κλειδί 118 στη διαγώνιο και θα επενέβαινε αναλόγως.

Χ.Τ. (υπάλληλος του ΟΣΕ): «Η τηλεδιοίκηση θα έβλεπε την πορεία των τρένων. Ο τηλεδιοικητής πάντα είναι πιο έμπειρος σταθμάρχης ο οποίος αμέσως θα επενέβαινε και θα έβαζε το τρένο στη σωστή γραμμή. Οταν δούλευε η τηλεδιοίκηση είχε συμβεί ο τηλεδιοικητής να διορθώσει λάθη του σταθμάρχη». 

Π.Σ. (ελεγκτής του ΟΣΕ): «Εάν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης σίγουρα θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα γιατί ο υπεύθυνος σταθμάρχης της τηλεδιοίκησης θα έβλεπε ότι μπήκε στην κάθοδο καθώς είχε τη δυνατότητα να δει το κομμάτι από Δομοκό έως Πλατύ, θα επενέβαινε και ή δεν θα ξεκινούσε το τρένο ή θα έκανε μια μικρή οπισθοπορεία της αμαξοστοιχίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου