Δημήτρης Αβαρλής
Σύμφωνα με πληροφορίες, του iEnergeia.gr το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις.
Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασκείται κριτική ότι αντί για επιδοτήσεις θα έπρεπε να δοθούν γενναία προγράμματα για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ στις στέγες των κατοικιών και στις επιχειρήσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Μάλιστα όπως αναφέρουν αναλυτές αντί για τις επιδοτήσεις θα μπορούσε να επιλεχθεί η μείωση του ΦΠΑ που είναι στο 24%. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και κατά πόσο θα δεχθεί το υπουργείο Οικονομικών την αφαίρεση των συγκεκριμένων εσόδων. Σίγουρα όμως είναι μια κίνηση που δεν απαιτεί την έγκριση από την Ε.Ε. Αντιθέτως, τα προγράμματα επιδότησης απαιτούν την εκτέλεση τους με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες, του iEnergeia.gr το υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα εκτιμάται πως θα επιδοτεί ενδεχομένως και συστήματα μπαταριών και ο συνολικός προϋπολογισμός υπολογίζεται σε 150-160 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να τρέξει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Όπως έχουμε αναφέρει υπάρχει σκέψη το επόμενο διάστημα να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.
Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι προβλέψεις της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που προέβλεπε την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας 2GW για ενεργειακές κοινότητες και φωτοβολταϊκά.
Εκτιμάται πως θα μπορούσε να απελευθερωθούν 0,5GW για συστήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, επισημαίνουν το γεγονός ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τους περιορισμούς έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο σε σχέση με τα συστήματα αυτοκατανάλωσης. Ειδικότερα, προβλέπει πως «για τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς που συνδέονται στο ΕΣΜΗΕ ή στο ΕΔΔΗΕ εφαρμόζεται μόνιμος περιορισμός της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού, κατά την περ. (α) της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4951/2022, ώστε η μέγιστη ισχύς παραγωγής, μετρούμενη στο σημείο σύνδεσης του σταθμού με το ΕΣΜΗΕ ή το ΕΔΔΗΕ (μέγιστη εγχεόμενη ισχύς παραγωγής), ως ποσοστό της εγκατεστημένης ισχύος του σταθμού, να προκύπτει σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Σε περίπτωση αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος Σταθμού μετά την έκδοση Προσφοράς Σύνδεσης, η μέγιστη εγχεόμενη ισχύς παραγωγής του Σταθμού επανυπολογίζεται με βάση τη νέα εγκατεστημένη ισχύ, εκτός των περιπτώσεων σταθμών που κάνουν χρήση της πρόβλεψης για αύξηση εγκατεστημένης ισχύος έως και 10% σύμφωνα με παρ. 6 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022, όπου η μέγιστη εγχεόμενη ισχύς παραγωγής παραμένει ίδια.3. Σε περίπτωση μείωσης της εγκατεστημένης ισχύος του ως άνω Σταθμού, η μέγιστη ισχύς παραγωγής/έγχυσης αυτού επανυπολογίζεται με βάση την νέα εγκατεστημένη ισχύ του». Το πρόβλημα με την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου δεν είναι μόνο ελληνικό υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σίγουρα θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Να σημειωθεί τέλος πως εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις του νόμου 5037/2023 που έφερε αλλαγές στην αυτοκατανάλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου