Κυριακή, Μαΐου 28, 2023

Με την «ευχή» του υπ. Ναυτιλίας τα τουρκικά αλιευτικά στα Κύθηρα
Συνεχείς οι έλεγχοι από το Λιμενικό Σώμα, υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου


Την ώρα που τουρκικά αλιευτικά αλωνίζουν τις ελληνικές θάλασσες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας διαψεύδουν τα δημοσιεύματα – αλλά και τα βίντεο! – που θέλουν τα εν λόγω σκάφη να ψαρεύουν κοντά στις ακτές των Κυθήρων.


Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπ. Ναυτιλίας σαν να μην συμβαίνει τίποτα…

«Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά (28.5.2023) δημοσιεύματα ότι αλιευτικά σκάφη της Τουρκίας ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων.

Οι ίδιες πηγές του Υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που απεικονίζεται στα Κύθηρα και σε βίντεο που έβγαλε στη δημοσιότητα το OPEN, δεν αλιεύει σε εθνικά χωρικά ύδατα και δεν είναι καν αλιευτικό.
Το σκάφος στα Κύθηρα είναι ρυμουλκό που σέρνει κενούς ιχθυοκλωβούς προκειμένου να τους μεταφέρει στην κεντρική Μεσόγειο ή στα ανοιχτά της Μάλτας, όπου εκεί θα μεταβιβάσουν από άλλα μεγάλα αδειοδοτημένα αλιευτικά σκάφη, ερυθρό τόνο. Στη συνέχεια, τα ρυμουλκά αυτά θα μεταφέρουν τους κλωβούς με τον τόνο σε φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Από το Υπουργείο Ναυτιλίας τονίστηκε ότι πρόκειται για μία συγκεκριμένη διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, ενώ τέλη Ιουνίου τα ίδια σκάφη με τους κλωβούς γεμάτους αλιεύματα θα επιστρέψουν με τον ίδιο τρόπο, στη χώρα τους (στην περίπτωσή μας στην Τουρκία).
Τονίζεται επίσης, από το Υπουργείο Ναυτιλίας ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές μπορεί ένα τέτοιο αλιευτικό να ζητήσει κατόπιν άδειας την αγκυροβόλησή του σε ασφαλές σημείο.

Τα συγκεκριμένα σκάφη όπως και τα αλιευτικά, ελέγχονται καθημερινά από ευρωπαϊκά και ελληνικά δορυφορικά συστήματα, ενώ ελικόπτερα του λιμενικού έχουν πραγματοποιήσει και πραγματοποιούν ελέγχους από αέρος.


«Έφτασαν στα Κύθηρα και ύψωσαν σημεία»

Στο ρεπορτάζ του OPEN τονιζόταν ότι έφτασαν μέχρι τα Κύθηρα τουρκικά αλιευτικά για να ψαρέψουν, τα οποία ρίχνοντας τα δίχτυα τους σήκωσαν και σημαία κοντά στις ακτές του νησιού, όπως κατήγγειλε ο Γιώργος Κοντολέων, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου του νησιού.

Ο ψαράς παρείχε στο OPEN φωτογραφίες – ντοκουμέντο που τραβήχτηκαν πριν από περίπου 10 μέρες.

«Τα τουρκικά αλιευτικά περνάνε πολύ κοντά στη στεριά. Εάν εμείς περνούσαμε τόσο κοντά στην Τουρκία σίγουρα θα μας είχαν βυθίσει… Και δεν θα πηγαίναμε και εκεί», είπε ο ψαράς. «Πάντα υπάρχει ένας φόβος, γιατί περνάνε;», σημειώνει ενώ αναφέρει πως έριξαν και δίκτυα έξω από το νησί.

Στην ίδια εκπομπή ο Ν. Σπανός, υποναύαρχος ε.α., περιγράφοντας τις φωτογραφίες είπε πως οι Τούρκοι ρίχνουν ιχθυοκλωβούς, κάτι το οποίο είναι παράνομο εάν δεν έχουν λάβει άδεια για τη ρυμούλκησή τους.

«Εάν ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα θα έπρεπε να συλληφθούν», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου