Τετάρτη, Μαΐου 31, 2023

Αδυνάτισμα: Το ιδανικό φρούτο που προτείνουν οι επιστήμονες Δεκάδες οι δίαιτες για αδυνάτισμα, ωστόσο, ένα φρούτο είναι το αγαπημένο των ειδικών.






 

 


Το αγαπημένο φρούτο των ειδικών για αδυνάτισμα ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και δεν είναι άλλο από το γκρέιπφρουτ, που αποτελεί διασταύρωση πορτοκαλιού με πομέλο (φράπα).


Σύμφωνα με το healthstat.gr, πρόκειται για ένα φρούτο εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες (ένα μόνο μετρίου μεγέθους γκρέιπφρουτ περιέχει περίπου 40 θερμίδες), με τεράστιες ποσότητες βιταμίνης C. Το γκρέιπφρουτ συγκαταλέγεται στις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίες θεωρείται ότι προωθούν την απώλεια βάρους.




Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε ναριγκερίνη, η οποία διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μας προστατεύσουν από τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως αναφέρει το «Healthline», μια νέα ανάλυση πολλαπλών ερευνών βρήκε ότι η τακτική κατανάλωση γκρέιπφρουτ είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του σωματικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και της πίεσης του αίματος των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today», μια νέα μελέτη από το Κέντρο Έρευνας για τη Διατροφή και τον Μεταβολισμό, διαπίστωσε ότι η προσθήκη γκρέιπφρουτ στην καθημερινή διατροφή των συμμετεχόντων (είτε το ίδιο το φρούτο είτε σε μορφή χυμού) είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους.
Τι έδειξαν οι μελέτες για το γκρέιπφρουτ

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από 100 άτομα (άνδρες και γυναίκες) να τρώνε μισό γκρέιπφρουτ ή να πίνουν ένα μικρό ποτήρι χυμού από γκρέιπφρουτ μετά από κάθε γεύμα (3 φορές την ημέρα δηλαδή), για 12 εβδομάδες. Το πρόγραμμα διατροφής τους παρέμεινε το ίδιο με εκείνο που είχαν πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ η σωματική τους δραστηριότητα αυξήθηκε ελάχιστα.


Στο τέλος του πειράματος, εκείνοι που έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ είχαν χάσει κατά μέσο όρο 1,6 κιλό, ενώ εκείνοι που έπιναν το χυμό έχασαν 1,5 κιλό. Εντούτοις, αρκετοί ήταν και εκείνοι που έχασαν 4,5 κιλά ή και περισσότερα.

Πέρα από το βάρος των συμμετεχόντων, οι ερευνητές παρακολουθούσαν επίσης διάφορους μεταβολικούς παράγοντες όπως η έκκριση ινσουλίνης και άλλων ορμονών. Ειδικότερα για την ινσουλίνη, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι χημικές ιδιότητες του γκρέιπφρουτ είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της στον οργανισμό, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την απώλεια βάρους. Σημειώνουμε ότι η ινσουλίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας αποθηκεύει το λίπος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας ακόμα λόγος που ίσως οδήγησε στο αδυνάτισμα των συμμετεχόντων είναι πως το γκρέιπφρουτ φαίνεται να μειώνει την όρεξη των ανθρώπων και να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.


«Η μόνη αλλαγή στη διατροφή των συμμετεχόντων ήταν η προσθήκη του γκρέιπφρουτ. Η μελέτη μας δείχνει ότι το φρούτο αυτό μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία των ανθρώπων, καθώς και ένα σημαντικό όπλο κατά της επιδημίας της παχυσαρκίας. Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ είναι ωφέλιμη για την υγεία με πολλούς τρόπους», τόνισε η δρ. Φουτζιόκα, επικεφαλής της μελέτης.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου