Γράφει η Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πανευρωπαϊκό -για να μην πούμε παγκόσμιο- πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων επειδή σταμάτησε η παραγωγή πρώτων υλών σε Ινδία και Κίνα τα δύο τουλάχιστον πρώτα χρόνια της πανδημίας, έχει θέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ σε συναγερμό. Στο τραπέζι πέφτουν πολλές λύσεις ώστε να αντιμετωπιστεί μακροχρόνια το πρόβλημα και να μην εξαρτάται η παγκόσμια παραγωγή από τις χώρες αυτές. Μάλιστα δύο πολυεθνικές δημιουργούν ήδη εργοστάσια πρώτων υλών στην Ευρώπη για να καλύψουν τις ανάγκες τους ενώ λαμβάνονται και άλλα μέτρα…
Τι γίνεται όμως στον παρόντα χρόνο;
Ο ΕΜΑ (που είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός έγκρισης φαρμάκων) εξέδωσε προ ημερών συστάσεις προς την Φαρμακοβιομηχανία για την αύξηση των προσπαθειών επικοινωνίας και σχεδιασμού με στόχο να μην δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Ειδική ομάδα εργασίας του EMA συνέταξε ένα έγγραφο με 10 συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που «οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, οι χονδρέμποροι, οι διανομείς και οι κατασκευαστές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν για να διασφαλίσουν τη συνέχεια της προμήθειας φαρμάκων και να μειώσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων».
Μέσω αυτού ο ΕΜΑ συνιστά:
- Την ενημέρωση των εθνικών αρμόδιων αρχών για επικείμενες ελλείψεις το συντομότερο δυνατόν.
- Την παροχή πληροφοριών για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανών επιπτώσεων εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
- -Την κατάρτιση πρωτοκόλλων πρόληψης και διαχείρισης ελλείψεων.
- Το σχεδιασμό πολυεθνικών αλυσίδων εφοδιασμού για την αύξηση της ανθεκτικότητας.
- Τις ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την έγκαιρη συνεννόηση.
- Τις γενικές αρχές για την προώθηση της δίκαιης και ισότιμης διανομής φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.
Όπως αναφέρουν, «οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε δελτίο φαρμάκων και καθυστέρηση σε κρίσιμες θεραπείες, με σημαντικό αντίκτυπο στη φροντίδα των ασθενών. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις και να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο φαρμακευτικών σφαλμάτων. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας εγκεκριμένων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον ΕΜΑ και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου