Τρίτη, Μαΐου 30, 2023

Μουσικά σχολεία: Πότε οι εξετάσεις για την εισαγωγή μαθητών - Πώς οι αιτήσεις





 
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 


 


Χιλιάδες μαθητές ονειρεύονται την εισαγωγή τους στα Μουσικά σχολεία της χώρας και την διεκδικούν κάθε χρόνο δίνοντας απαιτητικές εξετάσεις. Φέτος, οι διαδικασίες για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄τάξη των Μουσικών Γυμνασίων, θα γίνουν από 19 έως 22 Ιουνίου 2023.


Σχετική εγκύκλιος στάλθηκε στα σχολεία στην οποία υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη των Μουσικών Γυμνασίων θα πραγματοποιηθεί τις εργάσιμες ημέρες από 19 έως 22 Ιουνίου 2023 και θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 και ώρα 10.00 με τη γραπτή εξέταση των υποψηφίων [ακρόαση ηχητικού δίσκου (cd).





Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής εξέτασης η διαδικασία εισαγωγής θα συνεχιστεί την ίδια ημέρα με την εξέταση των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή. Αναλόγως του αριθμού των αιτήσεων η διαδικασία της εξέτασης των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή δύναται να διαρκέσει έως την 22η Ιουνίου 2023. Για το πρόγραμμα των εξετάσεων, τα θέματα των εξετάσεων, τη βαθμολόγηση και τις εγγραφές των μαθητών ισχύει η με αρ. πρωτ. 20923/Δ2/23-02-2021 Υ.Α. «Λειτουργία Μουσικών Σχολείων» (Β΄ 878). Τέλος, οι Διευθυντές/ντριες των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για τα ανωτέρω.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Μουσικά Σχολεία της περιοχής τους. Για την εισαγωγή μαθητών στα Μουσικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2023-2024, οι γονείς/κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών υποβάλλουν από κοινού , έως τις 31 Μαΐου 2023 και ώρα 14:00 , ηλεκτρονικά ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής μόνο στο Μουσικό Σχολείο της περιοχής όπου κατοικεί ο υποψήφιος.

Οι γονείς/κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών/τριών των Μουσικών Σχολείων Αττικής μαζί με την αίτηση στο Μουσικό Σχολείο οφείλουν να αποστείλουν λογαριασμό κοινής ωφέλειας (ύδρευσης ή ρεύματος ή τηλεφώνου) ή άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο από το οποίο να αποδεικνύεται ρητώς η διεύθυνση της μονίμου κατοικίας του υποψηφίου.


Οι Διευθυντές/ντριες των Μουσικών Σχολείων αφού προβούν σε έλεγχο των αιτήσεων τις πρωτοκολλούν αποστέλλοντας τον αριθμό πρωτοκόλλου στους/στις αιτούντες/αιτούσες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι γονείς/κηδεμόνες δύνανται να απευθύνονται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στo Μουσικό Σχολείο, όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Οι Διευθυντές/ντριες των Μουσικών Σχολείων αποστέλλουν μετά τη λήξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής αποστολής αιτήσεων των γονέων/κηδεμόνων, ήτοι στις 31 Μαΐου 2023, τον συνολικό αριθμό των πρωτοκολλημένων αιτήσεων που κατατέθηκαν στο σχολείο τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση spoudonde@minedu.gov.gr.

Τα θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές για την εγγραφή τους στην Α’ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου είναι: Ρυθμός, Ακουστική ικανότητα, Φωνητική ικανότητα, Διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά ένα Μουσικό Όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής. Κάθε ένα από τα θέματα αυτά αξιολογείται χωριστά από τους βαθμολογητές στην εικοσάβαθμη κλίμακα.


Η βαθμολογία του κάθε βαθμολογητή καταχωρίζεται σε ειδικό φύλλο εξέτασης υποψηφίου που φέρει την ονομασία και τη σφραγίδα του Μουσικού Σχολείου και υπογράφεται από τον βαθμολογητή και τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Το άθροισμα των βαθμών των πέντε (5) βαθμολογητών, ανά εξεταζόμενο θέμα, αποτελεί τον τελικό βαθμό του θέματος αυτού με άριστα το εκατό (100). Το άθροισμα του συνολικού αριθμού μονάδων που συγκέντρωσε ο υποψήφιος διαιρούμενο δια του τέσσερα (4), για τους υποψηφίους που εξετάζονται μόνο στα τέσσερα υποχρεωτικά θέματα και, κατ’ αντιστοιχία, δια του πέντε (5), για όσους επιλέγουν να εξεταστούν και σε Μουσικό Όργανο, αποτελεί τον τελικό βαθμό κατάταξης του υποψηφίου σε πίνακα. Επιτυχόντες είναι όσοι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη βαθμολογική βάση των πενήντα (50) μονάδων.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ- ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Μουσικό Γυμνάσιο διακρίνονται σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και σε μαθήματα Μουσικής Παιδείας. 1.1.Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ως εξής: Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα Γενικής Παιδείας:

1) Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία, Νεοελληνική Λογοτεχνία),

2) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση),


3) Μαθηματικά,

4) Φυσική,

5) Ιστορία,

6) Βιολογία και

7) Αγγλικά.

Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα Γενικής Παιδείας:

1) Χημεία,

2) Γεωλογία - Γεωγραφία,

3) Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή,

4) Θρησκευτικά,

5) Δεύτερη ξένη γλώσσα (Γαλλικά/Γερμανικά),

6) Πληροφορική,

7) Ιστορία Τέχνης και

8) Θέατρο.

Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα Γενικής Παιδείας:

1) Καλλιτεχνικά και 2) Φυσική Αγωγή.

1.2. Τα μαθήματα Μουσικής Παιδείας κατατάσσονται σε τρεις ομάδες ως εξής:

Η πρώτη ομάδα (Ομάδα Α’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα μουσικής παιδείας:

1) Ευρωπαϊκή Μουσική - Θεωρία και Πράξη,

2) Ευρωπαϊκή Μουσική - Θεωρία και Πράξη και Εισαγωγή στην Αρμονία,

3) Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική - Θεωρία και Πράξη,

4) Πιάνο,

5) Ταμπουράς ή άλλο τοπικό παραδοσιακό όργανο αναφοράς,

6) Ατομικό Όργανο Επιλογής.

Η δεύτερη ομάδα (Ομάδα Β’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα μουσικής παιδείας:

1) Ιστορία Μουσικής, 2) Κριτική Μουσική Ακρόαση.

Η τρίτη ομάδα (Ομάδα Γ’) περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα μουσικής παιδείας:

1) Χορωδία,

2) Μουσικό Σύνολο (Οργανοχρησίας ή άλλου είδους).

1.3. Το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων των Μουσικών Σχολείων ορίζει ποια μαθήματα από τα παραπάνω διδάσκονται σε κάθε τάξη του Μουσικού Γυμνασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου