Τετάρτη, Μαΐου 17, 2023

Ο παραθαλάσσιος προορισμός κοντά στην Αθήνα με τα μυστηριώδη μνημεία Ο παραθαλάσσιος προορισμός της βόρειας Εύβοιας με τις εκπληκτικές παραλίες και τα μυστηριώδη μνημεία.




ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME

 
 


Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, πολλοί από εμάς ονειρευόμαστε εκδρομές σε παραθαλάσσιους προορισμούς, ιδανικά κοντά στην Αθήνα και με εντυπωσιακές παραλίες που να θυμίζουν κάτι από… νησί.


Τι καλύτερο, λοιπόν, από το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, η οποία εντυπωσιάζει με όλα όσα έχει να προσφέρει: όμορφες παραλίες, καθαρά νερά, πράσινα τοπία και μικροί καταρράκτες είναι μόνο μερικά από τα ατού της Εύβοιας!

Το συγκεκριμένο νησί είναι κυρίως διάσημο για το βόρειο τμήμα του, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να παίρνει την παλιά του μορφή, μετά τις φωτιές του 2021. Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι και η νότια Εύβοια έχει τις ομορφιές της, ενώ βρίσκεται και πιο κοντά στην Αθήνα.
 







Το παρόν δημοσίευμα είναι ένα μικρό αφιέρωμα στην Κάρυστο, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, η οποία απέχει 3 ώρες από το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι παραλίες της σίγουρα μας θυμίζουν κάτι από Κυκλάδες, όμως η ευχάριστη ρυμοτομία της Καρύστου έχει το δικό της χαρακτήρα και ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το πολεοδομικό σχέδιο της πόλης χρονολογείται από την εποχή του Όθωνα.

Οι δρόμοι είναι μεγάλοι και άνετοι, οι πλατείες πολλές και η περιοχή είναι γεμάτη με προσεγμένα νεοκλασικά, τα οποία δίνουν ένα αρχοντικό «άρωμα» στην Κάρυστο. Ωραία πινελιά είναι και το εντυπωσιακό μεσαιωνικό Castello Rosso, χτισμένο μέσα σε πλατάνια και πηγές, που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στην κορυφή της πόλης πάνω από 1 χιλιετία.


Ήδη από το Μάιο, ο ευρύχωρος παραλιακός πεζόδρομος πλημμυρίζει από κόσμο, ο οποίος περπατά χαλαρά, με φόντο την μεγάλη παραλία της Καρύστου, η οποία εκτείνεται για δύο χιλιόμετρα.

Για το 2023, τρεις από τις παραλίες της Καρύστου κατέκτησαν τη διάκριση της «Γαλάζιας Σημαίας» λόγω των πεντακάθαρων νερών τους: Πρόκειται για τις: Venus, Κοκκίνη και Κρεμάλα.

Πέρα από βόλτες στην πόλη και απολαυστικές βουτιές στη θάλασσα, στην Κάρυστο θα βρείτε και πολυάριθμα μυστηριώδη κτήρια. Πρόκειται για τα περίφημα Δρακόσπιτα, με το πιο καλοδιατηρημένο να βρίσκεται στο βουνό Όχη, το οποίο δεσπόζει πάνω από την Κάρυστο.


Ο χρόνος κατασκευής των συγκεκριμένων λίθινων κτισμάτων είναι άγνωστος, αλλά τα Δρακόσπιτα απαντώνται κυρίως στη νότια αλλά και στην κεντρική Εύβοια. Βαφτίστηκαν έτσι από τους ντόπιους, αφού η τοποθεσία και η μορφή τους δεν παραπέμπουν σε χρήση από άνθρωπο αλλά από… δράκο.
Δείτε πλάνα από τις καλύτερες παραλίες της Καρύστου:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου