Σπύρος Σιδέρης
Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα που έχει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, το ότι δεν θα είναι μέλος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανοίγει την πόρτα για ακόμα περισσότερα προβλήματα.
Ως υποψήφιος για Πρόεδρος δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές, όπως και οι ηγέτες των κομμάτων της Εθνικής Συμμαχίας που ήταν υποψήφιοι Αντιπρόεδροι. Με την ορκωμοσία της νέας Βουλής, ο Κιλιτσντάρογλου χάνει την ασυλία που είχε ως βουλευτής.
Έτσι χωρίς την βουλευτική ασυλία, ο ηγέτης του CHP θα βρεθεί ενώπιον 40 δικαστικών υποθέσεων από τις οποίες οι 28 έχουν παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας της DW, οι 16 από αυτούς τους φακέλους είναι οι έρευνες που διεξάγονται για τους ισχυρισμούς περί «προσβολής, απειλής και συκοφαντικής δυσφήμισης του προέδρου». Εάν η εισαγγελία μετατρέψει αυτές τις διαδικασίες σε αγωγές, ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο ως εναγόμενος.
Ο ηγέτης του CHP απολαμβάνει ασυλία ως βουλευτής στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση από το 2002. Ωστόσο, με μια συνταγματική τροποποίηση το 2016, οι βουλευτές στερήθηκαν την ασυλία τους όσον αφορά τις υποθέσεις τους που χρονολογούνται από εκείνη την ημερομηνία. Οι περίπου 60 υποθέσεις του Κιλιτσντάρογλου αφαιρέθηκαν επίσης από το αρχείο. Οι περισσότερες από αυτές τις αγωγές και έρευνες ολοκληρώθηκαν υπέρ του Κιλιτσντάρογλου.
Οι υπόλοιπες αγωγές ανεστάλησαν μετά την επανεκλογή του Κιλιτσντάρογλου ως βουλευτή το 2018.
Τώρα, η ασυλία του θα αρθεί και πάλι όσον αφορά τους φακέλους που έχει ετοιμάσει η εισαγγελία μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του 2016. Εάν η εισαγγελία δει «ποινικά στοιχεία» σε αυτές τις διαδικασίες, θα μπορεί να τις μετατρέψει σε κατηγορίες και να τις στείλει στο δικαστήριο.
Οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια θα συνεχιστούν από εκεί που έμειναν. Σε αυτή την περίπτωση, ο Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να εμφανιστεί στο δικαστήριο ως κατηγορούμενος. Όπως αναφέρει η DW ο Πρόεδρος του CHP έχει περίπου 40 τέτοιους φακέλους. Οι 23 από αυτούς είναι διαδικασίες ασυλίας που εκκρεμούν στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Κιλιτσντάρογλου
Υπάρχουν 28 φάκελοι σχετικά με την άρση της νομοθετικής ασυλίας του Κιλιτσντάρογλου στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. 13 από αυτούς τους φακέλους περιέχουν κατηγορίες για προσβολή του Προέδρου, ενώ τρεις από αυτούς περιέχουν κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση, απειλές και υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα εκτός από την προσβολή του Προέδρου. Οι κατηγορίες στους υπόλοιπους φακέλους έχουν ως εξής:
«1 κατηγορία για απόπειρα επηρεασμού δικαστικής διαδικασίας, 1 κατηγορία για δημόσια εξύβριση, 1 κατηγορία για συκοφαντική δυσφήμιση, 3 κατηγορίες για εξύβριση δημόσιου λειτουργού λόγω καθήκοντος, 3 κατηγορίες για εξύβριση δημόσιων λειτουργών που εργάζονται ως επιτροπή λόγω καθήκοντος, 1 κατηγορία για παραβίαση του απορρήτου της έρευνας, 1 κατηγορία για εξύβριση του αδικήματος και του δράστη, 1 κατηγορία για απειλή».
Μεταξύ των φακέλων που θα βγουν από το αρχείο ράφι θα είναι και το φυλλάδιο «21 ο πολιτικός πυλώνας της FETÖ υπό αμφισβήτηση». Στο φυλλάδιο χρησιμοποιήθηκε μια φωτογραφία του Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν και εξηγήθηκε λεπτομερώς η σχέση του AKP με την οργάνωση Γκιουλέν. Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ετοίμασε μια 7σέλιδη έκθεση για το θέμα αυτό το 2021 και την έστειλε στο Κοινοβούλιο.
Για τον ηγέτη του CHP ζητήθηκε να του ασκηθεί δίωξη για «προσβολή του Προέδρου», «δημόσια υποκίνηση του κοινού σε μίσος και εχθρότητα», «συκοφαντική δυσφήμιση» και «εξύβριση». Ορισμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, κατονομάζονται ως θύματα σ’ αυτές τις υποθέσεις.
Πηγές προσκείμενες στον Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν ότι εάν κατατεθεί μήνυση για την υπόθεση αυτή, ο ηγέτης του CHP θα προσέλθει στο δικαστήριο και θα εξηγήσει λεπτομερώς τη σχέση μεταξύ του κόμματος AKΡ και της οργάνωσης Γκιουλέν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου