Κυριακή, Ιουνίου 04, 2023

Άνοιξαν τα σεντούκια τους οι Άραβες- “Τσίμπησε” 50 δις δολάρια η Τουρκία από την Σαουδική Αραβία- Η Ελλάδα δεν είναι πουθενά

 



 Επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επικύρωσαν την Τετάρτη μια συμφωνία συνεργασίας με στόχο να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών

Οπετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco συναντήθηκε με...

80 Τούρκους εργολάβους αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν έργα αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βασίλειο.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Εργολάβων, Ερντάλ Ερέν, δήλωσε στο Bloomberg ότι σχεδιάζονται έργα μέχρι το 2025.

«Η Aramco θέλει να δει όσο το δυνατόν περισσότερους Τούρκους εργολάβους στα έργα της», είπε ο Ερέν.

«Σχεδιάζουν την κατασκευή διυλιστηρίων, αγωγών, κτιρίων διαχείρισης και άλλες κατασκευές υποδομών που θα ανέλθουν σε επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο ίδιος.

Η Aramco θα καταρτίσει σύντομα μια λίστα με τους αναδόχους που θα εργαστούν στα έργα και τα μέρη θα συναντηθούν σύντομα στη Σαουδική Αραβία.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις, εν τω μεταξύ, έχουν πληγεί σκληρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τους φονικούς σεισμούς νωρίτερα αυτό το έτος που στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.

Εδώ και μεγάλο διάστημα, οι δύο χώρες είχαν απομακρυνθεί λόγω των δεσμών του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου που ζούσε στις ΗΠΑ, Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από κυβερνητικούς πράκτορες του βασιλείου.

Η δολοφονία του δημιούργησε ρήξη μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας.

Ωστόσο, οι ειδικοί δηλώνουν στο Al-Monitor ότι αυτή η νέα οικονομική συμφωνία θα μπορούσε να είναι μέρος μιας προσπάθειας επαναφοράς των σχέσεων με στόχο να εδραιωθεί η οικονομική ανεξαρτησία της Άγκυρας από τη Δύση.

Ο Imdat Oner, πρώην διπλωμάτης και ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Jack D. Gordon του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Aramco σε Τούρκους εργολάβους, μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών συμφιλίωσης μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ.

«Η μεταφορά της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι από την Τουρκία στις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου να σταματήσει τη δίκη των 26 Σαουδάραβων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του, ήταν ένα σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο ίδιος.

Ο Ονέρ είπε ότι η προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης είναι οι καλές σχέσεις με τους Σαουδάραβες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναζητά ενεργά ευκαιρίες για να αμβλύνει τις οικονομικές πιέσεις στην τουρκική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμβάσεις με χώρες και εταιρείες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Aramco, θα πρέπει να θεωρηθούν ως η μετεκλογική στρατηγική του Ερντογάν για μερική άμβλυνση των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Τουρκία», πρόσθεσε ο Όνερ.

Η τουρκική οικονομία διέρχεται μια σημαντική νομισματική κρίση, με τη λίρα να υποτιμάται και με τον Ερντογάν να κερδίζει μόλις την τρίτη θητεία του με μικρή διαφορά.

Δεν έχει άλλη επιλογή ο ίδιος από το να αλλάξει την προσέγγισή του.

Ο Soner Cagaptay, ο συνεργάτης της οικογένειας Beyer και διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο The Washington Institute, δήλωσε ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed Μπιν Σαλαμάν ήταν «πολύ γενναιόδωρος» προς τον Ερντογάν «για πάνω από έναν χρόνο τώρα».

«Αυτά τα χρήματα, μαζί με άλλα χρήματα από τον Κόλπο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία βοήθησαν τον Ερντογάν να σταθεροποιήσει τη λίρα, η οποία ήταν σε ελεύθερη πτώση, και επίσης να μοιράσει μερικά από αυτά τα χρήματα με τη μορφή πολύ γενναιόδωρων φυλλαδίων κοινωνικής ασφάλισης.

Αυξήσεις μισθών, διαγραφή δανείων και φθηνή πίστωση και όλα αυτά, έτσι θα μπορούσατε να πείτε ότι μαζί…αποδεικνύουν ότι ο Πούτιν και οι μοναρχίες του Κόλπου βοήθησαν τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές και νομίζω ότι αυτό είναι το επόμενο στάδιο», τόνισε ο ίδιος.

Ο εμπειρογνώμονας ανέμενε εμβάθυνση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας και εμιράτων στο μέλλον, καθώς η Άγκυρα δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία προκειμένου να διατηρήσει ισχυρές σχέσεις με τη Μόσχα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία επικύρωσαν την Τετάρτη μια συμφωνία συνεργασίας με στόχο να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.

Αυτό που κατανοούμε ότι οι χώρες του Κόλπου άνοιξα τα σεντούκια τους και βοηθούν τον Ερντογάν να επιβιώσει μετά τις εκλογές, αφού το ΑΚΡ θα κυβερνά την Τουρκία τα επόμενα 5 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου