Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2023

Χωρίς έλεος επεκτείνονται οι πυρκαγιές στον Καναδά...

 



Τοξική η ατμόσφαιρα στη Ν. Υόρκη...
Σε σκηνικό βγαλμένο από την δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner 2049 έχουν μετατραπεί οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και ειδικότερα η Νέα Υόρκη όπου το τεράστιο νέφος καπνού από τις τρομακτικές πυρκαγιές στον Καναδά έχει δώσει στον ουρανό έντονο πορτοκαλί χρώμα τις τελευταίες μέρες.

Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν... στη δυτική καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας σήμερα, ενώ εκατοντάδες πυρκαγιές συνέχισαν να κατακαίνε την άλλη άκρη της χώρας, στο Κεμπέκ, με τον καπνό να εξαπλώνεται αδιάκοπα σε πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Περίπου 2.500 άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν την κοινότητα Tumbler Ridge στη βορειοανατολική Βρετανική Κολομβία το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι αρχές επέκτειναν επίσης τις εντολές εκκένωσης για την πυρκαγιά στην περιφέρεια Donnie Creek, τη δεύτερη μεγαλύτερη που καταγράφηκε στην επαρχία, και συγκεκριμένα στην περιοχή Peace River.




Άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας

Την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Βρετανικής Κολομβίας ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου αυτή τη εβδομάδα, σχεδόν 10 βαθμούς πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο. Και ενώ αναμένεται βροχή το Σαββατοκύριακο υπάρχει κίνδυνος κεραυνών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες πυρκαγιές.

Στη γειτονική Αλμπέρτα, περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι εξακολουθούν να υπόκεινται σε εντολές εκκένωσης και οι προειδοποιήσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες ήταν σε ισχύ σε μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος της επαρχίας.

«Ζητείται από τους κατοίκους της Αλμπέρτα να συνεχίσουν να επαγρυπνούν καθώς αναμένονται συνθήκες ζέστης και ξηρασίας αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε η επαρχιακή κυβέρνηση αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

Αλλού σταθεροποίηση και αλλού επέκταση των εστιών

Ο καπνός από τις πυρκαγιές συνέχισε να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, αν και οι πυροσβέστες σημείωσαν πρόοδο στον περιορισμό ορισμένων από τις τεράστιες φλόγες που καίγονται στην επαρχία του Κεμπέκ.

Η κακή ποιότητα του αέρα σε τοξικά επίπεδα αναμένεται να συνεχιστεί σε μεγάλες πόλεις όπως η Οτάβα, το Τορόντο, τη Νέα Υόρκη και τη Ουάσιγκτον μέχρι την Κυριακή, οπότε η κατεύθυνση του ανέμου να αλλάξει, σύμφωνα με τα προγνωστικά.

Σημειώνεται ότι η Νέα Υόρκη βρέθηκε χθες στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πόλεων με την πιο τοξική ατμόσφαιρα, περνώντας ακόμα και τη διαχρονική πρωταθλήτρια πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες αυξημένης προστασίας, ενώ η δημοτική και πολιτειακή παραινεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν εκτός αν πρόκειται για έκτακτους λόγους.


Στο μεταξύ, ο Καναδάς διανύει τη χειρότερη αντιπυρική περίοδο στην ιστορία του αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έχουν σημειωθεί 2.372 πυρκαγιές μέχρι στιγμής φέτος και 10,6 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, σύμφωνα με το Καναδικό Διαυπηρεσιακό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (CIFFC), περίπου 15 φορές πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας.

Σχεδόν το 1/3 των 427 πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον Καναδά βρίσκονται στο Κεμπέκ, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη επαρχία.

Η κατάσταση σταθεροποιείται, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Λεγκώ στους δημοσιογράφους, σε μια ενημέρωση την Πέμπτη, αν και 13.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μην μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Βροχές αναμένονται στο Κεμπέκ και στο γειτονικό Οντάριο τη Δευτέρα, γεγονός που δίνει ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης.

Αν και οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένες στον Καναδά, είναι ασυνήθιστο οι φλόγες να κπλήττουν ταυτόχρονα και τα ανατολικά και τα δυτικά της χώρας, εξαντλώντας τους ανθρώπινους πόρους και τα μέσα πυρόσβεσης και τροφοδοτώντας ανησυχίες για τις επιδεινούμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Πυροσβέστες τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και εκατοντάδες πυροσβέστες των ΗΠΑ, έχουν φτάσει στον Καναδά για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου