Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2023

Παιχνίδια με τη μειονότητα...

 



Δεκαετίες τώρα όλα τα πολιτικά κόμματα, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εργαλειοποιούν την ψήφο της μουσουλμανικής μειονότητας... στον Εβρο – είτε πρόκειται για Ρομά είτε για Πομάκους είτε για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως τουρκογενείς. Πρόκειται για περίπου 98.000 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 1991.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Στις εκλογές του 2012 το τότε κόμμα της, η Δημοκρατική Συμμαχία, έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 17,95%. Τότε ουδείς, ούτε φυσικά η ίδια, τόλμησε να αναρωτηθεί αν είχε δώσει γραμμή το τουρκικό προξενείο.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δύο βουλευτές που για χάρη τους η ελληνική πολιτεία θέσπισε το εκλογικό όριο του 3%, ο Σαδίκ Αχμέτ και ο Αχμέτ Φαΐκογλου.

Αχμέτ και Φαΐκογλου είχαν στηρίξει τη ΝΔ
Παρότι ανεξάρτητοι, ο Αχμέτ, ο οποίος μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» και έμεινε και δύο μήνες φυλακή γι’ αυτό αλλά αργότερα δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρείχε, όπως και ο Φαΐκογλου, ψήφο εμπιστοσύνης στις 26 Απριλίου 1990 στη μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ. Λίγες ημέρες αργότερα μάλιστα, στις 4 Μαΐου 1990, ο Φαΐκογλου υπερψήφισε και την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην επαναληπτική ψηφοφορία για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερχόμενοι στο σήμερα να θυμίσουμε ότι δύο δήμαρχοι εκλεκτοί στο παρελθόν της ΝΔ, του Ιάσμου και της Μύκης, οι Οντέρ Μουμίν και Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν (ο θείος του οποίου Ντελή Χουσεΐν Γιουσούφ ήταν πάντα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρόσφατες επισκέψεις του στην περιοχή), στο παρελθόν φωτογραφήθηκαν στην Προύσα κάτω από τη σημαία της ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης!

Ο Οντ. Μουμίν μάλιστα κυνηγούσε γκιουλενιστές στον δήμο του, αναγκάζοντας ακόμη και τον Μάκη Βορίδη να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος του. Αλλά και στην Προύσα, σε εκδήλωση του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), είχε δηλώσει «πίστη στον τουρκισμό του», αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκόφρονων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον Δήμο Ιάσμου τον «εναγκαλισμό» του με τη μητέρα πατρίδα.

Επίσης στον συνδυασμό του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκλεγμένου με τη ΝΔ, Χρήστου Μέτιου υπάρχουν αρκετοί σύμβουλοι που θεωρούνται σκληροπυρηνικοί σε ό,τι αφορά τις φιλικές τους σχέσεις με το προξενείο (αλλά αυτό δεν ενοχλεί κανέναν όπως φαίνεται). Ο δε Χρ. Μέτιος, λένε οι κακές γλώσσες, έχει βάλει στο στόχαστρό του τον γυρολόγο της Βουλής και εσχάτως εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αχμέτ Ιλχάν, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με γκιουλενιστές και είναι σε τροχιά σύγκρουσης με το τουρκικό προξενείο και τις δομές της μειονότητας. Γι’ αυτό και «με υπόγειο φετφά», όπως γράφει η «Καθημερινή», του προξένου ο Ιλχάν διαγράφτηκε από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας ως φιλοχριστιανός και φιλοευρωπαϊστής.

Επί της ουσίας, στο κυνήγι της βουλευτικής έδρας όλα τα κόμματα έκλειναν τα μάτια στις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων συμπεριλαμβάνοντάς τους στις εκλογικές λίστες. Τα παραδείγματα είναι ουκ ολίγα.

Φυσικά όλοι οι Ελληνες πολίτες έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Μόνο που οι εν λόγω υποψήφιοι κάθε φορά που χρειάζεται στέλνουν τα διαπιστευτήριά τους και στην άλλη πλευρά, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης που μιλά για μουσουλμανική μειονότητα, κάνοντας δηλώσεις για τουρκική μειονότητα ή φωτογραφιζόμενοι ακόμη και σε εκδηλώσεις του αλυτρωτικού συλλόγου ΒΤΤDD!

Εγινε κυρίαρχη η τουρκογενής μερίδα
Αυτά σε επίπεδο παραγόντων, διότι σε καθημερινό επίπεδο η μειονότητα ήταν εγκαταλειμμένη στην τύχη της, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η τουρκογενής μερίδα στις άλλες δύο με στόχο τον εκτουρκισμό τους και τη μετατροπή τους από θρησκευτική σε συμπαγή εθνική μειονότητα.

Αρκεί και μόνο να θυμίσουμε ότι μόλις τη δεκαετία του ’90 έπεσαν οι μεταξικές μπάρες στα Πομακοχώρια, ενώ από τους ανθρώπους αυτούς αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, τους απαγορεύτηκε η αγορά γης ή κατοικίας ή ξεκινήματος επιχειρησιακής δραστηριότητας, η επιδιόρθωση των σχολείων τους και τέθηκαν και περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης και τη θρησκευτική ελευθερία. Επί της ουσίας τούς προσφέραμε στο πιάτο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής.

Ολα τα παραπάνω θα έπρεπε να είναι γνωστά, αλλά εκείνο που διαφοροποιεί την κατάσταση σήμερα είναι ότι η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το πρώτο ελληνικό κόμμα που χρησιμοποιεί την παραπάνω συνθήκη ως όπλο στην εκλογική της φαρέτρα με στόχο αφενός να δαιμονοποιήσει τον πολιτικό της αντίπαλο (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), αφετέρου να «ψαρέψει» δεξιότερα αυτής (ακόμη και ακροδεξιά) ψηφαλάκια.

Σε απλά ελληνικά, διαπράττει το ίδιο ασυγχώρητο λάθος της Δεξιάς από τη δεκαετία του ’40 και μετά: επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα του αυτοπροσδιορισμού μερίδας της μουσουλμανικής μειονότητας, προσφέροντας επιχειρήματα στον τουρκικό παράγοντα που τρίβει τα χέρια του. Και μόνο μια ανάγνωση αυτές τις ημέρες του τουρκικού Τύπου για το θέμα θα πείσει και τον πιο δύσπιστο...

Δημήτρης Χατζηνικόλας

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου