Κυριακή, Ιουνίου 04, 2023

Από τα αφορισμένα επιδόματα στα βοηθήματα της παρηγοριάς...

 



«Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους» έγραφε στο twitter o Κυριάκος Μητσοτάκης την 1η Νοεμβρίου 2017. Ηταν η περίοδος που η Νέα Δημοκρατία ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας να πάρει την εξουσία. Εναν μήνα αργότερα ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζε «φιλοδώρημα»... το επίδομα των 400 ευρώ στους νέους άνεργους, το οποίο είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα που κατέγραφε η οικονομία.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση να δίνεις 400 ευρώ στους νέους 18-24 ετών να περάσουν καλύτερα τα Χριστούγεννα και να θεωρήσουν ότι με αυτόν τον τρόπο έρχεται η ελπίδα. Αυτό είναι ένα φιλοδώρημα, δεν είναι οι βαθιές αλλαγές που περιμένουν σήμερα οι νέοι» έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ. και πρόσθετε: «Η σημερινή Ν.Δ. πιστεύει στη νέα γενιά. Την εμπιστεύεται. Εμπνέεται από αυτήν. Και έχει ως αποστολή να την ενδυναμώσει. Να της δώσει ευκαιρίες, όχι επιδόματα ανέχειας».

Η κριτική στην επιδοματική πολιτική ήταν ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (15.9.2018) κατά την τελευταία επίσκεψή του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο τρίτος άξονας του προγράμματός μας αφορά τις κρίσιμες πολιτικές για κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η πραγματική λύση απέναντι στην ακραία φτώχεια, η πραγματική λύση απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό δεν είναι τα αποσπασματικά επιδόματα. [...] Δεν θέλουμε ανθρώπους παγιδευμένους στη φτώχεια, εξαρτημένους για πάντα από επιδόματα. Θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας».


Ακόμα και η 13η σύνταξη που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε «προεκλογικό επίδομα» από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι επιχείρησε «με τρόπο ξεδιάντροπο να εξαγοράσει τις ψήφους των συνταξιούχων». Στις 21.5.2019, λίγο πριν από τις εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε ότι «αυτή η πολιτική με την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. τελειώνει».

Η κυβέρνηση άλλαξε, αλλά το μόνο που τελείωσε ήταν η 13η σύνταξη, την οποία είχε νομοθετήσει και επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμη για 2.500.000 δικαιούχους. Το μέτρο ήταν κλιμακούμενο, με τους χαμηλοσυνταξιούχους να είναι οι πιο ευνοημένοι καθώς λάμβαναν ακόμη έναν ολόκληρο 13ο μισθό. Κάνοντας το άσπρο-μαύρο τότε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχολίαζε ότι «για εμένα και τη Ν.Δ. δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη». Υπήρξε όμως για 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν μια ολόκληρη σύνταξη το 2019, καθώς και για άλλους 1,7 εκατ. συνταξιούχους που ενίσχυσαν σημαντικά το εισόδημά τους.

Η επιδοματική πολιτική για την οποία η Ν.Δ. κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Βλέπουμε κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους να εμπορευματοποιούνται μέσα από κουπόνια και υπολειμματικές παροχές, λειτουργώντας ως πυλώνας συγκράτησης της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αλλά δεν ακούμε ότι είναι «προεκλογικά ψίχουλα» ή «φιλοδώρημα» τα 150 ευρώ που στις 8 Μαΐου 2023, πριν από τις πρόσφατες εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα παίρνουν 200.000 νέοι κάθε χρόνο όταν κλείνουν τα 18 έτη.

Φιλοδωρήματα διά... passαν νόσον

Δέκα δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις έδωσε σε μια τετραετία το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά αντικατέστησε με «pass» τη δημόσια κοινωνική πολιτική. Η ενεργειακή κρίση και η συνακόλουθη αύξηση του κόστους στην τιμή των καυσίμων έφερε το Fuel Pass 1 και το Fuel Pass 2. Tο τελευταίο ήταν ένα επίδομα των 21,6 ευρώ τον μήνα (ή 26,6 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας) για τις ηπειρωτικές περιοχές και 28,3 ευρώ τον μήνα (ή 33,3 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας) για τις νησιωτικές περιοχές.

Για την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα η κυβέρνηση έφερε το Power Pass, αλλά 1,7 εκατ. νοικοκυριά έμειναν εκτός επιδότησης. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για επίδομα «έως 600 ευρώ», αλλά στο 50,8% των δικαιούχων η επιστροφή κυμάνθηκε από 1 έως 50 ευρώ. Απογοητευτικό ήταν και το Market Pass που θεσπίστηκε για τις ανατιμήσεις τροφίμων και βασικών προϊόντων. Μια τετραμελής οικογένεια δικαιούται 52 ευρώ τον μήνα, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες (ένας γονέας και ένα παιδί) προβλέφθηκε το ποσό των 32 ευρώ. Η τελευταία εξαγγελία για Dentist Pass προβλέπει 40 ευρώ για οδοντιατρική φροντίδα παιδιών ηλικίας 6-12 ετών.

Για τις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου θεσμοθετήθηκε το North Evia-Samos Pass. Το πρώτο προέβλεπε 150 ευρώ για δικαιούχους που θα επέλεγαν ως προορισμό τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, ενώ το δεύτερο προέβλεπε 300 ευρώ για όσους έφταναν στο νησί του βόρειου Αιγαίου.

Το Freedom Pass δεν είχε μόνο ηλικιακά κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν οι νέοι 18-25 ετών τα 150 ευρώ που τους αναλογούσαν ήταν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μετονομασία του Freedom Pass σε Youth Pass, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται 150 ευρώ σε κάθε νέο/νέα που συμπληρώνει τα 18 χρόνια του. Το συγκεκριμένο voucher θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε ξενοδοχεία - τουριστικά καταλύματα, μεταφορές, θέατρα, σινεμά, συναυλίες. Σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη βέβαια, «καμιά φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου λέει κάποιος "παίρνω το επίδομα, παίρνω και κάτι μαύρα και είμαι καλά"»!

Γιώτα Τέσση

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου