Η κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην παραλία Ψαρού έγινε αυτοβούλως από την ίδια την επιχείρηση, η οποία ήθελε να αξιοποιήσει «παράθυρο» του νόμου για τη μείωση των προστίμων, ώστε να επαναλειτουργήσει σαν να μη συνέβη τίποτα.
Οι μπουλντόζες κατεδάφισαν μόνο αυθαίρετους βοηθητικούς χώρους, ενώ φορτηγά απομάκρυναν τα μπάζα από την παραλία. Οι κατεδαφίσεις έγιναν καθώς απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών η αίτηση που είχαν υποβάλει οι υπεύθυνοι της επιχείρησης για αναστολή της κατεδάφισης μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής τους. Χθες κατεδαφίστηκαν ελάχιστα από τα αυθαίρετα που έχουν διαπιστώσει οι επιθεωρητές.
Πρόκειται για βοηθητικούς χώρους για τους οποίους έχει εκδοθεί τελεσίδικο πρωτόκολλο κατεδάφισης, καθώς εντοπίστηκαν να χτίζονται επ’ αυτοφώρω από τους επιθεωρητές Δόμησης Περιβάλλοντος που είχαν πάει τον περασμένο μήνα στο νησί για να ελέγξουν καταγγελίες, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό αρχαιολόγου.
ΟΎΤΕ ΓΆΤΑ ΟΎΤΕ ΖΗΜΙΆ
Ομως, παρά τις κατεδαφίσεις των βοηθητικών χώρων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και στους φωτογραφικούς φακούς, δεν γκρεμίστηκαν αυθαίρετα κτίρια άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται στη δυτική πλευρά της παραλίας. Συγκεκριμένα, οι επιθεωρητές έχουν καταγράψει τα ακόλουθα αυθαίρετα:
- Διώροφο κτίριο επιφάνειας 520 τετραγωνικών μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της Ψαρούς και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού, με τμήματα του κτιρίου να βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε δηλωθεί προς «τακτοποίηση» στον νόμο για τα αυθαίρετα ως ανεγερθέν… προ του 2011. Ωστόσο, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, χτίζεται ακόμα και προφανώς η δήλωση υπαγωγής δεν ταυτίζεται με τη σημερινή του εικόνα… Μάλιστα, την ημέρα ελέγχου το κτίριο ήταν στη φάση κατασκευής υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.
- Κατασκευή σε εξέλιξη κτιρίου με χρήση τουαλέτας (39 τ.μ.) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού. Και για αυτό το κτίριο υπήρχε δήλωση «τακτοποίησης», ενώ κατά την ημερομηνία ελέγχου το κτίριο ήταν στη φάση κατασκευής υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων…
- Τοποθέτηση κοντέινερ 23,5 τ.μ. (χωρίς άδεια, που απαιτείται ανεξάρτητα από το αν αυτά δεν είναι μόνιμη κατασκευή) εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό.
- Τοποθέτηση τεσσάρων κυλινδρικών δεξαμενών ύψους 2,2 μέτρων και ακτίνας 0,5-1,7 μέτρων εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Η επιχείρηση ανέλαβε αυτοβούλως να κατεδαφίσει δύο παράνομες δεξαμενές, δύο κοντέινερ και ένα κτίσμα 30 τ.μ.
Για τα αυθαίρετα κτίσματα 520 και 39 τ.μ. εκκρεμεί η οριστική έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης. Οι κατεδαφίσεις μόνο των βοηθητικών χώρων, και μάλιστα από την ίδια την επιχείρηση, προκειμένου να διαγραφεί το τσουχτερό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο Nammos, προκάλεσαν τις αντιδράσεις κατοίκων και επιχειρηματιών της Μυκόνου. «Αφού ξεκίνησαν τέτοια πράγματα, δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν κοιτάνε να μαζευτούν παρά κοιτάνε τα “παράθυρα” να δουλέψουν. Ενα μαύρο χάλι» σχολίασε κάτοικος της Μυκόνου.
«Είμαστε σε καλό δρόμο, αν όμως ξαναμπαίνουμε πάλι στη διαδικασία “μπαίνουμε από το παράθυρο”, “μπαίνουμε από το υπόγειο”, πάμε πάλι για τα ίδια» συμπληρώνει επιχειρηματίας του νησιού. «Μας δουλεύουν κανονικά. Αριστερά οι σουίτες όλες είναι πάνω στο νερό και χτίστηκαν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτές θα τις αφήσουν όρθιες;» αναρωτιέται άλλος επιχειρηματίας.
«ΦΡΈΣΚΕΣ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΏΝ ΓΙΑ ΤΟ DK OYSTER
Διεθνώς ρεζίλι κινδυνεύει να γίνει για άλλη μια χρονιά η χώρα μας, καθώς ούτε φέτος λείπουν οι αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα εξωφρενικά ποσά που χρεώνουν ορισμένοι επιχειρηματίες στη Μύκονο, η οποία έχει φτάσει να γίνει συνώνυμη της απλησίαστης πολυτέλειας!
Η χλιδή που χαρακτηρίζει το νησί των ανέμων αντικατοπτρίζεται σε όλους τους τομείς, από τη διαμονή, το φαγητό και το ποτό, μέχρι την τιμή της ξαπλώστρας στις οργανωμένες πλαζ, οι οποίες κάθε καλοκαίρι «βουλιάζουν» από τουρίστες που πληρώνουν… χρυσάφι για μια βουτιά! Την ίδια ώρα κάποιοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται το κλίμα πολυτέλειας που επικρατεί στο νησί για να χρεώνουν εξωφρενικά ποσά και να «θησαυρίζουν»!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «περίφημο», πλέον, εστιατόριο με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα στον Πλατύ Γιαλό, που βρίσκεται και φέτος στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας, καθώς φέρεται ότι έχει δεχθεί δεκάδες δυσμενείς κριτικές για υπερβολική χρέωση των γευμάτων και των ποτών που προσφέρει.
Οπως ισχυρίζονται Βρετανοί παραθεριστές, το παραλιακό εστιατόριο DK Oyster είναι μια «απάτη» που παρασύρει τους τουρίστες στο εσωτερικό του, προτού τους παρουσιάσει λογαριασμούς ύψους έως και 1.200 ευρώ! Σε δημοσίευμα της «Daily Mail» αναφέρεται, επίσης, πως για το συγκεκριμένο εστιατόριο «έχει γίνει μια σειρά παραπόνων από πελάτες που δεν γνώριζαν τις υψηλές τιμές για τα γεύματα και τα ποτά».
ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΉ
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο επεισόδιο που προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019, όταν σε κριτική του στο Tripadvisor ένας Αμερικανός τουρίστας έγραψε ότι κλήθηκε να πληρώσει 836 ευρώ για έξι μερίδες καλαμαράκια και έξι μπίρες. Ωστόσο, η φήμη του παραλιακού εστιατορίου ταξίδεψε σε ολόκληρο τον πλανήτη τον περσινό Μάιο, όταν η Αμερικανίδα Μπρέντα Μούλτον και η 19χρονη κόρη της πλήρωσαν με το «ζόρι» 600 ευρώ για ένα πιάτο καβουροπόδαρα και δύο κοκτέιλ!
Αν και οι δύο γυναίκες υπέβαλαν μήνυση και με εντολή του τότε υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια έγινε έλεγχος στην επιχείρηση, που οδήγησε στην επιβολή προστίμου ύψους 31.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες της δεν… έβαλαν μυαλό. Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη μαρτυρία Καναδών τουριστών, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να καταβάλουν περίπου 600 δολάρια για ένα πιάτο στρείδια, ένα ζευγάρι Βρετανών κατήγγειλε ότι έπαθε το σοκ της ζωής του όταν τους δόθηκε ο λογαριασμός στο beach bar του εστιατορίου.
Ειδικότερα, όπως περιγράφεται σε σχετικό δημοσίευμα, οι νιόπαντροι Λίντσεϊ και Αλεξ πέρασαν από το εστιατόριο για ένα γρήγορο σνακ, όμως στο τέλος παρήγγειλαν στρείδια. «Μας είπαν αμέσως “θέλετε στρείδια;” Ηταν πολύ επιθετικοί. Είπαμε “ναι” και εκείνος (ενν. ο σερβιτόρος) είπε “μια ντουζίνα;” Οπότε είπαμε “ναι”, γιατί μια ντουζίνα είναι μια τυπική παραγγελία» ισχυρίστηκε η Λίντσεϊ Μπριν, προσθέτοντας πως οι σερβιτόροι οδήγησαν τον σύζυγό της σε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος του καταστήματος, όπου του έδωσαν τον λογαριασμό, ύψους άνω των 400 ευρώ!
Παρόμοια είναι και η ιστορία της 43χρονης Σέριλ, η οποία ισχυρίστηκε ότι η παρέα της παραπλανήθηκε και πλήρωσε πάνω από 1.500 ευρώ για δύο πιάτα, μία σαλάτα και ψωμί. Η Τζέσικα και ο Ανταμ, πάλι, υποστήριξαν ότι κλήθηκαν να πληρώσουν «800 ευρώ για δύο ποτά, τέσσερα καβουροπόδαρα και μια σαλάτα στο γνωστό εστιατόριο». Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», o γεννημένος στη Γαλλία Ντέιβιντ Μπίτεν δεν πίστευε στα μάτια του όταν είδε τον λογαριασμό ύψους 1.205,60 ευρώ για ένα μπουκάλι κρασί, δυο μη αλκοολούχες Pina Colada, λίγα καλαμάρια που ήταν «σαν λάστιχο» και ζυμαρικά «που δεν τρώγονταν»! Υποστήριξε, δε, πως όταν τσέκαρε τον τραπεζικό του λογαριασμό, διαπίστωσε ότι το εστιατόριο τού είχε κρατήσει 1.387,59 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου