Κυριακή, Ιουνίου 04, 2023

Μητσοτάκης – Μελόνι… συμμαχία-Η ακροδεξιά πρωθυπουργός που θέλει να γίνει… βασίλισσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σύμμαχο τον Μητσοτάκη, γράφει η La Repubblica






Τη στροφή της Ευρώπης προς τα… δεξιά αναλύει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εστιάζοντας κυρίως στην Τζόρτζια Μελόνι, η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, θέλει να γίνει η… βασίλισσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στοχεύοντας στη συμμαχία μεταξύ των Συντηρητικών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η ιταλική εφημερίδα αναλύει τις κινήσεις της ακροδεξιάς πρωθυπουργού, ενώ κάνει ειδική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι η Ιταλίδα στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου της, εμπιστεύεται τις καλές σχέσεις που έχει χτίσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.



Σύμφωνα με το ιταλικό μέσο, απώτερος στόχος της Μελόνι είναι η… εξαγωγή του «ιταλικού μοντέλου» και στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως, επόμενο βήμα για την κατάκτηση του στόχου της να είναι μια επίσκεψη στη Βαρσοβία και στον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κάτι που ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει και τριγμούς στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ιταλίας.

Το βλέμμα της Μελόνι είναι τώρα στραμμένο προς την Ισπανία και αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όταν και συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο δεν έκρυψε ότι παρακολουθεί με «μεγάλη προσοχή» τις εξελίξεις στη χώρα της Ιβηρικής και αναμένει το αποτέλεσμα που θα επιτύχουν οι Συντηρητικοί στις εκλογές του Ιουλίου. Άλλωστε, το ακροδεξιό ισπανικό κόμμα VOX, θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό σύμμαχο της ιταλίδας πρωθυπουργού για την επίτευξη του στόχου της.

Το σχέδιο είναι ξεκάθαρο: να καβαλήσει το κύμα της δεξιάς που εξαπλώνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να ανατρέψει σε έναν ακριβώς χρόνο -όταν θα γίνει ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- τις ενοποιημένες ρυθμίσεις που βασίζονται στην κατανόηση μεταξύ σοσιαλιστών και λαϊκών κομμάτων. Η υπόθεση είναι μια συμφωνία που, από τις αρχές του έτους, υπάρχει με τον Μάνφρεντ Βέμπες, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Η Μελόνι, εν τω μεταξύ, απέτισε και φόρο τιμής σε ορισμένους εταίρους της οικογένειας των Συντηρητικών στην ΕΕ, προωθώντας παράλληλα τον εαυτό της και ένα είδος συντηρητικής Διεθνούς ακόμη και εκτός των ευρωπαϊκών πολιτικών συνόρων: από το Λονδίνο και τον Σούνακ ως στο Νέο Δελχί και τον Μόντι.

Μητσοτάκης – Μελόνι… συμμαχία
Το έργο προχωρά: η Μελόνι, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, θεωρεί ήδη δεδομένο ότι θα πετύχει τον στόχο της και στα ανατολικότερα των Βρυξελλών. Εμπιστεύεται τις καλές σχέσεις που έχει χτίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον συντηρητικό Έλληνα πρωθυπουργό, όπως τον χαρακτηρίζει η La Repubblica.

Όμως τα εμπόδια είναι πολλά. Ο Βέμπερ, για παράδειγμα, υποφέρει από έντονες διαφωνίες μέσα στο γερμανικό ΕΛΚ και στην Πολωνία οι ηγέτες των Συντηρητικών (με πρόεδρο τον Μοραβιέτσκι) και των Λαϊκών (με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τουσκ) μάχονται μεταξύ τους χωρίς περιορισμούς: η απερχόμενη κυβέρνηση ήθελε μια έρευνα για επαλήθευση της ρωσικής παρέμβασης στην Πολωνία την εποχή που ο Τουσκ ήταν στο τιμόνι. Δεν είναι και ακριβώς… ευνοϊκό το κλίμα για την επανέναρξη του διαλόγου για ευρωπαϊκό συνασπισμό μεταξύ των δύο πολιτικών δυνάμεων, μετά τη φλογερή κόντρα για την εθνική ψήφο.

Μετά υπάρχει και ο άγνωστος Ματέο Σαλβίνι . Ο ηγέτης της Λέγκας, σε δύο συνεντεύξεις με την ισπανική El Pais και τη γαλλική Le Figaro, επέστρεψε μιλώντας για μια ενωμένη κεντροδεξιά στην Ευρώπη: το σχέδιό του να τα περικλείσει όλα σε μια ενιαία ομάδα απέτυχε πέρυσι, τώρα προτείνει να δώσει ώθηση στους Ευρωπαίους. Αλλά παραμένει αγκυροβολημένος σε δυσκίνητους ταξιδιωτικούς συντρόφους. Ο Σαλβίνι, για να μην μείνει απομονωμένος, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους Γερμανούς του Γαλλικού Πρακτορείου, κατηγορούμενους για νεοναζιστικές συμπάθειες, αλλά η σχέση διπλής όψης με τη Μαρίν Λεπέν, που δεν την αγαπούσε η Μελόνι, βαραίνει πολύ και μάλιστα λιγότερο από το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα. Με λίγα λόγια, τα άγνωστα είναι τόσα όσα και οι φιλοδοξίες της πρωθυπουργού. Το παιχνίδι όμως ξεκίνησε επίσημα. Και αυτή τη φορά η πρωθυπουργός, που έχει στόχο να τοποθετήσει τη δεξιά σημαία και στις Βρυξέλλες, δεν αποτελεί «αουτσάιντερ».

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου