Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2023

Mπορούμε να χάσουμε κιλά οδηγώντας αυτοκίνητο; Πόσες θερμίδες καίμε, όταν οδηγούμε αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή ποδήλατο.




Με μία ώρα οδήγηση αυτοκινήτου καίμε γύρω στις 120 θερμίδες







Γράφει ο Πέτρος Πιτσίνης
 

Είναι γνωστό, ότι το σώμα μας καίει θερμίδες ακόμη και στον ύπνο, όταν τρώμε και όταν εργαζόμαστε στο γραφείο ή ακόμη και όταν αναπνέουμε. Εννοείται ότι ο οργανισμός μας κάνει καύσεις και όταν οδηγούμε αυτοκίνητο, αφού πραγματοποιούμε συνεχώς μηχανικές και αυτοματοποιημένες κινήσεις, όπως το πάτημα των πεντάλ, οι αλλαγές ταχυτήτων, το στρίψιμο του τιμονιού, κλπ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με μισή ώρα οδήγησης –που αποτελεί μία συνηθισμένη διαδικασία στην καθημερινότητά μας- καίμε περίπου 60 θερμίδες, άρα σε μία ώρα ανεβαίνει το…κοντέρ στις 120, χωρίς καν να το πάρουμε είδηση.







Η οδήγηση μοτοσικλέτας αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού.

Αν ταξιδέψουμε με το Ι.Χ. μας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και οδηγήσουμε γύρω στις 5 ώρες, θα κάψουμε περίπου 600 θερμίδες. Δεν τις λες και λίγες, αρκεί βέβαια να συγκρατήσουμε την πείνα μας και να μην καταναλώσουμε στο διάλειμμα του ταξιδιού μας κάποιο παχυντικό σνακ, τυρόπιτα, κρουασάν ή σάντουιτς με σος και αλλαντικά. Mην πιστεύετε πάντως, ότι μπορείτε να κάνετε δίαιτα οδηγώντας αυτοκίνητο, επειδή ακόμη και όταν διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση ή μαγειρεύουμε καίμε γύρω στις 150 θερμίδες την ώρα, δηλαδή λίγο περισσότερες σε σχέση με την οδήγηση ενός Ι.Χ.
Οι καύσεις με μοτοσικλέτα και ποδήλατο

Σημαντικά υψηλότερη είναι η καύση θερμίδων, όταν οδηγούμε μοτοσικλέτα, αφού πρόκειται για μία σαφώς απαιτητικότερη διαδικασία για το σώμα και τον οργανισμό μας. Γι αυτό και δεν ξενίζει το γεγονός, ότι σε μία ώρα οδήγησης μοτοσικλέτας καίμε γύρω στις 220 θερμίδες, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει και όταν κάνουμε πατίνι. Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο αριθμό θερμίδων, που χάνουμε σε μία ώρα στη σάουνα, ή σιδερώνοντας και απλώνοντας ρούχα.




Η καύση θερμίδων κάνοντας ποδήλατο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η καύση θερμίδων με το ποδήλατο διαφέρει πολύ ανάλογα με τις συνθήκες, όπως την ένταση που κάνουμε πεντάλ, τον τύπο της διαδρομής (ανηφόρες – κατηφόρες) και τον αντίθετο ή ευνοϊκό άνεμο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, ότι κάνοντας ποδήλατο σε μία στρωτή διαδρομή με μέση ταχύτητα 15 χλμ./ώρα καίμε γύρω στις 300 θερμίδες την ώρα, με ταχύτητες γύρω στα 22 χλμ./ώρα φτάνουμε τις 600 θερμίδες την ώρα και με 28 χλμ./ώρα τις 850 kcal.

Στο ηλεκτρικό ποδήλατο επηρεάζεται σημαντικά η καύση των θερμίδων από τη χρήση του ηλεκτρικού μοτέρ. Αν κάνουμε μία διαδρομή χωρίς τη βοήθεια του ηλεκτρικού κινητήρα, τότε καίμε ακριβώς τις ίδιες θερμίδες όπως με ένα συμβατικό ποδήλατο χωρίς μπαταρία. Αν αξιοποιούμε το ηλεκτρικό μοτέρ και χρειάζεται να γυρνάμε τα πεντάλ με τη μισή δύναμη σε σύγκριση με ένα απλό ποδήλατο, τότε καίμε τις μισές θερμίδες (π.χ. 300 αντί 600 με μέση ταχύτητα περίπου 22 χλμ./ώρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου