Τρίτη, Αυγούστου 01, 2023

Βρετανοί «επαναστατούν» μόλις δουν πώς φτιάχνονται τα ντονέρ









Υπό... διωγμό από το πιάτο των Ευρωπαίων ο γύρος, το κεμπάμπ και το ντόνερ
Καλύτερα να μην δεις πώς φτιάχνονται τα λουκάνικα αν θες να συνεχίσεις να τα τρως, λέει η παλιά ρήση, ίσως όμως πρέπει να προσθέσουμε και το ντονέρ.

Αγαπημένο πρόχειρο φαγητό έπειτα από μια βραδιά με (πολλά) ποτά, το ντονέρ φαίνεται γευστικό, αλλά η παρασκευή του είναι μάλλον αηδιαστική, δείχνει βίντεο του Channel 4 από την εκπομπή Food Unwrapped.


Δείτε βίντεο:


Ο παρουσιαστής ρωτά τον καταστηματάρχη από τι κρέας είναι φτιαγμένο το ντονέρ που μόλις έφαγε. Είναι αρνίσιο, απαντά, αλλά δεν ξέρει τι χρησιμοποιούν άλλοι, εξάλλου το ντονέρ φτιάχνεται με κοτόπουλο, μοσχαρίσιο κρέας ή αρνίσιο.


Επόμενη στάση μια βιομηχανία στο Στρατφορντσάιρ. Εκεί ένας εργάτης πληροφορεί τον παρουσιαστή ότι ο γύρος φτιάχνεται με ό,τι περισσεύει από τον τεμαχισμό του κρέατος. Κόβουν τα πιο ωραία κομμάτια και τα πωλούν και τα υπόλοιπα καταλήγουν σαν ντονέρ.


Αν, τώρα, το κρέας είναι για ντονέρ, πρέπει να είναι 100% από αρνί. Υπάρχουν όμως εταιρείες που πουλούν ντονέρ που έχουν κομμάτι από μοσχαρίσιο κρέας και κοτόπουλο, ακόμη και χοιρινό παρά το ότι δεν επιτρέπεται να το τρώνε οι μουσουλμάνοι.


Τελικά, όμως πώς φτιάχνεται το ντονέρ; Αρχικά ρίχνουν μεγάλα κομμάτια αρνίσιο κρέας μέσα σε μια μηχανή που τα κόβει σε κομμάτια πριν τα ρίξει σε δεύτερη μηχανή όπου αναμειγνύονται με άλλα συστατικά. Συνήθως είναι πρωτεΐνη από σόγια, κρεμμύδι σε σκόνη και αλάτι. Είναι μάλιστα το αλάτι που επιτρέπει το κρέας να κόβεται σε λωρίδες.


Όταν τελειώσει αυτή η μείξη το ντονέρ είναι 85% κρέας, 5% αυξητικός παράγοντας, 5% παξιμάδι και 5% καρυκεύματα. Μετά μπαίνει σε καλούπια που τοποθετούνται σε σούβλα, με μια στρώση από πέτσα αρνιού ανάμεσα σε κάθε στρώση.


«Αηδιαστικό», «δεν θα το έτρωγα ξανά», ήταν οι αντιδράσεις στο βίντεο του Channel 4, αν και ένα μάλλον πιο ψύχραιμο σχόλιο ήταν ότι «αν είσαι σε θέση να κρίνεις τι έχει μέσα ένα ντονέρ, μάλλον δεν έχεις πιει αρκετά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου