Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

Πώς καταργείται το αφορολόγητο των συνταξιούχων: Το όριο των 1.400 € και η Εισφορά Αλληλεγγύης (Παραδείγματα) Στους συνταξιούχους επιβάλλεται διπλή φορολογία (και παρακράτηση φόρου από τον… φόρο) και αφετέρου καταργείται το αφορολόγητο.







 

 


Οι συνταξιούχοι, όπως και οι μισθωτοί, έχουν αφορολόγητο ποσό. Δεν τους παρακρατείται φόρος αν οι μηνιαίες αποδοχές είναι μέχρι 720 ευρώ.


Όλα όμως ανατρέπονται όταν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ.

Τότε, αφενός επιβάλλεται διπλή φορολογία (και παρακράτηση φόρου από τον… φόρο) και αφετέρου καταργείται το αφορολόγητο. Ο συνταξιούχος καλείται να πληρώσει φόρο από το πρώτο ευρώ...
 









Πρόκειται για την εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχο (ΕΑΣ) η οποία καθιερώθηκε το 2010 και τροποποιήθηκε-αυξήθηκε το 2012 και η οποία κατευθύνεται στον ασφαλιστικό «κουμπαρά» ΑΚΑΓΕ. Όπου έχουν συγκεντρωθεί ποσά άνω των 16 δις ευρώ και τα οποία… πλασάρονται σαν πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης.

Το εν λόγω τέλος (σ.σ. περί δεύτερης φορολογίας πρόκειται στην ουσία), έχει τις εξής ιδιαιτερότητες:


1.Επιβάλλεται όταν ο συνταξιούχος έχει αποδοχές άνω ενός ορίου, π.χ. πάνω από 1.400 ευρώ, αλλά το ποσό παρακρατείται για το σύνολο της σύνταξης. Για παράδειγμα στα 1.500 ευρώ το μήνα το τέλος είναι 3%. Αυτό δεν αφορά στο υπερέχον (των 1.400 ευρώ) ποσό, αλλά επιβάλλεται στο σύνολο της σύνταξης (3%χ1.500=45 ευρώ κάθε μήνα)

Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως επιβάλλεται και στο ποσό που θεωρείται αφορολόγητο όριο (μέχρι τα 720 ευρώ).

Οπότε, δια της τεθλασμένης, έχει καταργηθεί το αφορολόγητη όριο στους συνταξιούχους. Έστω σε όσους έχουν αποδοχές άνω ενός ορισμένου ποσού…


2.Το τέλος αυτό (Εισφορά Αλληλεγγύης) επιβάλλεται επί των ονομαστικών αποδοχών. Αφορά το ποσό της αρχικής συνταξιοδοτικής πράξης. Άρα, η παρακράτηση της ΕΑΣ γίνεται και επί του καταβληθέντος φόρου (σ.σ. όπως αυτός παρακρατείται κάθε μήνα με βάση την ισχύουσας κάθε φορά φορολογική κλίμακα). Άρα πρόκειται για διπλή φορολογία, κάτι που είναι απροκάλυπτα αντισυνταγματικό.
Σιωπά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να μειώσει την σχετική επιβάρυνση και να τροποποιήσει τον τρόπο υπολογισμού ώστε να είναι πολύ πιο δίκαιος.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει η σχετική συζήτηση και ο, λαλίστατος κατά τα άλλα, αρμόδιος υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να σιωπά επί του ζητήματος. Και αυτό γιατί όλη στην κυβέρνηση τελούν υπό την «τρομοκρατική» πίεση των πλεονασμάτων…

Αλλά εάν δεν καταργηθεί η ΕΑΣ (ή, έστω, αλλάξει-βελτιωθεί ο τρόπος επιβολής), θα συνεχίζουν να υφίστανται απίθανες στρεβλώσεις.
Παράδειγμα:

α/Έστω συνταξιούχος που λαμβάνει φέτος σύνταξη 1350 ευρώ, με την αύξηση 3,2% από 1/1/2024 θα λαμβάνει 1393,2. Δηλαδή θα πάρει αύξηση 43,2 ευρώ το μήνα.


Αντιθέτως, άλλος συνταξιούχος που δούλεψε και ασφαλίστηκε δύο χρόνια περισσότερο και λαμβάνει φέτος 1.400 ευρώ δεν θα πάρει αύξηση το νέο χρόνο. Με την αναπροσαρμογή του +3,2% οι μηνιαίες αποδοχές του θα ανέλθουν στα 1.444,8 ευρώ. Έτσι, πληρώνει παραπάνω 9 ευρώ φόρο και 2,5 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ (επί των 44,8 ευρώ). Αμέσως του επιβάλλεται ΕΑΣ 3% (άνω των 1.400) επί όλου του ποσού και προκύπτει εισφορά αλληλεγγύης 43,4 ευρώ.

Απλώς δεν γίνεται η παρακράτηση όλης της εισφοράς, γιατί τότε με την αύξηση θα έπαιρνε… λιγότερα χρήματα. Η παρακράτηση θα είναι 33,3 ευρώ και θα παραμείνει στα 1.400 ευρώ και το 2024. Έτσι θα τον φτάσει στις αποδοχές ο συνάδερφός του που εργάστηκε και ασφαλίστηκε δύο χρόνια λιγότερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου