Σάββατο, Σεπτεμβρίου 30, 2023

Πώς μπήκε λουκέτο στον ναό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: 19 χρόνια φαγούρα Αρον - άρον το κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω προβλημάτων στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα. Το ΤΑΙΠΕΔ σήμανε συναγερμό.












Μόνο ώς «θαύμα» μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα δεν θρηνήσαμε θύματα στο ΟΑΚΑ. Και δεν είναι υπερβολή αν αναλογιστούμε, όπως έχουν αναφέρει επίσημα χείλη, ότι το στέγαστρο Καλατράβα έχει να συντηρηθεί σχεδόν από την στιγμή που τοποθετήθηκε.


Δεν είναι επίσης τυχαία η δήλωση στην ertnews, του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΚΑ κ. Κωνσταντίνου Χαλιορή (τον Νοέμβριο του 2021), ότι εδώ και περίπου 17 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση: «Έως το 2009 η δομοστατική υγεία του Στεγάστρου παρακολουθείται βάσει σύμβασης, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από το 2009 και μετά, το στέγαστρο συντηρείται από την Τεχνική Υπηρεσία του ΟΑΚΑ με στοχευμένες παρεμβάσεις και ελέγχους» ενώ συνέχισε λέγοντας: «Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβασή του ζήτησε τον προγραμματισμό των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιθεώρηση και συντήρηση όλων των ειδικών μεταλλικών κατασκευών του ΟΑΚΑ. Εντός του προσεχούς διμήνου, αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Το στέγαστρο Καλατράβα η κατασκευεή του οποίου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ένα εμβληματικό έργο όμως και αυτό αφέθηκε στην τύχη του. Χθες, άλλωστε, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν στο iEidiseis ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Το αξιολογούμε ως πολύ σοβαρό» υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές λίγο μετά την ενημέρωση της κυβέρνησης από το ΤΑΙΠΕΔ.









Η ανακοίνωση για το κλείσιμο ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΑΚΑ ανέφερε ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.



Ειδικότερα: «Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη Μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.



Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».

Ακολούθησε η δήλωση του Γιάννη Βρούτση τονίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια αθλητών και φιλάθλων . «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ.


Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.
Αλαφούζος: «Τυχαία βγήκε μελέτη τώρα;»

Από την πλευρά της η ΠΑΕ - Παναθηναϊκός εξέδωσε μια ανακοίνωση με αιχμές με τον Γιάννη Αλαφούζο να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση καθώς στο στρατόπεδο των πρασίνων δεν θεωρούν τυχαία τη χρονική συγκυρία κλεισίματος του ΟΑΚΑ.

Οι «πράσινοι» σχολιάζουν πως «θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021».

Όπως αναφέρουν σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης: «Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού:

«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.


Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;



Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις».
Ξξεραν για το πρόβλημα

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ήξερε από το 2019 ότι υπάρχει πρόβλημα με το ΟΑΚΑ και το στέγαστρο Καλατράβα καθώς τότε ζήτησε έκθεση από το υπουργείο Υποδομών η οποία παραδόθηκε το επόμενο έτος. Η έκθεση διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο στέγαστρο τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα, αλλά όλα έμειναν στο... συρτάρι.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του 2019 και του 2020 από την μελέτη που είχε το Υποδομών εντοπίστηκαν τεράστια προβλήματα στις εγκαταστάσεις και μάλιστα πολύ μεγαλύτερα από το αναμενόμενο.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν προβλήματα:



-Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.

-Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.

-Των δύο εισόδων.

-Του Τείχους των Εθνών

-Της Αγοράς.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που ανατέθηκε ο έλεγχος σε εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, ώστε να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ιστορικό για το ΟΑΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου