Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

Οι 2.500 αστυνομικοί που θα έφευγαν από τους «επώνυμους» έγιναν ήδη 1.500 και βλέπουμε Δρόμος με... λακκούβες η επιστροφή αστυνομικών - «σοφέρ» σε μάχιμες θέσεις. Όσα αναφέρουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών της ΕΛ.ΑΣ. για να αποδεσμευτούν από τις συνοδείες των επισήμων 2.500 αστυνομικοί, οι οποίοι -βάσει του σχεδιασμού- θα επιστρέψουν σε μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.


Το στόχο της αποδέσμευσης 2.500 αστυνομικών έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν, ωστόσο, ότι το εγχείρημα αποδέσμευσης αυτού του αριθμού φαντάζει «υπερ-φιλόδοξο», τουλάχιστον όσον αφορά το 2023. Σε πρώτη φάση δίνεται «μάχη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, για να αποδεσμευτούν τους επόμενους μήνες 1.500 αστυνομικοί.

Η λέξη «μάχη» δεν χρησιμοποιείται τυχαία από πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα. Και αυτό διότι οι «οχλήσεις» και τα τηλέφωνα προς το αρχηγείο της Αστυνομίας είναι καθημερινά από «υψηλά πρόσωπα» που δεν θέλουν να χάσουν αστυνομικούς από τις συνοδείες τους. Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά αστυνομικών που δείχνουν «δυσαρέσκεια» σε σχέση με την απόφαση των αρμόδιων επιτροπών για επιστροφή τους σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
 









Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο iEidiseis ότι «η εντολή που έχει δοθεί είναι οι αστυνομικοί που αποδεσμεύονται από τους επισήμους να μην επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις αλλά να παίρνουν φύλλο πορείας για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και την Άμεση Δράση». Σημειώνεται μάλιστα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν παρατηρείται στις συνοδείες γνωστών επιχειρηματιών και εφοπλιστών αλλά στις συνοδείες πρώην υπουργών και άλλων παραγόντων, οι οποίοι παρά την παρέλευση πολλών ετών από τη χρονική περίοδο που κατείχαν ένα αξίωμα (και ενδεχομένως κινδύνευαν) εξακολουθούν να διατηρούν φρουρά». Μεγάλο είναι το πρόβλημα με πρώην βουλευτές που συνεχίζουν να έχουν δίπλα τους αστυνομικούς.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι η αποδέσμευση αστυνομικών άρχισε από τη φρουρά του πρωθυπουργού (κάτι που έχει κυρίως σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς στέλνει 'μήνυμα' προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος απέναντι σε τυχόν αντιδράσεις από πολιτικούς που θα 'χάσουν' αστυνομικούς). Η απόφαση, όπως λένε, αφορά τόσο σε κυβερνητικά στελέχη όσο και σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αστυνομικοί αφαιρούνται και από τις συνοδείες επιχειρηματιών, εν αποστρατεία στρατηγών, πολιτικών προσώπων που έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό πολιτική αλλά και από δημοσιογράφους. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «όπως για να πάρει κάποιος φύλαξη συγκαλείται μία επιτροπή που κρίνει εάν συντρέχουν οι λόγοι, έτσι και τώρα συγκαλείται επιτροπή για να αξιολογηθεί ποιος θα κρατήσει τη φρουρά του και ποιος όχι. Κρίνεται επίσης ο αριθμός των αστυνομικών που πρέπει να έχει ο καθένας από τους εν δυνάμει στόχους, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου».


Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι φύλλο πορείας πήρε και αστυνομικός από τη φρουρά του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, οι μεγάλες διαφοροποιήσεις αφορούν στις φρουρές του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του νυν προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Από τη φρουρά του Αλέξη Τσίπρα αποδεσμεύονται πολλοί αστυνομικοί, ενώ αντιθέτως το επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές για να διατεθεί στον κ. Κασσελάκη η φρουρά που αναλογεί στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δύναμη περίπου 30 αστυνομικών). Προς το παρόν έχουν παραχωρηθεί -κατά πληροφορίες- στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αστυνομικοί από το κόμμα.

Έμπειρα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη που ρωτήθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις σημειώνουν ότι «ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν. Αστυνομικοί έφυγαν από τις φρουρές των επισήμων και λίγο καιρό αργότερα βρήκαν τρόπο ξανά να ξεγλιστρήσουν. Οι συγκεκριμένες κινήσεις κρίνονται για την επιτυχία τους από τη διάρκεια. Γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι παρά την καλή πρόθεση που έχουν δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν πολιτικές ηγεσίες, τελικά ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε συνοδείες υπερβαίνει σταθερά και... διαχρονικά τα 6.000 άτομα. Η επιμονή κάποιων να έχουν αστυνομικούς -«σοφέρ» για λόγους… πρεστίζ είναι παροιμιώδης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου