Στον γαλάζιο φακό η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς στο Μαξίμου ανησυχούν για τη γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική
Το μέγεθος της συμμετοχής στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα τεθεί και απόψε στον φακό της Ν.Δ. Η αναπάντεχη μαζική προσέλευση στις κάλπες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την περασμένη Κυριακή σε συνδυασμό με την εγγραφή 40.000 νέων μελών προκάλεσαν προβληματισμό στον άξονα Μαξίμου-Μοσχάτο. Στους κόλπους της παράταξης.... κυριάρχησε η παραδοχή ότι στο σώμα της κοινωνίας κυλούν ισχυρά αντικυβερνητικά ρεύματα που αναζητούν πόλο έκφρασης προς τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Υπό αυτό το πρίσμα, στην κυβέρνηση αναμένουν τη δυναμική της σημερινής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και -σε δεύτερο χρόνο- το αποτύπωμα της νέας ή του νέου προέδρου στο πολιτικό σκηνικό.
Οι ανησυχίες της Ν.Δ. εδράζονται στο γεγονός ότι η αλλαγή φρουράς στην αξιωματική αντιπολίτευση συντελείται σε ένα περιβάλλον γενικευμένης δυσαρέσκειας απέναντι στους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής. Η Θεσσαλία παραμένει «βάλτος» και υγειονομική βόμβα (με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού να σπέρνει τον πανικό στο κυβερνητικό οικοδόμημα), ενώ οι εστίες κριτικής για το ναυάγιο της επιτελικής μηχανής δεν έχουν κοπάσει. Τουναντίον, η παραπλανητική εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι της κλιματικής κρίσης, την οποία επιχείρησε να σερβίρει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πυροδότησε νέα σκωπτικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.
Πρωθυπουργικός εμπαιγμός με την κλιματική κρίση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ, ως γνωστόν, η Ν.Δ. απορρόφησε μόλις το 0,5% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πολιτική προστασία. Πρόσφατα μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε (έπειτα από ερώτηση της ΑΥΓΗΣ στη ΔΕΘ) ότι η κυβέρνηση, μερικές ημέρες πριν από την καταστροφή στη Θεσσαλία, προχώρησε στην απένταξη των αντιπλημμυρικών έργων από το ΤΑΑ.
Απειλή η μεταρρυθμιστική ατζέντα
Υπόκωφη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει δε εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας η απουσία μέτρων ανακούφισης από τον καλπασμό της ακρίβειας στο όνομα της διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος. Κυρίως, όμως, όπως επισημαίνουν βουλευτές της Ν.Δ. στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, «η μεταρρυθμιστική ατζέντα απειλεί να προκαλέσει αναταραχή στις σχέσεις της παράταξης με εκλογικά ακροατήρια που ουσιαστικά εξασφάλισαν τις πρόσφατες εκλογικές νίκες της Ν.Δ.». Όπως σημειώνουν οι σκεπτικιστές βουλευτές, ο νέος εργασιακός νόμος (ψηφίστηκε προχθές με τις ψήφους μόνο της Ν.Δ.) δεν συναντά την αποδοχή των εργαζομένων που στις λαϊκές συνοικίες έδωσαν την ψήφο τους στη Ν.Δ. Εκτιμούν, μάλιστα, πως η επανανενεργοποίηση των τριετιών αποτελεί μια προσπάθεια του Μαξίμου να λειάνει τις αντιδράσεις από την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Συν τοις άλλοις, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών -με επίκεντρο όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ- θα πυροδοτήσει τη μήνη της «ραχοκοκαλιάς της μεσαίας τάξης» που μαζικά εμπιστεύεται τη Ν.Δ. από το 2019.
Στροφή στο μεταναστευτικό
Η ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί άλλη μία σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των προβλημάτων που πιέζουν τους ενοίκους του Μαξίμου. «Έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας. Η αύξηση αυτή ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 και έχουμε διπλασιασμό σε σχέση με το 2021. Φέτος ο αριθμός πάλι θα διπλασιαστεί» δήλωσε μόλις προχθές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Οι αφίξεις των θυμάτων των εμπόλεμων ζωνών και των αυταρχικών καθεστώτων θα τεθούν στο επίκεντρο των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ την ερχόμενη Τρίτη και του Υπουργικού Συμβουλίου μία ημέρα αργότερα. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί -στην εισήγησή του προς τους υπουργούς- στη δυνατότητα χορήγησης κινήτρων σε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας. Γαλάζιες πηγές εστιάζουν στην έλλειψη εργατικών χεριών σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης έχει θίξει και στο πρόσφατο παρελθόν αυτό το σκέλος, σε αντιπαραβολή με τη στάση του από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έκλεινε το δεξί μάτι στους κατοίκους των νησιών και υποσχόταν μαγικές λύσεις αποσυμφόρησης. Την περίοδο 2016-2019 χρέωνε δε αποκλειστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την όξυνση της προσφυγικής κρίσης. Και ως πρωθυπουργός, ωστόσο, τον Ιούνιο του 2020 είχε δηλώσει ότι «έκαναν (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) την Ελλάδα έναν μαγνήτη. Δεν έχω καμία υποχρέωση να δέχομαι στην Ελλάδα κανέναν οικονομικό μετανάστη».
Οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη στην ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό αναμένεται να προκαλέσουν ικανοποίηση στις επιχειρηματικές ελίτ, καθώς λογίζονται ως απάντηση στις ανησυχίες μεγάλου κομματιού της εργοδοτικής πλευράς (κατασκευαστικός τομέας, τουρισμός κ.ά.) για έλλειψη προσφοράς εργασίας. Οι απολαβές, η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας και οι συνθήκες εργασίας των οικονομικών μεταναστών συνιστούν ωστόσο μεγάλα ερωτήματα στο σχέδιο της κυβέρνησης. Παλιός υπουργός της Ν.Δ. θυμήθηκε, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, τη στάση της Μέρκελ στο θέμα της φιλοξενίας και ένταξης εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων που αποσκοπούσε, όπως εγκαίρως προειδοποιούσαν τα γερμανικά συνδικάτα, στη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου