Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 20, 2023

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ξεκίνησε ο «οδικός χάρτης» για τη Χάγη - Στο ράφι το Κυπριακό Καμία αναφορά για Κύπρο από Μητσοτάκη - Ερντογάν. Έκρυψαν τα «αγκάθια» για το τραπέζι στη Χάγη.(σσ και η Νεοδημοκράτες κοιμουντα




 


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
 


Το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν δρόμο που οδηγεί στη Χάγη έδωσαν σήμερα οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, μόλις προ ολίγων ημερών προέβλεψε από τη Θεσσαλονίκη ότι η Χάγη είναι μακριά, τα γεγονότα άλλα μαρτυρούν, αφού οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσει ο οδικός χάρτης. Και να ξεκινήσει ταχύτατα, με συναντήσεις ανωτάτου επιπέδου.


Οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν τον Οκτώβριο, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα ξεκινούν και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα πριν τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός ότι δεν έγινε ούτε από ελληνικής πλευράς, καμία αναφορά στο Κυπριακό, μετά και την προκλητική απαίτηση του Τούρκου Προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Βόρεια Δημοκρατία της Κύπρου, καθώς και ο χειρισμός που υπήρξε από την πλευρά της Ελλάδας προ μηνός στη νεκρή ζώνη επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που φέρουν την Αθήνα να έχει διαχωρίσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό.
 



Η δήλωση του πρωθυπουργού

Στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».


Σημειώνεται ότι λίγο μετά την συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε στο Twitter: «Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τουρκεβί να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας.»





Η ανακοίνωση του Μαξίμου



Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου