Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την ήττα από τον Κασσελάκη - Βρίζουν, απέχουν και στοχοποιούν τον... Τσίπρα Έντονες αναταράξεις «χτυπούν» την Κουμουνδούρου ενώ στοχοποιείται και ο Αλέξης Τσίπρας.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
 


Πριν καλά καλά καθίσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην θέση του, εκλεγμένου, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «βαρομετρικό χαμηλό» παρατηρείται πάνω από την Κουμουνδούρου με κύρια χαρακτηριστικά, της εσωκομματικής κακοκαιρίας, την εσωστρέφεια, τις εντάσεις αλλά και τη… στοχοποίηση του Αλέξη Τσίπρα. Η καθαρή επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στην εσωκομματική κούρσα δεν δείχνει να φέρνει ηρεμία στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αντίθετα, μόλις τρία 24ώρα από την εκλογή του νέου αρχηγού έντονες αναταράξεις «χτυπούν» την Κουμουνδούρου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν περάσει από κορυφαίες, και κομβικές, θέσεις στις κυβερνήσεις Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης, εκτός από τα ισχυρά «πυρά» που εκτόξευσαν κατά του Κασσελάκη επιτέθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσε η απόφαση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα να «κόψει» τους πολιτικούς δεσμούς του με την Κουμουνδούρου αμέσως μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ως μέλος του think tank για την Υγεία και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αποστασιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συνθήματα Κασσελάκη που ακούμε στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών ακόμη και ακροδεξιών.
 

Στο στόχαστρο ο Τσίπρας

Τις πρώτες «βολές» της σύγκρουσης έριξε ο Νίκος Φίλης. Δεν περιορίστηκε μόνο να επιτεθεί στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την άποψη για τον κίνδυνο της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα που δεν θα περιλαμβάνεται στην Αριστερά. Έβαλε στο στόχαστρο του και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδό του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία». Συνέχισε μάλιστα την επίθεση κατά Τσίπρα τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος εκτός από τα «βέλη» κατά του Στέφανου Κασσελάκη επιτέθηκε, με την σειρά του, στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ότι τον “φύτεψε” ο Αλέξης Τσίπρας το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ξυδάκης.

Στον Νίκο Φίλη απάντησε η νέα εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη κατηγορώντας τον πως κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Βλέπω συντρόφους μου να αντιπολιτεύονται τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ ήταν μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα να τον αντιπολιτεύονται ακόμη και σήμερα. είπε η Δώρα Αυγέρη. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα η Δώρα Αυγέρη τόνισε με νόημα, πως «αντί σήμερα εγώ να απαντώ στο τι λέει η ΝΔ και να κάνουμε όλοι μαζί αντιπολίτευση, απαντώ στο τι λένε οι σύντροφοι μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι λάθος και θα έλεγα και λίγο ύποπτο».


Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Φίλη ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί τη λέξη Αριστερά». Και πρόσθεσε πως «ούτε δηλητηριώδη βέλη χρειάζονται. Δεν είναι κακό το να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις. Ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όμως μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος».
Τετ α τετ Κασσελάκη-Αχτσιόγλου

Την ίδια ώρα, πάντως, που τα «σύννεφα» έπεφταν βαριά πάνω από τον «ουρανό» της Κουμουνδούρου στη Βουλή συναντήθηκαν ο Στέφανος Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου. Κατά την διάρκεια του τετ ατ τετ που είχαν οι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει οποιαδήποτε θέση επιθυμεί στον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια να αρνείται επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

Για την επιλογή της να απαντήσει αρνητικά στο «άνοιγμα» του Στέφανου Κασσελάκη η ίδια, μιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως «δεν έχω την ενέργεια να αναλάβω κάποια άλλη θέση πέραν αυτής που αντιστοιχεί στη βουλεύτρια του τομέα Αθηνών». Και πρόσθεσε πως «είναι καθαρά προσωπική απόφαση και έχει να κάνει με τις δικές μου δυνατότητες. Νομίζω ένας πολιτικός πρέπει να ξέρει πότε έχει ενέργεια να δώσει κάτι παραπάνω και πότε δεν την έχει και να το λέει αυτό θαρρετά.Είμαι εδώ, θα είμαι εδώ για να συζητάμε οτιδήποτε. Ο ίδιος μου είπε ότι αν χρειαστείς τις συμβουλές μου».
«Πράσινο φως» σε Φάμελλο

Είχε προηγηθεί η συνάντηση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου. Εκεί επιβεβαιώθηκε, και τυπικά, πως παραμένει επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Στέφανο Κασσελάκη, μεταξύ άλλων, να λέει «να συνεχίσεις το έργο σου ως πρόεδρος της Κ.Ο πάντα για το καλό του τόπου».

Στην συνέχεια ο Στέφανος Κασσελάκης ξεναγήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ενώ βρέθηκε και στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. «Έχουμε πολλή δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παράγει, από εδώ και πέρα, πολιτικές προτάσεις και μεταρρυθμίσεις, και ως κόμμα και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά κυρίως και ως μέρος της κοινωνίας. Η κοινωνία θα είναι μέρος των λύσεων, διότι το έχει ανάγκη και η οικονομία και η κοινωνία, και το μέλλον της χώρας» είπε, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου