Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 29, 2023

Ερντογάν: «Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είναι η καλύτερη επιλογή για την ειρήνη» Εμμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αναγνώριση των Κατεχόμενων στην Κύπρο από τη διεθνή κοινότητα.




AP | Dimitris Papamitsos

 

 


Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Τρίτη (26/09), επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, και - μεταξύ άλλων - χαρακτήρισε ως την «καλύτερη επιλογή την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) για την ειρήνη και την ηρεμία» στην περιοχή.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε: «Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ είναι η καλύτερη επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να διασφαλίσουν μόνιμη ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Τα δεδομένα του νησιού είναι προφανή και η ΤΔΒΚ είναι το πιο σημαντικό μέρος της Κύπρου. Αυτοί που προσπαθούσαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί για χρόνια, δεν άφησαν πέτρα αναποδογυρισμένη, αλλά κάθε βήμα που έκαναν, κατέληγε σε απογοήτευση γιατί ήταν αβάσιμο».





Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Εμείς, μαζί με την ΤΔΒΚ, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βρούμε μια λύση. Προσεγγίσαμε όλες τις φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της Ομοσπονδίας, με ειλικρίνεια. Ωστόσο, από τώρα και στο εξής, έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από εμάς να αγνοήσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ ή να την αναγκάσουμε να τα παραβιάσει. Θα υψώσουμε ακόμα περισσότερο τις φωνές μας για να αναγνωριστεί η ΤΔΒΚ από άλλες χώρες. Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν ότι είναι λάθος να αφήνουμε αυτό το πρόβλημα σε εκκρεμότητα και να το αγνοούμε λέγοντας ότι "η μη λύση δεν είναι λύση". Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το σωστό βήμα που θα σβήσει όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ε.Ε. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου