Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2023

Ετοιμάζουν νομιμοποίηση μεταναστών για να τους βάλουν να δουλεύουν...



Αποκαλύπτονται μέρα με τη μέρα οι κυβερνητικές επιδιώξεις στο ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς, αυτό που είχε ακουστεί κάποτε ως πυροτέχνημα δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να εργαλειοποιήσει χιλιάδες μετανάστες προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικών χεριών.

Την περασμένη εβδομάδα ήταν... ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, που μαρτύρησε την… νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει με τον υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου, ομολογώντας, παράλληλα, ότι οι νόμιμες αιτήσεις για άδεια εργασίας δεν εξετάζονται καν.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η ελλιπής ενημέρωση

Το θέμα, όπως φαίνεται, συζητήθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για τα αποτελέσματα της οποίας δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση παρά μόνο στοχευμένες διαρροές.


Σύμφωνα με τους Financial Times, το κυβερνητικό πλάνο προβλέπει τη νομιμοποίηση έως και 300.000 μεταναστών προκειμένου να τους στείλουν να εργαστούν σε χωράφια και καλλιέργειες.

Για το συγκεκριμένο, πλάνο, εξάλλου είχε τοποθετηθεί από χθες και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και λέγοντας ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να «αξιοποιηθούν» και στον τομέα του τουρισμού και των κατασκευών.

Πλάσαρε, ακόμη, το αφήγημα που φαίνεται πως θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ότι, δηλαδή, μια τέτοια νομοθεσία δεν θα ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση, αλλά θα… ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με φόρους και εισφορές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να δηλώσει στους FT ότι η στάση της κυβέρνησης σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων δεν θα αλλάξει. 

Η χυδαιότητα και το ψέμα καταρρέουν

Το ζήτημα σχολίασε σε έντονο ύφος ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας εύστοχα ότι «Οι ίδιοι άνθρωποι που άφηναν σκιές για εμπλοκή μεταναστών και προσφύγων ακόμα και στις πυρκαγιές τώρα τρέχουν να τους δώσουν χαρτιά μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές εργασίες».


Έντονη κινητικότητα για το μεταναστευτικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται έντονες διεργασίες στο ζήτημα της μετανάστευσης, με το βλέμμα και στις εξελίξεις στην Ιταλία και τη Λαμπεντούζα.
Αθήνα και Άγκυρα, εξάλλου, είχαν ανακοινώσει ότι το μεταναστευτικό θα ήταν κεντρικό σημείο στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη. 

Σημερινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ieidiseis, μάλιστα, μιλάει για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα με φόντο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κρατών που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο κρατών είναι σε ανοιχτή γραμμή, σε συνεννόηση και με βασικούς παίκτες εντός Ε.Ε. και προσθέτουν ότι στόχος είναι να πάρει η Τουρκία, πέρα από μεγαλύτερη χρηματοδότηση, μεγαλύτερα ανταλλάγματα όπως η άρση της βίζας για τις μετακινήσεις Τούρκων εντός Σένγκεν. 

Το ieidiseis επισημαίνει ότι στην Αθήνα εκτιμούν πως η Ένωση θα ανάψει, τελικά, το πράσινο φως για την βίζα εφόσον η Τουρκία συμφωνήσει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, να χτυπήσει τα δίκτυα διακινητών και να δεχθεί περισσότερες επιστροφές μεταναστών. 

Βέμπερ: Ο Μητσοτάκης ικανός να βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους 

Μέσα σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκαλεί και η σημερινή τοποθέτηση του επικεφαλής του ΕΛΚ και προέδρου της ΚΟ του κόμματος στην ευρωβουλή, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης αλλά και την περίπτωση της Ελλάδας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό και στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Κυριάκος είναι ικανός να βοηθήσει όλους τους Ευρωπαίους υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και πάλι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ελληνικό πρόβλημα». Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά στα εξωτερικά σύνορα. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν ή άλλους να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο. Εκεί η Ευρώπη πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ισχυρή και αυστηρή. Εάν έχει να κάνει με περισσότερη χρηματοδότηση, αλληλεγγύη, εάν οι ανάγκες είναι εκεί, τότε πρέπει να το κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου