Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2023
ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή Κασσελάκη οδηγεί σε κύμα φυγής στελεχών – Σοκαρισμένα τα μέλη της «Ομπρέλας»
ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη έφερε και τις πρώτες εσωκομματικές αντιδράσεις και τις πρώτες παραιτήσεις στελεχών από τις οργανώσεις τους, καθώς – όπως λένε – δεν το αναγνωρίζουν πλέον ως κόμμα της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς.
Χθες το απόγευμα έγινε μάλιστα σύσκεψη της Ομπρέλας – της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασίσουν πως θα διαχειριστούν την όλη απόφαση, καθώς «εμφανίζονται σοκαρισμένοι από την εκλογή Κασσελάκη».
Μάλιστα, κάποιοι εκ των παραιτηθέντων δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές ή να καταλογίσουν ανοιχτά ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αντώνης Παπαζαχαρίου, οικονομολόγος και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του αναφέρει ότι είναι 17 χρόνια μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, «στο 3% και στο 36%. Στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση».
Πλέον, δηλώνει «είναι τελείως ξεκάθαρο ότι με αυτό το κόμμα, έτσι όπως έγινε, δεν μπορώ να έχω καμία σχέση. Ο δρόμος ήταν ολισθηρός εδώ και καιρό. Χθες μπήκε και το τελευταίο καρφί».
Οι παραιτήσεις είχαν ξεκινήσει από το πρωί με την αποχώρηση του πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, Γιάννης Τσακνάκης δηλώνοντας πως πλέον «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει καμία σχέση με τη ριζοσπαστική Αριστερά» και πως ο ίδιος ως αριστερός δεν μένει στο κόμμα «ούτε μια ώρα με τον Κασσελάκη πρόεδρο».
Την παραίτησή του από το κόμμα ανακοίνωσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Η ξένη προς την Αριστερά ψηφοφορία από μια αλλοπρόσαλλη βάση μελών (πληρώνω 2 ευρώ, γίνομαι μέλος, ψηφίζω και καθορίζω τη φυσιογνωμία του κόμματος), ολοκληρώθηκε.
Η διαδικασία επιβλήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα που υιοθέτησε σκόπιμα, μιμούμενος τις αντίστοιχες διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ, για να ελέγξει το κόμμα γράφοντας “μέλη” που όπως φάνηκε το 2022 ουδεμία διάθεση είχαν να αποκτήσουν ουσιαστική σχέση με αυτό.
Αυτός ο τρόπος εκλογής προέδρου – αναφέρει ακόμα – είναι όχι μόνο ξένος από την Αριστερά, αλλά και από τα μεγάλα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη. Οι επιλογές αυτές και τα αρνητικά φαινόμενα που ακολούθησαν («πολακικοί» τραμπουκισμοί κλπ.), παρέδωσαν τελικά το κόμμα στους μηχανισμούς που πλέον το ελέγχουν και το οδηγούν, κατά την άποψη μου, σε μεγάλη κρίση. Άλλη μια νίκη του καθεστώτος που κυβερνά».
Την παραίτησή της από το κόμμα ανακοίνωσε και η Λιάνα Κωνσταντίνου μέλος του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών Μαραθώνα.
«Σήμερα τελειώνει το ταξίδι μου με το ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Νοιώθω ευγνώμων για τις φιλίες, που απέκτησα με όσους ανθρώπους έχουν πολιτική ενσυναίσθηση» αναφέρει στην δήλωση με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή της.
Με άρθρο του στην ιστοσελίδα tvxs.gr την αποχώρησή του καταθέτει και ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρης Αθανασιάδης.
Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αν ήμουν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποθέτω θα σκεφτόμουν πραγματιστικά. Θα πάλευα ίσως για τον συσχετισμό εντός του κόμματος, προκειμένου να σώσω ό,τι σώζεται. Μα είμαι απλώς ένας πολίτης που έως τώρα ένιωθα πως η ιδιότητα (έστω συμβολική) του μέλους της οργανωμένης Ανανεωτικής Αριστεράς, δεν απομείωνε, αλλά αντιθέτως ενίσχυε την προσωπική και πολιτική μου αξιοπρέπεια. Κάτι τέτοιο πλέον δεν ισχύει. Δια ταύτα, ύστερα από 41 έτη είναι καιρός να φεύγουμε κι εμείς σιγά σιγά…»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου