Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Αυτοθαυμασμός, ανυπαρξία αυτοκριτικής και… επίθεση σε Κασσελάκη




Οι «100 ημέρες μου φάνηκαν σαν 1000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πρώτες 100 μέρες της δεύτερης τετραετίας του. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησής του τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο πρωθυπουργός έριξε ευθύνες σε κάθε άλλον για τις καταστροφές, την ακρίβεια και τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα, για αρκετά από τα οποία ούτε καν ρωτήθηκε στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha. Αντί να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση δήλωσε ότι βλέπει «κενό» στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ταυτόχρονα… του είναι «συμπαθής».



Εχει πάρει το μήνυμα της δυσαρέσκειας των πολιτών για τους χειρισμούς του στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσπαθεί να «μπαλώσει» τη μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησης του, εμφανιζόμενος ως θύμα των περιστάσεων.




«Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του. Πού είδε τις «θετικές εξελίξεις», είναι ένα ερώτημα.




Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Τρεις στους τέσσερις Ελλήνες βλέπουν ευθύνες της κυβέρνησης σε πυρκαγιές και πλημμύρες




Αγνοώντας την κριτική για την ανετοιμότητα της κρατικής μηχανής, πήγε κατευθείαν στη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων. «Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», είπε.




Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ξέχασε να πει ότι είναι κάτι που έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια αλλά «στρατηγική» δεν υπάρχει.







Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.




Οι περιφερειάρχες και ο Μπέος

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης». Ολη η κριτική που έχει δεχτεί ο κ. Αγοραστός πήγε στο καλάθι και όταν αναφέρθηκε ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για έργα που καταστράφηκαν από την κακοκαιρία και κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές της Θεσσαλία, τον υπερασπίστηκε.




«Δεν θα προκαταλάβω την έρευνα της δικαιοσύνης. Το ότι έχει ξεκινήσει έρευνα της δικαιοσύνης δεν σημαίνει ότι δεν θα στηρίξουμε τον κ. Αγοραστό», απάντησε σε ερώτηση αν θα εξακολουθήσει να τον στηρίζει και αν καταδικαστεί.




« Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό. Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίας μιας γέφυρας που άντεξε. Δεν έδειξε τις φωτογραφίες από γέφυρες, όπως του χείμαρρου Ξηριά που ενώ είχε «θωρακιστεί» μετά τον Ιανό δεν άντεξε.



Για το θέμα του κ. Πατούλη είπε ότι αυτή τη στιγμή υποψήφιος είναι ο κ. Χαρδαλιάς και είναι εφικτό να κερδίσει στην περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο γύρο.


Για τον κ. Μπέο δήλωσε ότι καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας. «Ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιος είναι ο κατάλληλος δήμαρχος. Δεν δώσαμε καμία άλλη στήριξη πέραν των τριών δήμων», πρόσθεσε. Ξέχασε ότι πριν μερικές ημέρες ο ίδιος έλεγε τον Μπέο «καταλληλότερο».



Για τον Κασσελάκη

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη ευχήθηκε καλή επιτυχία, αφήνοντας όμως αιχμές παρά τη «συμπάθεια». «Προσωπικά μου είναι συμπαθής», είπε. «Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Δεν φανταζόμουν ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έκανα κάποιες πρώτες επισημάνσεις αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ουσιαστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο».




«Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα», πρόσθεσε… μεγαλόθυμα. «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει».




Ξεκαθάρισε ότι με τον κ. Κασσελάκη υπήρξε μια κοινωνική γνωριμία και «καμία συνεργασία δεν υπήρξε».




Αλαζονεία

«Εγώ είμαι πάντα πολύ μετρημένος. Πιστεύω δεν με χαρακτηρίζει η αλαζονεία», τόνισε αυτοθαυμαζόμενος. «Πέτυχα επανεκλογή μου με μεγάλο ποσοστό. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ χρόνο, έχουμε 4 χρόνια. Πριν έχουμε εκλογές σε μία εβδομάδα, ευρωεκλογές το Μάιο. Οι εκλογές δεν κερδίζονται με διακηρύξεις», σχολίασε.




Ακρίβεια

Για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και το πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι αυτό της ακρίβειας. Έχω μιλήσει και έχω πει ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία των προσωρινών μέτρων στήριξης όπως το market pass και η δεύτερη έχει να κάνει με τις μόνιμες αυξήσεις και τα μέτρα σωστής λειτουργίας της αγοράς. Πιστεύουμε πια στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Το market pass είναι σημαντική βοήθεια που έχουμε δώσει».




Μια τρίτη τρίτη προσέγγιση θα ήταν η πάταξη της αισχροκέρδειας και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού της απληστίας αλλά αυτό ο κ. Μητσοτάκης το παρέκαμψε μιλώντας αόριστα για τα περιθώρια κέρδους και μπλέκοντας τις φορολογικές παραβάσεις με τα υπερκέρδη. «Δεν πίστευαν πολλοί ότι θα βάλουμε τάξη στο μπάχαλο της Μυκόνου. Το κάναμε. Επιμένω πολύ σε αυτή την πολιτική της νομιμότητας παντού. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Το ίδιο ισχύει και για τη φοροδιαφυγή. Γνωρίζουμε που βρίσκονται οι εστίες φοροδιαφυγής», είπε.




Ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος στα ελληνοτουρκικά μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. «Είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη εντάσεις του παρελθόντος και να βρούμε τρόπο συμπόρευσης. Και αν δεν μπορούμε να επιλύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά να μην είμαστε στα πρόθυρα θερμου επεισοδίου», τόνισε και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι έχουμε περιθώρια συνεργασίας στο μεταναστευτικό.




Εβαλε τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα σε επίπεδο… προσωπικής χημείας. «Η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας», είπε.




Αγνοώντας τις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για διχοτόμηση της Κύπρου, αλλά και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο είπε ότι «δεν είμαι αιθεροβάμων, δεν είμαι αφελής. Μέχρι στιγμής οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει, τα έχουμε δει. Έχουμε ένα σημαντικό γεγονός, το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να μπούμε διατηρώντας το καλό κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου