8 οργανώσεις πραγματοποίησαν κοινή αποστολή στην Αθήνα για να αναλύσουν τους βαθύτερους λόγους για την πρόσφατη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και να εξετάσουν τις πιθανές ευκαιρίες βελτίωσης, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών και τον διορισμό της νέας κυβέρνησης. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από εκπροσώπους όσων.,.

απαρτίζουν το MFRR, όπως η ARTICLE 19 Europe, το European Center for Press and Media Freedom (ECPMF), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Free Press Unlimited (FPU), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και το Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT) -μαζί με τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σημειώνεται ότι το Media Freedom Rapid Response αποτελεί έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό παρακολούθησης των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς διερευνητικής αποστολής εντοπίστηκαν 4 μεγάλες συστημικές προκλήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα: αυθαίρετες παρακολουθήσεις, απειλές για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, καταχρηστικές μηνύσεις καθώς και οικονομικές και πολιτικές πιέσεις.

Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική δημοσιογραφία βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από τον αντίκτυπο του σκανδάλου παρακολούθησης «Predatorgate», την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ρεπόρτερ, την καταχρηστική νομική ενέργεια και τις οικονομικές και πολιτικές πιέσεις».

Προσθέτουν δε ότι: «Αν και η Ευρώπη έχει συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για τη στόχευση Eλλήνων επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης με κατασκοπευτικά λογισμικά και τη δολοφονία  του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021, οι αρχές της Ελλάδας – αν και προφορικά υποστήριξαν τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ελευθερίας του Τύπου – έχουν κάνει ελάχιστα για να επιλυθούν τα προβλήματα».