Οι πρώτες εισηγήσεις που δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στο πολιτικό στερέωμα... και από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι θα είναι πιθανότατα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση μετά την ολοκλήρωση του εσωκομματικού εκλογικού κύκλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επικοινωνιακή καταιγίδα που συνόδευσε την ανάδυση του άστρου Κασσελάκη, η μιντιακή υπεροχή, όσον αφορά τόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορη τη Χαριλάου Τρικούπη. Πολύ περισσότερο καθώς το μεγάλο επικοινωνιακό γεγονός τους στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ζάππειο, δεν έτυχε της επικοινωνιακής προβολής που προσδοκούσαν στο ΠΑΣΟΚ. Η εμφανής υστέρηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κατανόηση και γνώση σε βάθος των κεντρικών πολιτικών ζητημάτων της χώρας προκάλεσε κάποια χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη διέγνωσαν σε αυτή μια ρωγμή, που με συντονισμένη προσπάθεια θα μπορούσε να πλήξει την εικόνα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, διαμορφώθηκε ένα σχέδιο για ολομέτωπη επίθεση και πρέσινγκ με ερωτήματα αμιγώς πολιτικά, που θα αναδείκνυαν τις ανεπάρκειες του νέου προέδρου και, ταυτόχρονα, αυτό που στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ: την υπεροπλία σε πολιτικές προτάσεις και σχέδιο.
Σε δεύτερο χρόνο αποφασίστηκε να πάει λίγο πιο πίσω αυτή η πίεση. Να φανεί πρώτα ποιες θα είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εάν το κόμμα θα μπορέσει να προχωρήσει ενωμένο ή θα υπάρξουν μεμονωμένες ή ομαδικές αποχωρήσεις στελεχών και, επίσης, να αξιολογηθούν τα δεδομένα από τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκοπική αποτύπωση μιας σταθεροποίησης του ΠΑΣΟΚ στα ποσοστά που έλαβε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις έφερε ανακούφιση στην ηγεσία. Σε πρώτη φάση καταγράφηκε ότι το κόμμα διατηρεί τις δυνάμεις του και δεν επηρεάστηκε από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν θεωρούν όλοι στο ΠΑΣΟΚ την παγίωση της δυναμικής του κόμματος γύρω στο 12% θετικό στοιχείο. Η στρατηγική χαμηλών τόνων που ακολουθεί η ηγετική ομάδα δέχεται επικρίσεις από πολλές πλευρές, που πιθανότατα θα γίνουν πιο ηχηρές εάν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν αξιολογηθεί ως ικανοποιητικό.
Οσο κι αν η ηγεσία επιδιώκει να μεταθέσει μια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα των επιλογών της όσο το δυνατόν πιο μετά, ένα πρώτο «ταμείο» θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε έναν ελιγμό για να προλάβει εσωκομματικές γκρίνιες και αντιδράσεις. Δήλωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επιτύχει ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό στις επόμενες εθνικές εκλογές, αποφεύγοντας να θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις ενδιάμεσες αναμετρήσεις, τόσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της επόμενης Κυριακής όσο και, κυρίως, για τις ευρωεκλογές.
Ηδη οι φωνές που ακούγονται, χαμηλόφωνα για την ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το κόμμα έχασε πολύ χρόνο και μια μεγάλη ευκαιρία από τις εκλογές μέχρι τώρα. Αυτές τις εκατό μέρες, στις οποίες η κυβέρνηση έδειξε σημαντικές αδυναμίες στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στην αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως η επίμονη ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις ή το ζήτημα της στέγης. Αυτές τις εκατό μέρες, επίσης, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν βυθισμένος στην εσωστρέφεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Παλαιότερα αλλά και κάποια νέα στελέχη θεωρούν ότι η αδυναμία του κόμματος να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα και να βγει μπροστά αποτυπώνεται στην καθήλωση των ποσοστών του, την οποία μπορεί να πληρώσει, καθώς και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αλλάξει ταχύτητα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά ή γρήγορα, θα βρει τον βηματισμό του.
Οσο κι αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να μεταθέσει μια συζήτηση για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα των επιλογών της όσο το δυνατόν πιο μετά, ένα πρώτο «ταμείο» θα γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Διαφωνίες εσωτερικές, για τη στρατηγική που επελέγη στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τις επιλογές σε υποψηφίους, υπάρχουν. Με εξαίρεση την υποψηφιότητα του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη, ο οποίος όμως έχει οικοδομήσει ισχυρό προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και έχει και την υποστήριξη της Ν.Δ., δεν αναμένεται κάποια μεγάλη επιτυχία. Ηδη από κάποιους γίνεται λόγος για αποτυχία του κόμματος να εκμεταλλευθεί ακόμη και τα ρήγματα που εμφανίζονται στη Ν.Δ. στις περιφέρειες όπου το κυβερνών κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με «αντάρτικο» στελεχών του και φαίνεται ότι η επικράτηση θα κριθεί ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο και στον αντάρτη, καθώς δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς αυτές οι ρήξεις.
Η επικοινωνία
Εντονος είναι ο προβληματισμός και για την επικοινωνιακή προβολή του κόμματος, με την ηγετική ομάδα να θεωρεί ότι οι πρωτοβουλίες και οι πολιτικές προτάσεις της δεν τυγχάνουν της προβολής που αξίζουν. Η εσωκομματική κριτική επιμένει ότι δεν αξιοποιούνται επαρκώς εναλλακτικές δυνατότητες προβολής, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που θα φέρουν σε δεύτερο χρόνο και την προσοχή των συμβατικών μέσων.
Τρίτοι και μετά τον Τσίπρα;
Παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το κόμμα έχασε μια καλή ευκαιρία σε αυτούς τους τελευταίους μήνες και ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι να εγκλωβιστεί σε αυτά τα ποσοστά και, παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει ή να αυξήσει τη δυναμική του και να κερδίσει από τη χαλαρή ψήφο –συχνά ψήφο διαμαρτυρίας– των ευρωεκλογών. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος και στις ευρωεκλογές, θα παγιωθεί ως το εναλλακτικό κόμμα απέναντι στη Ν.Δ. Θα σημαίνει ότι κατάφερε να ξεπεράσει την ταύτιση μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων με τον Αλέξη Τσίπρα, που τους τράβηξε εκεί, και οι οποίοι πλέον θα ταυτίζονται με το κόμμα, θα το αντιλαμβάνονται ως πολιτική αφετηρία τους», υπογραμμίζει. Κοινώς, αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει τώρα να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν μαζικά την περίοδο της κρίσης, κινδυνεύει να τους χάσει για πάντα.
ΣΥΡΙΖΑ μείον 16 ίσον ΠΑΣΟΚ…
Υπάρχουν σίγουρα 16 βουλευτές που στήριξαν την Eφη Αχτσιόγλου την προηγούμενη Κυριακή. Η επιλογή του αριθμού δεν είναι τυχαία, καθώς είναι το νούμερο που αν αφαιρεθεί από τη δύναμη του κόμματος, το ΠΑΣΟΚ αυτομάτως γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για αριθμητικούς υπολογισμούς και ακροβασίες, καθώς ακόμη και η διάσπαση έχει τους κανόνες και τα όριά της. Ωστόσο στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί...
Δώρα Αντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου