Αύξηση συνεχίζει να παρουσιάζει η θετικότητα για τον ιό SARS-CoV2, που παραμένει σε έξαρση από τον Σεπτέμβριο, όπως αναμενόταν μετά τη θερινή περίοδο των τουριστικών αφίξεων.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν... σε 53 την εβδομάδα που πέρασε (25 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου) σε σχέση με τους 35, που... καταγράφηκαν την προηγούμενη, ενώ στην νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρεται και ένας νεκρός από γρίπη.
Σημειώνεται ότι η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν. Αναλυτικότερα, αναφέρονται τα εξής:
Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη Covid-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=868) παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 19% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=14) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=11). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 36. Καταγράφηκαν 53 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 82 έτη (εύρος 66-102 έτη).
Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (42%), ακολουθούμενη από την EG.5 (25%) και την ΧΒΒ.1.16 (24%). Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 19 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 19 Σεπτεμβρίου.
Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευτεί 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 28 θάνατοι.
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
«Αυξήθηκαν οι νοσηλείες σε νοσοκομεία και ΜΕΘ, αλλά δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα»
Μιλώντας για την πανδημία σήμερα στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προέβλεψε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 το επόμενο διάστημα. Το μέλος της Επιτροπής του υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε την σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, αλλά υποστήριξε πως η κατάσταση δεν είναι «σοβαρή ώστε να χρειάζεται να ληφθούν οριζόντια μέτρα».
Σχετικά με την εμφάνιση πνευμονικής εμβολής σε νοσούντες με κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η συγκεκριμένη λοίμωξη προκαλεί διαταραχές της πήξεως και δημιουργεί θρόμβους. «Μια από τις εντοπίσεις της είναι στον πνεύμονα και ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Άλλες θρομβώσεις μπορούν να συμβούν και σε άλλα όργανα και η πιο κλασική είναι αυτό που λέμε η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, δηλαδή θρόμβωση στα πόδια, στα κάτω άκρα. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε. Ξέραμε ότι η Covid-19 είναι θρομβωτική νόσος. Προφανώς τώρα έχει ξαναμπεί στο στόχαστρο αυτή η παρενέργεια της λοίμωξης και γι’ αυτό το λόγο έχει αρχίσει και γίνεται ξανά μάλλον αυτή η συζήτηση» είπε.
Όμως, σημείωσε ότι πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή της Covid-19, «δεν είναι στο 1% από αυτούς που κολλάνε. Γιατί αν ήταν -ας πούμε- το 1%, θα είχαμε χιλιάδες άτομα μέσα στα νοσοκομεία με πνευμονική εμβολή». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι συχνότερη και πως υπάρχει «μια αύξηση σημαντική σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, αλλά δεν είναι πάνω από ένα στα 1.000 ή ένα στα 10.000 τα άτομα που θα κάνουν μια τέτοια επιπλοκή».
Επίσης, τόνισε πως τα άτομα άνω των 65 ετών, εάν βγουν θετικοί στον κορονοϊό, πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία από τον γιατρό τους. «Υπάρχουν θεραπείες οι οποίες είναι είτε από το στόμα είτε ενδοφλέβια αν δεν μπορούν να πάρουν αυτό το φάρμακο από το στόμα το οποίο είναι για την Covid και πρέπει να το πάρουν όσο πιο νωρίς γίνεται».
Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη εμβολιασμού. «Θα πρέπει να πάνε να κάνουν το εμβόλιο γιατί αυτό μειώνει και τις παρενέργειες, τις πιθανότητες δηλαδή κάποιος να κάνει και θρομβώσεις αλλά και εμβολές» είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου