Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023

Ο Κασσελάκης στον δρόμο, η «Ομπρέλα» στην έξοδο...

 



Ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης επιλέγει τη «φυγή προς τα εμπρός» με δημιουργία «πολιτικής ατζέντας» και καθημερινή επαφή με... την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «βράζει», με την εσωκομματική αντιπολίτευση να προσπαθεί να χαράξει κοινή στρατηγική και τη λέξη «διάσπαση» να μην αποτελεί πλέον «ταμπού» για κανέναν.

Ασφαλώς, αποφάσεις για μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από την Κουμουνδούρου δεν έχουν ληφθεί. Ωστόσο, όπως προέκυψε και από την πανελλαδική σύσκεψη που είχαν το περασμένο σαββατοκύριακο στελέχη της «Ομπρέλας», πολλοί εξ αυτών μένουν μέχρι να... φύγουν και η διεξαγωγή Συνεδρίου βάσει του αποφασισμένου χρονοδιαγράμματος αποτελεί «κόκκινη γραμμή» προκειμένου να μη διακυβευθεί η ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση στην «Ομπρέλα» είναι λίγο-πολύ, ρευστή: πρώτον, επειδή το μετεκλογικό σοκ μετά την νίκη Κασσελάκη δεν είναι εύκολα αφομοιώσιμο, αλλά και διότι η προοπτική διάσπασης δεν είναι και κάποιος δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως και να έχει, η πλειονότητα των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείει τίποτα και πετά το γάντι στην ηγεσία για να καθορίσει την στάση της. Σημειωτέον ότι στην –ηλεκτρονικώς διεξαχθείσα- πανελλαδική σύσκεψη, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη: κατά πληροφορίες, πάνω από 950 μοναδικοί επισκέπτες συνδέθηκαν με το zoom της διαδικτυακής πλατφόρμας το περασμένο Σάββατο και άλλοι 300 συνδέθηκαν την Κυριακή. Επιπροσθέτως, μίλησαν περισσότεροι από 160 και έχουν αθροιστεί και δεκάδες τοποθετήσεις μελών και στελεχών της «Ομπρέλας» που δεν εκφωνήθηκαν ελλείψει χρόνου. Όπως προαναφέρθηκε, αποφάσεις δεν ελήφθησαν, ενώ ακούστηκαν τα... πάντα: προσώρας, όλα δείχνουν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση μένει μέχρι να... φύγει, καθώς το μόνο στο οποίο συμφώνησαν σχεδόν όλοι είναι ότι δεν ειναι ώρα για «εν θερμώ αποχωρήσεις». Πάντως, αυτό δε σημαίνει πολλά για την ενότητα του χώρου, αφού αρκετοί εξ όσων συνδέθηκαν στην πλατφόρμα ξεκαθάρισαν ότι μένουν μέχρι να... φύγουν και πως αν παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου, θα αποχωρήσουν σε κάθε περίπτωση. Για την ακρίβεια, η διεξαγωγή του συνεδρίου εντός του 2023 ώστε να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο και να μην προλάβει η νέα ηγεσία να συγκροτήσει νέα προεδρική πλειοψηφία φαίνεται ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για πολλούς –όχι μόνο μεσαία στελέχη της «Ομπρέλας», αλλά ακόμη και πρώην υπουργούς.

Φυγή προς τα εμπρός

Πάντως, την ίδια ώρα, ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και αφιερώνει πολύ χρόνο στις εσωκομματικές διεργασίες με απανωτά τηλεφωνήματα και πολλά ραντεβού, έχει επιλέξει να μείνει εκτός του συγκεκριμένου κάδρου δημοσίως. Αντιθέτως, έχει ήδη ξεκινήσει την «κάθοδο στην κοινωνία», ώστε να κάνει αυτό που υποσχέθηκε: να αποκαταστήσει την «γείωση» του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες. Ταυτοχρόνως, αρκετοί σύμβουλοί του τού έχουν επισημάνει τους κινδύνους από την lifestyle υπερέκθεση, εξ ού και το σχέδιο τώρα είναι η δημιουργία πολιτικής ατζέντας: μετά την περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, ο Κασσελάκης προετοιμάζει την επίσκεψή του στην Κύπρο και τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και με τον γ.γ. του «αδελφού» ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου. Επίσης, όλα δείχνουν ότι θα ζητήσει να ενημερωθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, ρίχνοντας το βάρος του στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και στέλνοντας μερικά πρώτα μηνύματα ότι μπορεί να χειριστεί και την «βαριά ατζέντα» της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου