Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2023

Σκηνικό σύγκρουσης...

 



Βγήκαν τα «μαχαίρια» από πολύ νωρίς στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η σύγκρουση... αναμένεται να είναι σφοδρή το επόμενο διάστημα. Η πλευρά που υποστήριξε την Εφη Αχτσιόγλου στις εκλογές μπορεί να μειοψήφησε για την ανάδειξη του νέου προεδρείου, ωστόσο κατά πολλούς έδειξε τα «δόντια» της.

Με 28 ψήφους υπέρ και 16 λευκά εγκρίθηκαν με βάση την πρόταση Κασσελάκη για κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός. Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, διευθυντής της Κ.Ο. ο Γιώργος Τσίπρας και συντονιστής τομεαρχών ο Παύλος Πολάκης που επιστρέφει πανηγυρικά, αφού λίγους μήνες πριν παρ’ ολίγον να βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος της Κ.Ο. θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος.

Η συνεδρίαση μπορεί να κράτησε ελάχιστα, λίγο πάνω από μία ώρα, ωστόσο οι ειδήσεις ήταν πολλές. Οταν εκφράστηκε η άποψη πως δεν πρέπει να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση για το νέο «διευθυντήριο», καθώς δεν υπήρξε αντιπρόταση, αντέδρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζοντας πως «δεν γίνεται να μην ψηφίσουμε επί της πρότασης του προεδρείου».

Το «λευκό» της πλευράς που στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου αιτιολόγησαν η Σία Αναγνωστοπούλου και η Πέτη Πέρκα. Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αναφέρθηκαν στον τρόπο αποπομπής του Στέργιου Καλπάκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Αναφέρθηκαν στην «άκομψη» και «αδιανόητη» καρατόμησή τους, όπως φέρεται να ειπώθηκε, χωρίς καν να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως όλα έγιναν λόγω μιας λανθασμένης διαρροής από το γραφείο Τύπου και δεν πρόλαβαν τα δύο στελέχη να ενημερωθούν. Μάλιστα φέρεται να ζήτησε και συγγνώμη.

Η πλευρά Αχτσιόγλου κατέστησε σαφείς τις διαφωνίες της – Ολική επαναφορά Πολάκη, που ανέλαβε συντονιστής τομεαρχών.

Οι «δεκαέξι», πάντως, εμφανίζονται να διαφωνούν συνολικότερα, καθώς υποστηρίζουν πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ως διευθυντής της Κ.Ο., θα έπρεπε να είχε παραμείνει στη θέση του έως και σήμερα, ενώ μιλούν και για διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη μη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας. «Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο θα έπρεπε να έχει άποψη επί της πρότασης», τονίζουν χαρακτηριστικά. Και για την επιλογή του Γιώργου Τσίπρα πάντως εκφράστηκαν ενστάσεις όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, για το γεγονός ότι ήταν από τα στελέχη που προεκλογικά είχαν μιλήσει περί «υπονομευτών» του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να φύγει από την ηγεσία. 

«Δεν θα πάει καλά αν συνεχίσουν με τη λογική σύγκρουσης», ανέφερε βουλευτής της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» σε σχέση με τη στάση που επέδειξε το αντίπαλο στρατόπεδο από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δεκαέξι που δεν ενέκριναν το νέο προεδρείο και ψήφισαν λευκό ήταν: Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ολγα Γεροβασίλη, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Πέτη Πέρκα, Σία Αναγνωστοπούλου, Κατερίνα Νοτοπούλου, Κώστας Μπάρκας, Γιώργος Ψυχογιός, Φερχάτ Ναζήφ, Μαρίνα Κοντοτόλη, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μερόπη Τζούφη.

Ο δρόμος από εδώ και στο εξής αναμένεται να είναι μακρύς. Με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ως συντονιστή των Επιτροπών Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο αντίπαλο στρατόπεδο πως δεν θα κάνει υποχωρήσεις. Παρά τη μουρμούρα που είχε προκληθεί, ο βουλευτής Χανίων έδειξε ξεκάθαρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει το επόμενο διάστημα.

Η «πλευρά Αχτσιόγλου», της οποίας το χειροκρότημα προς τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν από χλιαρό έως ανύπαρκτο, έκανε σαφές πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια το επόμενο διάστημα. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως ήταν δύσκολο έως αδύνατο ο Νάσος Ηλιόπουλος να δεχθεί να παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κάτω από τις συγκεκριμένες διαδικασίες και βέβαια με την «ομπρέλα» του Παύλου Πολάκη από πάνω του. Δεν φέρεται πάντως να υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση ή συνάντηση μαζί του. Ο γρίφος που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσοι από το «μπλοκ» της μειοψηφίας θα δεχθούν να μετέχουν στη σκιώδη κυβέρνηση, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και σήμερα. Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να ψηφίσει, ο Νίκος Παππάς νοσεί με COVID-19, ενώ απών ήταν και ο Οθωνας Ηλιόπουλος.

Προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός με «σκληρό ροκ»
Στην πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός και μέσω της σφοδρής επίθεσης στον Κυριάκο Μητσοτάκη να περάσει το μήνυμα πως οι εσωκομματικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν και ότι ο κοινός στόχος πλέον είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης. Εκανε λόγο για «τσάμπα μάγκες, οι οποίοι δεν μπορούν να επιλύσουν απολύτως κανένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας» και πως «το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι πόνος, απώλεια περιουσιών και υποδομών, ειρωνεία και χαστούκια στους συμπολίτες μας». Πρόσθεσε μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να ντρέπεται που δεν τολμά να αποκηρύξει πρόσωπα, εννοώντας μεταξύ άλλων τον Αχιλλέα Μπέο.

«Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Οσο εσείς θα παράγετε προτάσεις νόμων και θα αποκρούετε τις καθεστωτικές πρακτικές τους εδώ μέσα, εντός του Κοινοβουλίου, εγώ θα τους ξεμπροστιάζω στην κοινωνία», συμπλήρωσε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα. Οι προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό ήταν συνεχείς, δείχνοντας το «σκληρό ροκ» που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής: «Θέλετε να δείτε πόσο δεξιός είναι ο κ. Μητσοτάκης; Λοιπόν, ας φέρει αύριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Ας το φέρει. Ας πάρει τη δική μας πρόταση από πέρυσι και να βάλει το δικό του λογότυπο. Του το επιτρέπουμε. Αντε να δούμε ποιος διοικεί τη Ν.Δ. Ο Μητσοτάκης ή είναι ο Βορίδης, ο Πλεύρης, ο Μπέος, ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως είναι ο κ. Βελόπουλος;».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να περάσει το μήνυμα πως οι εσωκομματικές εκλογές αποτελούν παρελθόν και ότι κοινός στόχος πλέον είναι η αποδόμηση της κυβέρνησης.

Δεν ήταν λίγα τα μηνύματα που έστειλε ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς είναι γεγονός ότι το στρατόπεδο των ηττημένων «βράζει» σε σχέση με τις επιλογές που έχουν γίνει έως τώρα. Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν κέρδισε ο κ. Μητσοτάκης, εμείς χάσαμε» και συμπλήρωσε: «Ηρθα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι ο ρόλος που επιφυλάσσω για τον εαυτό μου είναι η ακέραιη ευθύνη να πείσουμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις ψυχές μας και τις διαδρομές μας, ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Το πιστεύουμε αυτό; Ας το κάνουμε. Το αξίζουμε. Στερεότυπα, τέλος. Οπως έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Ο κόσμος αλλάζει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μπουν στην άκρη ατομικές επιδιώξεις και επισήμανε στους βουλευτές του πως πρέπει να χτίσουν μια νέα κινηματική δυναμική. Επανέλαβε την ανάγκη ενεργοποίησης της βάσης του κόμματος, τονίζοντας πως έχει αναλάβει την τιμή και την ευθύνη «να υπηρετήσω μαζί με εσάς τις ιδέες και τις αξίες του αριστερού, του προοδευτικού και του δημοκρατικού κόσμου». Τρία πράγματα ζήτησε από τους «47» στην πρώτη του ομιλία: «Ενότητα, πρόταση και δράση»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου