Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2023

Στο δημοσιογραφικό σκοτάδι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών...

 
Σε αναστολή «μέχρι νεωτέρας» των επισκέψεων δημοσιογράφων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που το ελληνικό κράτος ονομάζει «Δομές Υποδοχής Μεταναστών» (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης [ΚΥΤ] και Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές [ΚΕΔ]), έχει προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως καταγγέλλει σε ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η δημοσιογράφος Λυδία Εμμανουηλίδου...


Η είδηση της αναστολής προκύπτει από αρνητική απάντηση των Αρχών σε αίτημα της δημοσιογράφου να επισκεφτεί το ΚΕΔ Σάμου. Στο απόσπασμα της επιστολής που δημοσίευσε η δημοσιογράφος, δεν γίνεται λόγος για τα αίτια αυτής της αναστολής. Όμως είναι πολύ πιθανό αυτή να συνδέεται με τις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα αυτά, οι οποίες έχουν πρόσφατα καταγγελθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι ελλείψεις βασικών υπηρεσιών στα «πρότυπα» κλειστά κέντρα, όπως η έλλειψη επαρκούς τρεχούμενου νερού και η απουσία ιατρικού προσωπικού, είχαν αναδειχθεί από τον περασμένο Μάιο σε ρεπορτάζ της Λυδίας Εμμανουηλίδου, του Ludek Stavinoha και του Αποστόλη Φωτιάδη, που βασίστηκε μεταξύ άλλων σε εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ και το οποίο δημοσιεύτηκε σε συνεργασία του Solomon με το Al Jazeera.  

Έκτοτε οι συνθήκες έχουν μονάχα χειροτερεύσει, καθώς έπειτα από την τραγωδία του ναυαγίου της Πύλου το ελληνικό Λιμενικό έχει επιλέξει επικοινωνιακά να πραγματοποιεί λιγότερες επαναπροωθήσεις με αποτέλεσμα την παράνομη αυτόματη κράτηση χιλιάδων αιτούντων άσυλο σε στρατόπεδα όπως αυτά της Λέσβου και της Σάμου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρόσβαση των δημοσιογράφων στα κλειστά κέντρα γινόταν πάντοτε μετ’ εμποδίων, με αυθαίρετες αρνήσεις αδειών και μόνιμη συνοδεία αστυνομικών κατά την «επίσκεψη».

Τώρα το ελληνικό κράτος αναστέλλει πλήρως την πρόσβαση των δημοσιογράφων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης «μέχρι νεωτέρας», με αποτέλεσμα οι συνθήκες και τα τεκταινόμενα μέσα σε αυτά να βρίσκονται σε απόλυτο δημοσιογραφικό σκοτάδι.

info-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου