Παρασκευή, Οκτωβρίου 06, 2023

Αθήνα, όπως Παρίσι; Πόσο πιθανή είναι μία «επιδημία» κοριών στην Ελλάδα Πόσο επικίνδυνοι είναι οι κοριοί και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να αποτελέσουν κίνδυνο στην Ελλάδα.



AP / Christophe Ena
 

 


Για τα περιστατικά εμφάνισης κοριών αλλά και για την έξαρση του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στο Mega.


Το Παρίσι βρίσκεται στο πόδι από την «επιδημία» των κοριών που έχουν κατακτήσει δημόσια κτήρια, ΜΜΜ, νοσοκομεία και σινεμά και λόγω του ότι πρόκειται για έντομο - «ταξιδευτή» έχει αρχίσει να ανησυχεί και η Αθήνα αλλά και άλλες ευρωπαΪκές πόλεις.

Αναφορικά με τους κοριούς, ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε το πρόβλημα με τους κοριούς είναι κυρίως αισθητικό, δεν κινδυνεύει καποιος από τσίμπημα κοριού.


«Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Μετά τον κορονοϊό ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα υγείας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη σε κάποια θέματα, δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Για την έξαρση του κορονοϊού

«Αυτή την εβδομάδα δυστυχώς με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ χάσαμε 53 συμπολίτες μας. Ο κορονοϊός εν είναι πλέον πανδημία, είναι ενδημία, ζει μαζί μας, δεν είναι το πρόβλημα που ήταν, και πρέπει να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και όταν υπάρχουν συμπτώματα και όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει υπάρξει γνωστό κρούσμα πρέπει να κάνουμε self test», σημείωσε αναφερόμενος στην έξαρση του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.


Και πρόσθεσε: «Αν δεν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, οφείλουμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα. Αν είμαστε ευπαθής ομάδα να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας για να μας χορηγήσει αντιικά φάρμακα τα οποία είναι δωρεάν και μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Έρχεται και το νέο εμβόλιο του κορονοϊού, που είναι σχεδιασμένο από την αρχή, πιάνει τα στελέχη που έχουμε έως τώρα».

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία mRNA η οποία χρησιμοποιήθηκε για να φτιαχτούν τα εμβόλια κατά της Covid-19, oι δύο επιστήμονες που την ανακάλυψαν, κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, σημείωσε.
Για τις αρρώστιες στη Θεσσαλία

Για τις αρρώστιες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως, «υπάρχουν κάποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ιώσεις του αναπνευστικού που είναι αντιμετωπίσιμες καθώς και κάποια κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ωστόσο πολύ μικρότερο πρόβλημα από όσο θα μπορούσε να είναι. Υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών που οριοθέτησαν το πρόβλημα, έκαναν πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από εδώ και πέρα».


Πώς εξολοθρεύονται οι κοριοί

Στους λόγους για την έξαρση στην εμφάνιση κοριών σε αρκετές περιοχές στον κόσμο, στον «κοριό του κρεβατιού» που συναντάται στην Ελλάδα, αλλά και στις μεθόδους εξολόθρευσής του, αναφέρθηκε σήμερα, Πέμπτη (5/10) ο Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Κωνσταντίνος Ντελέζος.


Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε εναλλαγές των μετακινήσεων που είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με παλαιότερα.

«Έχουμε έναν φυσικό ανταγωνιστή των κοριών, τις κατσαρίδες τις οποίες έχουμε εξολοθρεύσει και ταυτόχρονα έχουμε και την απαγόρευση χρήσης του εντομοκτόνου DDT, λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του», υπογράμμισε ο ίδιος εξηγώντας τις αιτίες έξαρσης του φαινομένου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ντελέζος είπε ότι ο κοριός στην Ελλάδα είναι ο «κοριός του κρεβατιού». «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό, τα βάζουμε σε ζεματιστό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά», σημείωσε ο ίδιος.


Στα καθίσματα του σπιτιού μπορούμε να κάνουμε κάποιο ψεκασμό με χημικά, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου