Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023
Από τις «προσωπικές απόψεις» Φλωρίδη, στον νόμο για το τέλος στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών Η μεγαλη «κωλοτούμπα» της κυβέρνησης που είχε θεσπίσει από το 2019 την ασυλία των τραπεζιτών
.
«Ανθεκτικός» στο αρχικό άδειασμα του Μεγάρου Μαξίμου αποδείχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, ο οποίος, μερικούς μήνες μετά το θεαματικό τράβηγμα του χαλιού από το κυβερνητικό επιτελείο, έφερε χθες προς ψήφιση νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του ακαταδίωκτου για τους τραπεζίτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο που αφορά στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι όλα τα κακουργήματα συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων, όπως απιστία και απάτη, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλισης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και το νέο μέτρο θα ισχύει τόσο για τα στελέχη των τραπεζών όσο και για τους υπαλλήλους τους.
Η εξέλιξη έχει ενδιαφέρον, αν συνυπολογιστεί ότι όταν στις αρχές του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε προαναγγείλει τη σχετική πρωτοβουλία, το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε αιφνιδιασμένο και λίγες μέρες αργότερα, τον άδειασε.
Ειδικότερα, ο κ. Φλωρίδης είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής να καταργήσει την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο σημειωτέον, είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΝΔ. Είχε ξεκαθαρίσει δε πως «αυτά θα τα επαναφέρω», δεσμευόμενος πως θα καταργήσει την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι ο κ. Φλωρίδης εξέφρασε δικές του απόψεις που δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένο τον υπουργό Δικαιοσύνης λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Δυόμισι μήνες αργότερα, ο κ. Φλωρίδης επανήλθε στο θέμα, προαναγγέλλοντας εκ νέου τη σχετική πρωτοβουλία για την άρση της ασυλίας των τραπεζιτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άφησε εκ νέου εκτεθειμένο!
Ειδικότερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε από το βήμα της βουλής την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, υποστηρίζοντας ότι είναι «αποσπασματικές και στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν κατά την ευρεία συζήτηση που γίνεται για τον ΠΚ και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που σε λίγες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση».
Νίκη Φλωρίδη στο «μπρα ντε φερ»
Όταν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά, τον άδειασε εκ νέου. «Καταρχάς, η απάντηση που είχα δώσει την προηγούμενη φορά ισχύει προφανώς. Το ότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πάγιες και διαχρονικές, ενός ανθρώπου ο οποίος έχει μία διαδρομή στην πολιτική. Και ίσχυε αυτό που είχα πει τότε ότι αυτά όλα δεν είχαν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε εισαγωγικά κατά την απάντησή του ο Π. Μαρινάκης, παραπέμποντας στις δηλώσεις του, της 10ης Ιουλίου.
Και την επομένη, όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην ίδια γραμμή, σημειώνοντας ότι «και ο χρονισμός των παρεμβάσεων είναι προφανώς αντικείμενο συζήτησης. Είναι δεδομένη και η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στον υπουργό του και όταν έχουμε κάτι περισσότερο, κάτι νεότερο, αυτό θα συζητηθεί και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο θα ανακοινωθεί, σε οποιοδήποτε επίπεδο» ανέφερε.
Χθες, δύο μήνες μετά τα παραπάνω, ο κ. Φλωρίδης έδωσε το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο χώρο της Δικαιοσύνης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η άρση του ακαταδίωκτου των στελεχών των τραπεζών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αποκαθίσταται η δογματική βάση του ποινικού συστήματος ώστε όλα τα κακουργήματα, όπως και αυτά που έχουν οικονομικό αντικείμενο (απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, απιστία), να διώκονται αυτεπάγγελτα.
Κυβερνητικά στελέχη επέμεναν χθες ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν επί της διαδικασίας. Για το γεγονός, δηλαδή, ότι ο υπουργός προανήγγειλε μία σημαντική πρωτοβουλία, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.
Από την εξέλιξη της υπόθεσης, ωστόσο, προκύπτει ότι ο κ. Φλωρίδης νίκησε στο «μπρα ντε φερ» με όσους προβληματίζονταν στην προοπτική δυσαρέσκειας των μεγαλοστελεχών των τραπεζών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου