Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

Οι Βρετανοί μας... δανείζουν την Υδρία του Μειδία - Στο μουσείο της Ακρόπολης μετά από 250 χρόνια Η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα.






 

 


Την περασμένη εβδομάδα, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι το αγγείο «Υδρία του Μειδία», ένα αριστούργημα που χρονολογείται από το 420 π.Χ. και αποκαλείται ως «ένα από τα πιο επιδραστικά αρχαία ελληνικά αγγεία όλων των εποχών», θα παραχωρηθεί ως «δανεικό» στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια. Ο προορισμός του; Το μουσείο της Ακρόπολης.


Όλα αυτά έγιναν γνωστά, πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο που κατέληξε σε φιάσκο, αφού λίγο πριν την συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Ρίσι Σούνακ την ακύρωσε. Όπως διέρρευσε από την πλευρά του κ. Σούνακ, ο λόγος ακύρωσης της συνάντησης σχετίζεται με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Δεδομένων των όσων ακολούθησαν στο Λονδίνο, η ανακοίνωση για δανεισμό της Υδρίας του Μειδία από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο δανεισμός ενός αριστουργηματικού αγγείου, την ώρα που η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει συζήτηση επιστροφής των Μαρμάρων, δίνει το στίγμα των προθέσεων των Βρετανών. 
 









Πότε θα δούμε στην Αθήνα την Υδρία του Μειδία

Το αρχαίο ελληνικό αγγείο θα επιστρέψει ως δάνειο στο μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Απριλίου 2024. Αμέσως μετά, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι όπου θα παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Το ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.
Πώς ο Σούνακ έκλεισε την πόρτα στον Μητσοτάκη

Το βράδυ της Δευτέρας (27/11) η Ντάουνιγκ Στριτ ανακοίνωσε - κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή - ότι το ραντεβού Σούνακ-Μητσοτάκη δεν ισχύει, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και την οργισμένη αντίδραση κυβερνητικών πηγών.

 

Όπως σχολίασε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών στο BBC: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τους σχολιασμούς σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν» και πρόσθεσε:

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Μάρμαρα του Έλγιν αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την Κυριακή (26/11), είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο BBC, δηλώνοντας πως «τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν». Πριν από τις συναντήσεις του με επιχειρηματικούς κύκλους, τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο Κιρ Στάρμερ, αλλά και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:


«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, που μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».

Ωστόσο, μερικές ώρες νωρίτερα πριν από την επίσημη ακύρωση της συνάντησης, η Ντάουνιγκ Στριτ ακύρωσε σε έντονο ύφος κάθε ενδεχόμενο σενάριο για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει τις εκκλήσεις να επιστρέψουν τα Έλγιν Μάρμαρα στην Ελλάδα όταν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent. Μάλιστα όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου