Η Ελλάδα μπορεί να έχει βελτιωθεί σε σχέση με το ντροπιαστικό παρελθόν - εποχή Ανδρέα Παπανδρέου - με όρους μείωσης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής αλλά συνεχίζει να παραμένει όαση… στις απάτες.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι.. κλέβουμε το κράτος γιατί δεν είναι δίκαιο και ανταποδοτικό.
Ωστόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας συμμετέχει σε ένα συλλογικό έγκλημα…
Η μη καταβολή φόρων και ΦΠΑ δεν είναι απλά ένα αδίκημα αλλά αποτελεί συστηματικό έγκλημα εναντίον των νομοταγών πολιτών.
Οι τράπεζες λένε ότι έχουν επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες 20% γιατί γνωρίζουν ότι κάποιοι θα φανούν σκόπιμα ή μη ασυνεπείς.
Ωστόσο η όλη προσέγγιση είναι απαράδεκτη π.χ. ένας συνεπής κάτοχος πιστωτικής κάρτας πληρώνει 20% σε σχέση με κάποιον που είναι συστηματικός απατεώνας.
Έτσι δουλεύει και η φοροδιαφυγή, όσοι δεν πληρώνουν οι απατεώνες, όσοι δεν πληρώνουν είναι απατεώνες λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της…
Το Καλοκαίρι π.χ. καθολικά στα ελληνικά νησιά τα μαγαζιά αισχροκερδούν χωρίς να κόβουν αποδείξεις… αλλά η κοινωνία το ανέχεται.
Ο ιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος και πλήθος άλλων επαγγελμάτων πότε σας έκοψαν απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους;
Η Ελλάδα συντηρεί μια φαύλη κατάσταση διαφθοράς, απάτης και ενώ κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν στην νομιμότητα, το κράτος το δήθεν εκσυγχρονισμένο – είναι ένα ακόμη παραμύθι – αδυνατεί να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή.
Κατά την άποψη του BN όσοι σκόπιμα και συστηματικά φοροδιαφεύγουν η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει αυστηρά μέτρα καταστολής ακόμη και δήμευσης της περιουσίας.
Η Ελλάδα παρά τα 3 μνημόνια, τους ελέγχους από την Τρόικα και τον δήθεν εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης συνεχίζει να παραμένει μια βαθιά διεφθαρμένη οικονομία…
Το χρηματιστήριο είναι φούσκα – Πολλές εταιρίες εξαπατούν τους μετόχους τους…
Τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύο θεσμοί που έχουν ρόλο στην διαφάνεια λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς πολλές φορές κάνουν τα στραβά μάτια στην εξαπάτηση των επενδυτών από τις εταιρίες.
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τραγικά ανούσια και η σαπίλα συνεχίζει να αναδύεται…
Το bankingnews εδώ και λίγα χρόνια έχει αποκαλύψει μέρος των μεγαλύτερων οικονομικών σκανδάλων που έχουν συντελεστεί αλλά η σαπίλα συνεχίζει να υπάρχει…
Με εξαίρεση λίγες εταιρίες, λίγες τράπεζες και ορισμένους επιχειρηματικούς ομίλους, το μαγείρεμα στους ισολογισμούς και στις λογιστικές καταστάσεις έχουν ένα σκοπό να παραπληροφορήσουν να παρουσιάσουν μια πλασματική πραγματικότητα.
Η εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού πρέπει να τιμωρείται πολύ σκληρά…
Ως προς το χρηματιστήριο, επιμένουμε – και σίγουρα θα δικαιωθούμε – ότι δεν αντικατοπτρίζει αξίες αλλά προσδοκίες.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βιάστηκε πολύ να γίνει ώριμη και να φθάσει τις ευρωπαϊκές και πλέον δεν έχει άλλο αφήγημα. Πήραμε ως βάση το ρίσκο χώρας στα CDS στα παράγωγα των ομολόγων, τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2024 και 2025, την πορεία του Euribor 3 μηνών που θα μειωθεί και που καθορίζει τα έντοκα έσοδα, την εκτίμηση για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ που θα μειωθεί που επιδρά στα έσοδα από τόκους των ομολόγων καθώς και τα business plan των τραπεζών.
Επίσης αποτιμήσαμε το P/E, τον πολλαπλασιαστή κερδών και το P/BV την χρηματιστηριακή αξία προς ίδια ενσώματα κεφάλαια.
Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι ότι το fair value δεν είναι οι 1.500 μονάδες αλλά οι 950 μονάδες εφόσον συγκριθούμε με άλλες ομοειδείς αγορές.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος.
Θα εξηγήσουμε.
Αναζητούμε την θεωρητική δίκαιη τιμή και δεν είναι η τρέχουσα αλλά χαμηλότερα σε ένα εύρος 950 με 1050 μονάδες με τις 950 μονάδες να αποτελεί το κάτω εύρος.
Ωστόσο η αγορά μπορεί να διαπραγματεύεται με premium επί της θεωρητικής αξίας του χρηματιστηρίου όπως σήμερα ανέρχεται σε 22% και το οποίο είναι υψηλό… το 15% θεωρείται πιο εύλογο.
Εάν δεν αλλάξει η παράμετρος της δίκαιης αξίας, εάν δεν αυξηθεί τότε μην περιμένετε πολλά από το χρηματιστήριο.
Επίσης ως προς την αναφορά των short θέσεων εκτιμούμε ότι έχει λογική βάση αφού η Ελλάδα έχει προεξοφλήσει τα πάντα, όλα τα καλά αλλά κανένα σκληρό αρνητικό νέο που θα έρθει γιατί αυτή είναι η φύση της ζωής.
Π.χ. θα ξαναδούμε το Lansdowne Partners και άλλες δυνάμεις....
Πιστεύουμε λοιπόν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα έχει πολλά να μας πει… μετά τα placement των τραπεζών… κατά την φάση των placement η στάση των επενδυτών πρέπει να είναι ουδέτερη και έτοιμοι να αρπάζουν ευκαιρίες… σε πολύ γρήγορο χρόνο… μέσα έξω συνεχώς… αλλά το βασικό είναι να ξέρεις πότε θα μπεις και πότε θα βγεις.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου