Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

Πώς τιμωρούνται στην Ευρώπη οι οδηγοί που κινούνται με ακραίες ταχύτητες Οκτώ περιπτώσεις οδηγών σε ευρωπαϊκές χώρες, που βρέθηκαν στη φυλακή και κλήθηκαν να πληρώσουν δρακόντεια πρόστιμα, επειδή αγνόησαν επιδεικτικά τα όρια ταχύτητας.





 

 


Η συζήτηση για την αυστηροποίηση του ελληνικού Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι νέα, αλλά ούτε και σοβαρή. Ο ελληνικός Κ.Ο.Κ. προβλέπει ήδη αυστηρές ποινές και πρόστιμα για μια σειρά τροχαίων παραβάσεων, απλά εφαρμόζεται μόνο περιστασιακά και αποσπασματικά, οπότε δεν λειτουργεί αποτρεπτικά και σωφρονιστικά για τους απείθαρχους οδηγούς. Στο εξωτερικό ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά, οι κατά συρροή παραβατικοί οδηγοί αποσύρονται αργά ή γρήγορα από την κυκλοφορία, ενώ οι τιμωρίες σε ακραίες περιπτώσεις είναι παραδειγματικές. Δείτε οκτώ τέτοια ενδεικτικά περιστατικά με οδηγούς, οι οποίοι έκαναν σμπαράλια τα όρια ταχύτητας σε οκτώ διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και γι αυτό έπεσε πάνω τους βαρύς ο πέλεκυς της δικαιοσύνης.


Ελβετία

Ένας 28χρονος από τη Γενεύη πιάστηκε τον Απρίλιο του 2011 από την ελβετική αστυνομία να οδηγεί μια Bentley Continental GT στον αυτοκινητόδρομο Α1 με 324 χλμ./ώρα, ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 120 χλμ./ώρα. Ο παραβάτης κατέγραφε μάλιστα σε βίντεο τον εαυτό του κατά τη φρενήρη διαδρομή, ωστόσο στο δικαστήριο ισχυρίσθηκε ότι δεν οδηγούσε ο ίδιος! Τελικά καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 1.865 ευρώ.
 










Ιταλία

Ο πρόεδρος της τηλεφωνικής εταιρείας Telecom Italia ανέφερε στους αστυνομικούς, που τον σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2006, ενώ κινούνταν με 311 χλμ./ώρα, ότι δοκίμαζε τη νέα του Porsche Carrera. Το όριο σε εκείνη την περιοχή ήταν 130 χλμ./ώρα και το κορυφαίο στέλεχος γλίτωσε τελικά με 357 ευρώ πρόστιμο και 10 βαθμούς ποινής στο ιταλικό Point System.

 

Γαλλία

Τον Οκτώβριο του 2011 συμμετείχε ένας τριαντάχρονος Γάλλος με ένα Audi RS4 σε αυτοσχέδιους αγώνες στην περιοχή της Niort, όπου συνελήφθη να κινείται με 310 χλμ./ωρα αντί των επιτρεπομένων 110 χλμ./ώρα. Ο Γάλλος κατέγραψε μάλιστα το…κατόρθωμα του σε βίντεο, που ανέβασε στο Youtube, ενώ καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Βρετανία


Ένας Βρετανός τιμωρήθηκε το 2015 λόγω της ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς του με 28 μήνες φυλάκιση και δεκαετή αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης, καθώς είχε αναπτύξει με το Nissan GTR του 309 χλμ./ώρα, αν και το όριο ταχύτητας ήταν μόνο 100 χλμ./ώρα. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή και στην κόρη του, που βρισκόταν μαζί του μέσα στο αυτοκίνητο, επειδή τον παρότρυνε να οδηγεί υπερβολικά γρήγορα.

Πολωνία

Τον Μάρτιο του 2015 κατέγραψαν τα ραντάρ έναν Πολωνό να οδηγεί μία Porsche Panamera νότια της Βαρσοβίας με 300 χλμ./ώρα και ενώ το όριο ταχύτητας ήταν 100 χλμ./ώρα. Ο παραβάτης πλήρωσε 1.170 ευρώ πρόστιμο και του αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης για άγνωστο διάστημα.


Ισπανία

Nότια της Μαδρίτης έπεσε τον Μάρτιο του 2016 στα δίχτυα της ισπανικής αστυνομίας ο 36χρονος Ισπανός οδηγός μίας Porsche Carrera, που είχε αναπτύξει 297 χλμ./ώρα ταχύτητα σε σημείο με όριο τα 120 χλμ./ώρα. Το αυτοκίνητο δεν ανήκε στον παραβάτη οδηγό ούτε ήταν ασφαλισμένο, απλά σχεδίαζε να το αγοράσει και θέλησε να το τεστάρει στο δρόμο, πριν καταλήξει στην τελική του απόφαση. Ο 36χρονος Ισπανός δεν είχε καν το δικαίωμα να οδηγεί ένα τέτοιο αυτοκίνητο λόγω προβλημάτων κινητικότητας, οπότε του επιβλήθηκε πρόστιμο 3.600 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα χρόνο.

Ολλανδία


Εδώ οδηγούσε ο παραβάτης μία μοτοσικλέτα Ninja ZR-9R, όμως δεν μπόρεσε να τον ταυτοποιήσει ποτέ η ολλανδική αστυνομία. Η παράβαση έγινε τον Ιούνιο του 2012, οπότε εντοπίστηκε να κινείται η Kawasaki με 290 χλμ./ώρα σε ζώνη με όριο ταχύτητας μόνο 80 χλμ./ώρα. Το κατόρθωμα του ατίθασου αναβάτη καταγράφηκε από κάμερες, όμως τελικά τη γλίτωσε φτηνά.

Γερμανία

Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας η Γερμανία, όπου κυκλοφορούν και τα περισσότερα οχήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο παραβάτης ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας νέος οδηγός και οδηγούσε ένα Audi A3 με ταχύτητα 240 χλμ./ώρα στον αστικό αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου Α100, όπου προβλεπόταν όριο 60 χλμ./ώρα! Από τον νεαρό αφαιρέθηκε το δίπλωμα οδήγησης και τιμωρήθηκε με 680 ευρώ πρόστιμο και τέσσερις βαθμούς ποινής στο γερμανικό Point System.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου