Οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα όχι μόνο συνεχίζονται αλλά είναι και εποικοδομητικές διεμήνυσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε μετά την απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο εκπρόσωπος από το Βρετανικό Μουσείο μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας πως «η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.
Πηγές του Μουσείου αναφέρουν πως η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα που ξέσπασε δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Τζορτζ Όσμπορν – ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου – θα συνεχίσει να μιλά με τον Μητσοτάκη.
«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο» πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος αναφερόμενος στη «λύση» δανεισμού που προκρίνεται για τα Γλυπτά.
Επέστρεψε εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης
Στο ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε τέσσερις ώρες νωρίτερα στην Ελλάδα αφού δεν έγινε ποτέ η συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας λίγες ώρες μετά την ακύρωση της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εμφανώς εκνευρισμένος.
Η οργή του πρωθυπουργού φάνηκε και στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί».
Και συνεχίζει: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του, δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου