Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2023

Το Politico αναστατώνει τους υποστηρικτές του Ζελένσκι λέγοντας ότι μπορεί να «κάνει την Ευρώπη να κάνει ό,τι θέλει αυτός»

  


Το Politico Europe αναστάτωσε τους υποστηρικτές του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα με μια ανάρτηση στο Χ που έλεγε ότι είναι ο «πιο ισχυρός» ηγέτης της Ευρώπης το 2023 επειδή έχει πείσει τους ανθρώπους «ότι η μάχη του κατά της Ρωσίας είναι και δική τους», γεγονός που του έχει δώσει την «εξουσία να κάνει την Ευρώπη να κάνει ό,τι θέλει αυτός».

Η νέα ανάρτηση πυροδότησε τους υποστηρικτές του Ζελένσκι, καθώς ανέφερε ότι ο Ζελένσκι «έφερε τον πόλεμο στη Δύση».

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία ήταν αυτή που «έφερε τον πόλεμο στη Δύση» με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Άλλοι είπαν ότι εξοργίστηκαν από τη μη κολακευτική «διατύπωση» της ανάρτησης.

Αν και η ανάρτηση ήταν μια συμπυκνωμένη έκδοση του άρθρου, ούτε το άρθρο είναι κολακευτικό. Ανέφερε ότι η «έξυπνη χρήση» των μέσων ενημέρωσης από τον Ζελένσκι «έφερε τον πόλεμο στη Δύση με ενστικτώδη τρόπο, πείθοντας τους ηγέτες και το κοινό ότι η μάχη του είναι και δική τους». Σημείωσε ότι του έχει δώσει την εξουσία να «κάνει την Ευρώπη να κάνει ό,τι θέλει αυτός»:
Αν θέλει όπλα, τα παίρνει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανατρέψει τη μακροχρόνια πολιτική της Γερμανίας να μην τα πουλάει. Αν θέλει κυρώσεις, τις παίρνει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη θα περάσει μια ενεργειακή κρίση και έναν σκληρό χειμώνα με ουρανοκατέβατες τιμές φυσικού αερίου. Είτε πρόκειται για σπόρους, είτε για φορτηγά για τη μεταφορά των προϊόντων σιτηρών της Ουκρανίας, είτε για μηδενικούς δασμούς, τα αιτήματα υπογράφονται γρήγορα. Κατάφερε μάλιστα να σπάσει το αδιέξοδο όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παγώσει από το 2013. Τον Ιούνιο, οι ηγέτες του μπλοκ έβαλαν την Ουκρανία στο δρόμο για την ένταξη. Η ηγεσία του Zelenskyy σημαίνει επίσης ότι τα όποια προβλήματα είχε η Ουκρανία στο εσωτερικό της – εκτεταμένη διαφθορά, αδύναμη οικονομία, κοινωνικές διαιρέσεις μεταξύ Ουκρανών και ρωσόφωνων – παραβλέπονται. Η φήμη του ως ένας πρόεδρος του πολέμου που μιλάει απλά και δίνει τον καλό αγώνα είναι το μόνο που βλέπει η Δύση αυτή τη στιγμή. Του εμπιστεύονται τα όπλα, τις επιχορηγήσεις και την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών, η οποία είναι πιθανό να επεκταθεί καθώς η Δύση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραδώσει συστήματα αεράμυνας. Όσο ο Ζελένσκι είναι ζωντανός, θα συνεχίσει να κινεί την Ευρώπη προς την κατεύθυνση που θέλει.POLITICO - 27.11.2023

Η κατάταξη του 2023 είναι στην πραγματικότητα από τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά προκάλεσε σύγχυση αφού αναρτήθηκε εκ νέου τη Δευτέρα. Το πρακτορείο πρόκειται να ανακοινώσει την κατάταξη του 2024 σήμερα, Τρίτη, 28 Νοεμβρίου.

Η ανάρτηση έρχεται εν μέσω φθίνουσας υποστήριξης για την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, ο οποίος έχει πλέον περιέλθει σε αδιέξοδο παρά τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια σε υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Η προσοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης έχει επίσης στραφεί στον πόλεμο μεταξύ του συμμάχου των ΗΠΑ Ισραήλ και της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να δώσει 61 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για τη στήριξη της Ουκρανίας, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Ρεπουμπλικάνοι αν πρώτα δεν εγκριθούν περισσότερα χρήματα για τα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου