Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2023

Το Ισραήλ επιχειρεί σε όλη τη Γάζα: 10.000 αεροπορικά πλήγματα σε 59 ημέρες πολέμου Καμία ένδειξη για νέα συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Για εκατοντάδες νεκρούς κάνουν λόγοι οι παλαιστινιακές αρχές από την ημέρα που έληξε η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.






 
 


Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στις «φλόγες» 59 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου και την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Μετά από μία εβδομάδα εκεχειρίας, οι ισραηλινοί συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει πως θα επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στον θύλακα. Την ίδια ώρα οι παλαιστινιακές αρχές τονίζουν πως ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων γίνεται ολοένα βαρύτερος.


«Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να επεκτείνει τη χερσαία επιχείρησή του εναντίον της Χαμάς στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας. Ο στρατός επιχειρεί παντού, όπου έχει οχυρά η Χαμάς», ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ο εκπρόσωπός του Ντανιέλ Χαγκαρί.

Αφότου ξανάρχισαν οι μάχες την Παρασκευή, οι Ισραηλινοί εξαπολύουνι κυρίως αεροπορικές επιδρομές.


Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανακοίνωσε πως το βράδυ της Κυριακής ο IDF έπληξε την είσοδο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «πολλοί» άμαχοι. Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να επιβεβαιώσει αν πράγματι βομβάρδισε την περίμετρο του νοσοκομείου αυτού, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως.

 







Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε την Κυριακή πως 15.523 άνθρωποι, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν αφότου άρχισαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας.


«Τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 316 νεκροί και 664 τραυματίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κίντρα. Ο απολογισμός δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος μετά το τέλος της ανακωχής.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως διεξήγαγε «περίπου 10.000 αεροπορικά πλήγματα» στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Χωρίς να αμφισβητούν «το δικαίωμα» του συμμάχου τους να «υπερασπιστεί τον εαυτό του» έναντι της Χαμάς, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ισραήλ εναντίον της περαιτέρω αύξησης των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων.

«Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι», τόνιζε το σαββατοκύριακο η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υπογραμμίζοντας την «καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και καλώντας το Ισραήλ να «κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους αμάχους».





Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, που καταγράφουν θεαματική αύξηση των επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών τους στη Μέση Ανατολή, εξαιρουμένης της περιόδου που εφαρμόστηκε ανακωχή, από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε χθες Κυριακή τρία drones και προσέφερε συνδρομή σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έγιναν στόχος επιθέσεων από την Υεμένη, γνωστοποίησε η Ουάσιγκτον, καταγγέλλοντας την «άμεση απειλή» για «την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου