Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2023

49 ημέρες στην Κόλαση: «Ήταν μια ταινία τρόμου», περιγράφει όμηρος της Χαμάς – Οι εφιαλτικές στιγμές που βίωσε Όμηροι της Χαμάς περιγράφουν τις 49 μέρες που έζησαν μακριά από τα σπίτια τους.

 







 
 


Τις εφιαλτικές μέρες που έζησαν επί 49 μέρες στα χέρια της Χαμάς περιγράφουν άνθρωποι που βρέθηκαν όμηροι της εξτρεμιστικής οργάνωσης, με όσα αφηγούνται να συγκλονίζουν.


Κάθε μέρα από τις μέρες που πέρασαν μέσα στο σκοτάδι των σκαμμένων τούνελ κάτω από τη Γάζα, αναρωτιόντουσαν αν θα έβλεπαν ποτέ ξανά τους αγαπημένους τους. Ηλικιωμένες γυναίκες, νεαρές μητέρες και φοβισμένα παιδιά απήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνια από την τρομοκρατική οργάνωση που σκότωσε 1.300 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου, την πιο θανατηφόρα ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ.

Για εβδομάδες λιμοκτονούσαν, τους ξυλοκόπησαν, τους νάρκωσαν, τους σημάδεψαν με όπλα και τους έβαζαν να παρακολουθούν πλάνα με τρομοκράτες της Χαμάς να εισβάλλουν στην πατρίδα τους.

 









Έφτασε, όμως, η στιγμή της απελευθέρωσής τους, όταν επήλθε συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την τετραήμερη εκεχειρία, η οποία προέβλεπε επίσης και την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές, αλλά και το πέρασμα στη Γάζα 200 φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Χαμάς, απελπισμένη για μια σύντομη ανάπαυλα από τον πόλεμο που έχει ήδη σκοτώσει τουλάχιστον 15.000 πολίτες της στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ, αξιοποίησε στο έπακρο τις παρατάσεις της εκεχειρίας, απελευθερώνοντας συνολικά 105 ομήρους.
Δείτε σχετικό βίντεο




Περίπου 100 ακόμα άνθρωποι, προερχόμενοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη, παραμένουν στις σκοτεινές, μουχλιασμένες σήραγγες κάτω από τη Γάζα, καθώς το Ισραήλ και η Χαμάς άνοιξαν ξανά «πυρ».

Οι οικογένειες όσων κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς είναι τρομοκρατημένες για την ασφάλεια και την ευημερία των ανθρώπων τους, τόσο ψυχική όσο και σωματική.

Οι μαρτυρίες όσων έχουν ήδη αποφυλακιστεί δεν φαίνεται να μπορούν να μετριάσουν αυτούς τους φόβους.


Οι συγγενείς των πρόσφατα απελευθερωμένων ομήρων άρχισαν σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν πόσο άσχημα τους συμπεριφέρθηκαν οι μαχητές της Χαμάς.

Ο Yagil και ο Or Yaakov, ηλικίας 12 και 16 ετών αντίστοιχα, έφτασαν στις οικογένειές τους την περασμένη Δευτέρα, αφού είχαν απαχθεί μαζί με τον πατέρα τους Yair Yaakov και τη σύντροφό του Meirav Tal, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι ακόμα αιχμάλωτοι.

Οι τρομοκράτες αντιμετώπισαν τη Mia Schem, μια νεαρή 21χρονη που απήχθη από το φεστιβάλ Nova, με λίγη περισσότερη προσοχή.


Η θεία της, Vivian Hadar, αποκάλυψε ότι ένας κτηνίατρος χειρούργησε το βαριά τραυματισμένο χέρι της, το οποίο πυροβολήθηκε ενώ έτρεχε να γλιτώσει με τους φίλους της στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν λέει πολλά», είπε η Hadar, προσθέτοντας ότι τη στιγμή που οι συγγενείς άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις, «είδαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο για εκείνη».

Μια θεία της Abigal Idan, μιας Αμερικανο-Ισραηλινής πολίτη που απήχθη, αφού έμεινε ορφανή κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς και η οποία έκλεισε τα 4 λίγες μέρες πριν απελευθερωθεί, είπε ότι η ανιψιά της έτρωγε μόνο ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο μοιραζόταν με άλλους τέσσερις αιχμαλώτους κάθε μέρα.

 

Αυτή και οι άλλοι τέσσερις αιχμάλωτοι δεν έκαναν μπάνιο κατά τη διάρκεια των σχεδόν 50 ημερών που ήταν ως όμηροι.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης πλυσίματος, η Abigail εμφάνισε μια σημαντική περίπτωση ψειρών.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή που οικογένειες ξανασμίγουν



Σύμφωνα με τη Daily Mail η Danielle Aloni, η οποία κρατήθηκε μαζί με την εξάχρονη κόρη της Emily, φέρεται να έγραψε μια επιστολή που δημοσίευσε η Χαμάς, ενώ ήταν όμηρος που ισχυριζόταν ότι και οι δύο ήταν καλά και ότι τους φέρονταν καλά. Επαίνεσε, δε, τους τρομοκράτες για την «εξαιρετική ανθρωπιά» τους προς την κόρη της.



Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Danielle έγραψε το σημείωμα με τη θέλησή της ή αν αναγκάστηκε, ενώ αργότερα σε μια συνέντευξη είπε: «Το κορίτσι μου είδε πράγματα που τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία ή σε οποιαδήποτε ηλικία δεν πρέπει να δουν. Ήταν μια ταινία τρόμου».

Άλλοι γονείς ομήρων συμφώνησαν με την Danielle λέγοντας ότι τα παιδιά δεν έπρεπε να έχουν υποστεί αυτή τη φρίκη.

Ο Τόμας Χαντ, ο πατέρας της Έμιλυ, η οποία έκλεισε τα εννέα χρόνια καθώς κρατήθηκε από τη Χαμάς, κατέπληξε τον κόσμο όταν είπε ότι ήταν χαρούμενος που η κόρη του πέθανε και όχι στα χέρια της τρομοκρατικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου