Παρασκευή, Δεκεμβρίου 08, 2023

Αγριεύει η κόντρα με τους δικηγόρους: Αποφάσισαν αποχή μέχρι 5/1 Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι. Διευρύνεται το μέτωπο κατά της Κυβέρνησης στο Νομικό και Δικαστικό κόσμο




ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

 
 


Δεν κάνουν πίσω οι δικηγόροι και συνεχίζουν την αποχή, ακόμη και μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.


Οι δικηγόροι αποφάσισαν αποχή μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2024.

H ανακοίνωση της Ολομέλειας αναφέρει: 





«Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα 8-12-2023 στην Αθήνα, αποφάσισε:

Συνεχίζει τις κινητοποιήσεις για την προάσπιση της αξιοπρέπειας του δικηγορικού σώματος και του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου.


Διεκδικούμε την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων μας και συγκεκριμένα:

1. Οικονομικά θέματαΤην επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια,
Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ,
Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ,
Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
Την επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης,
Την κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ και
Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου.

2. Νομική Βοήθεια

Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλομένων αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας


3. ΠΚ και ΚΠΔ

Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

4. Δικαστικός χάρτης


Τη διατήρηση των υφιστάμενων Πρωτοδικείων και Εφετείων της Χώρας.

5. Ευάλωτοι δανειολήπτες

Προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών. Εφαρμογή Κώδικα δεοντολογίας από τις εισπρακτικές εταιρίες. Άρση καταχρηστικών συμπεριφορών. Σεβασμός των Δικηγόρων και δανειοληπτών. Άρση του ακατάσχετου των funds και του 10% της προκαταβολής για την αναστολή πλειστηριασμού.



Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια αποφάσισε:

1. Την δικαστική προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια κατά των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου.

2. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας ως κοινή ελάχιστη δράση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων την αποχή των μελών τους:Από όλες τις ποινικές δίκες.
Από τη Νομική Βοήθεια και τους αυτεπάγγελτους διορισμούς μέχρις πλήρους εξοφλήσεως των αποζημιώσεων που εκκρεμούν (2023, 20%, κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών κλπ).
Από την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και funds.
Από δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, δημοσίου τομέα πλην ΟΤΑ.
Από πράξεις εκποίησης και πράξεις αναφορικά με τους πίνακες διανομής πτωχεύσεων (συνδικίες, διαχειριστές αφερεγγυότητας).
Από δίκες για αυτοδιοικητικές εκλογές.
Από συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και Μητρώο Εισηγητών Κτηματολογίου.

Πέραν των άνω ελαχίστων κοινών δράσεων τα θεσμικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων θα αποφασίσουν και για άλλες μορφές κινητοποίησης που εκείνα θα κρίνουν.



Η διάρκεια των κινητοποιήσεων ορίζεται μέχρι και 5-1-2024

Η Ολομέλεια θα συγκληθεί την Πέμπτη 4-1-2024 προκειμένου να αποφασίσει την παράταση των κινητοποιήσεων».
«Απόβαση» δικαστών και εισαγγελέων το Σάββατο στο Εφετείο

Σημειώνεται ότι δικαστές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, κατεβαίνουν στην Αθήνα για τη Γενική τους Συνέλευση. Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, διευρύνεται το μέτωπο κατά της Κυβέρνησης στο Νομικό και Δικαστικό κόσμο της χώρας, καθώς μετά τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, επί ποδός πολέμου βρίσκονται και οι Δικαστικοί Λειτουργοί, για τον νέο δικαστικό χάρτη, που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Επέλαση» δικαστικών λειτουργών αναμένεται αύριο, στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αναμένεται να είναι η μαζικότερη των τελευταίων ετών.



Με... πούλμαν αναμένεται να προσέλθουν στο Εφετείο της Αθήνας εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς από διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν και να τοποθετηθούν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, όπως και η Εισαγγελέας ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη.

Η, αναμενόμενα, μεγάλη συμμετοχή των δικαστικών λειτουργών στην αυριανή γενική συνέλευση, που θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, προκαλεί μέχρι και προβληματισμό, για την επάρκεια της χωρητικότητας της αίθουσας τελετών του Εφετείου της Αθήνας, που είναι η μεγαλύτερη, που διαθέτουν τα δικαστήρια.

Στη Δικαιοσύνη επικρατεί αναβρασμός άνευ προηγουμένου, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές του νόμου Φλωρίδη, που μεταξύ άλλων προβλέπει την ενσωμάτωση των Ειρηνοδικών στα Πρωτοδικεία χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ο ακριβής τρόπος υλοποίησης του σχεδίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, για πρώτη φορά η προσέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη, αναμένεται να υπερβεί τα χίλια άτομα, ενώ γίνεται λόγος και για 1.500 προσελεύσεις.

Περισσότεροι από 750 δικαστές και εισαγγελείς της περιφέρειας έχουν δηλώσει ότι, θα συμμετάσχουν στη Γ.Σ. ενώ πολλή μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς Αθήνας και Πειραιά.

Ο νέος δικαστικός χάρτης που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι είτε στρέφονται με πυρ ομαδόν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ενοποίηση Ειρηνοδικείων με Πρωτοδικεία, είτε διατυπώνουν μεμονωμένα από διάφορες περιφερειακές ενώσεις τις ενστάσεις τους, όχι μόνο στις σχεδιαζόμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές, αλλά ακόμη και στην πρόταση της συνδικαλιστικής τους ένωσης (ΕνΔΕ) περί κατάργησης 50 Ειρηνοδικείων.

Ένα από τα ζητήματα, που αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αναταράξεις στη σχέση της Κυβέρνησης με το δικαστικό κόσμο της χώρας, αφορά την κατάργηση πέντε Εφετείων. Πολλοί στη Δικαιοσύνη θεωρούν αδιανόητη την κατάργηση μεγάλων Εφετείων σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο ή στη Σύρο και την ενσωμάτωση του ενός στο άλλο, όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέπουν να ταξιδέψει κάποιος από τη Ρόδο ή τα γύρω νησιά, στη Σύρο, ή να πρέπει να πηγαινοέρχεται σε περίπτωση αναβολής.

Από την άλλη πλευρά, εντελώς αντίθετοι με το σχέδιο για ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των δικαστηρίων, όπως και των Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, εμφανίζονται τα μέλη της μειοψηφίας του Προεδρείου της ΕνΔΕ, που κατηγορούν για ενδοτισμό τα μέλη του Προεδρείου της ΕνΔΕ.

Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των αλλαγών, που προωθεί η Κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος και η ομάδα του έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους κατ΄ επανάληψη, μέσω ανακοινώσεων.

Οι θέσεις της μειοψηφίας της ΕνΔΕ, όπως έχουν διατυπωθεί σε ανακοινώσεις, υποστηρίζουν πως το κλείσιμο δικαστικών καταστημάτων είναι δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου