Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2023
Ο Ερντογάν με απρόβλεπτη ατζέντα στην Αθήνα - Τι επιδιώκει ο Μητσοτάκης Τη συνέχιση του μορατόριουμ χωρίς προκλήσεις θέλει η κυβέρνηση, αλλά άγνωστες οι βουλές Ερντογάν που έρχεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
H αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, την ερχόμενη Πέμπτη.
Το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζουν την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν ως ορόσημο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ως ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Αθήνας Άγκυρας. Και οι δύο πλευρές προσέρχονται με θετική διάθεση, με τον Τούρκο πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα» και να προτείνει τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win) και την Αθήνα να προκρίνει την ανάγκη η ηρεμία και βελτίωση των διμερών σχέσεων να επισφραγιστεί με συμφωνίες που είναι προς όφελος των δύο χωρών. «Οι διαφωνίες παραμένουν, ωστόσο η επιδίωξη είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν διμερείς κρίσεις», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.
Χωρίς να παραγνωρίζουν τις «παραφωνίες» από την πλευρά της Άγκυρας, στην κυβέρνηση στέκονται στη σταθερότητα με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει το τελευταίο διάστημα στη διατήρηση χαμηλών τόνων και στην αποφυγή αναβίωσης της πολεμικής ρητορικής του 2022.
Προσπάθεια για κλίμα ηρεμίας
«Η ρητορική της Άγκυρας είναι προσεγμένη, ενώ οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις έχουν παγώσει. Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις προσπάθειες για να διατηρηθεί αυτό το κλίμα ηρεμίας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Αυτές τις ώρες οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες της πεντάωρης μόλις παραμονής του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα καθώς φαίνεται ότι τελικά επικράτησε η άποψη μίας λιτής επίσκεψης τόσο χρονικά όσο όμως και σε επίπεδο προσώπων που θα συνοδεύουν τον κ. Ερντογάν στο ταξίδι του στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα και οι συναντήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική προεδρία, το προεδρικό αεροπλάνο του Τούρκου προέδρου αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελ. Βενιζέλος λίγο πριν τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης και να απογειωθεί γύρω στις 15.00 εκτός κι αν υπάρξει μία μικρή παράταση.
Η τουρκική αποστολή θα είναι σημαντικά μικρότερη από όσο αρχικώς διέρρεε προ μηνός η τουρκική προεδρία, και τον κ. Ερντογάν θα συνοδεύουν μόνο δημοσιογράφοι και υπουργοί, όχι όμως και Τούρκοι επιχειρηματίες όπως αρχικώς έλεγαν οι πληροφορίες.
Από το αεροδρόμιο, ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει για το προεδρικό Μέγαρο όπου και θα έχει εθιμοτυπικά συνάντηση με την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που είχε βρεθεί στο ελληνικό προεδρικό Μέγαρο ήταν το 2017, με πρόεδρο, τότε τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, με τον οποίον είχαν έναν έντονο διάλογο που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε εσπευσμένη αναχώρηση του κ. Ερντογάν από την Αθήνα.
Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Από ελληνικής πλευράς θα παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα και από τουρκικής πλευράς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, προγραμματίζονται κοινές δηλώσεις.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στο Μαξίμου, στο οποίο, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Εξωτερικών (και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, καθώς και τον υφυπουργό για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη) από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν υπουργοί Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας, Μετανάστευσης και Ασύλου, Πολιτισμού και Τουρισμού. Το γεύμα εργασίας στην πραγματικότητα θα είναι η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Θα έχουν προηγηθεί κατ ιδίαν συναντήσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών και συγκεκριμένα, του υπουργού Άμυνας Νίκο Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, του Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με τον ομόλογό του Μεχμέτ Σιμσέκ, Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Ερσόι και του υπουργού Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Γιουσούφ Τεκίν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου