Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2023

Γερμανός τουρίστας σκοτώθηκε σε επίθεση στο κέντρο του Παρισιού...

 





Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι χθες βράδυ κοντά στον Πύργο του Άιφελ, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας που παραμένει σε ύψιστο συναγερμό...


Η αστυνομία συνέλαβε για φόνο και απόπειρα ανθρωποκτονίας έναν 26χρονο, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέροντας ότι πρόκειται για ριζοσπάστη ισλαμιστή με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο δράστης μαχαίρωσε θανάσιμα έναν Γερμανό τουρίστα με μαχαίρι και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα σφυρί για να επιτεθεί σε άλλους περαστικούς, την ώρα που προσπαθούσε να φύγει διασχίζοντας τον τον Σηκουάνα. Αυτόπτης μάρτυρας άκουσε κραυγές και περαστικούς να καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια καθώς έτρεχαν να σωθούν.


Κατά την επίθεση ο 26χρονος φέρεται να φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή και επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας. Ο Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη». Ο υπουργός πρόσθεσε πως είχε καταδικαστεί μάλιστα το 2016 σε τετραετή φυλάκιση επειδή σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση.

«Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία»

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, δήλωσε: «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία». «Χαιρετίζω το θάρρος και τον επαγγελματισμό των αρχών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που κινητοποιήθηκαν», έγραψε στο Twitter.

«Το Παρίσι θρηνεί έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμάν Μπον, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Η φονική επίθεση έρχεται λιγότερο από οκτώ μήνες προτού το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εγείρει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια της διοργάνωσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ξύπνησε μνήμες από ανάλογες επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Τον Μάιο του 2018 ένας Γαλλορώσος, γεννημένος στην Τσετσενία, σκότωσε με κουζινομάχαιρο έναν περαστικό και τραυμάτισε άλλους τέσσερις προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει το Ισλαμικό κράτος. Τον Φεβρουάριο του 2017 Αιγύπτιος επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον στρατιωτών κοντά στο Μουσείο του Λούβρου, φωνάζοντας «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη, ενώ τον Ιούνιο του 2021 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου