Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2023

Κύκλωμα συνταγογραφήσεων: Αποκαλύψεις για τον πρόεδρο ομάδας - Πλήρωνε μπασκετμπολίστες με «μαύρο» χρήμα Αποκάλυψη iEidiseis για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων. Πώς πληρώνονταν γνωστοί μπασκετμπολίστες.






 


Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης
 

«Λαβράκι» έβγαλε η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών που μπήκαν στο μικροσκόπιο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο της έρευνας για το κύκλωμα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις με «πρωταγωνιστή» γνωστό επιχειρηματία και πρόεδρο ιστορικής ομάδας μπάσκετ.


Πρόκειται για δύο εταιρείες που συνδέονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, με την εγκληματική οργάνωση. Στο πολυτελές σπίτι του προέδρου ομάδας στη Βούλα έγινε εξονυχιστική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ., που εντόπισε πλήθος παραστατικών από τη μία εκ των δύο εταιρειών. Οι πρόεδροι των εταιρειών αυτών είναι άτομα του περιβάλλοντός του γνωστού επιχειρηματία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το iEidiseis, από τις εταιρείες αυτές πληρωνόντουσαν γνωστοί μπασκετμπολίστες που ανήκαν κατά τις αγωνιστικές περιόδους 2019-2020, 2020-2021 και 2021-2022 στην ιστορική ομάδα που ανήκει στον επιχειρηματία. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την εξέταση όλων των κινήσεων των λογαριασμών.
 









Πιο αναλυτικά, εταιρεία που συστάθηκε το 2018 (με αντικείμενο το εμπόριο φαρμάκων και πρόεδρο την πρώην σύζυγο του γνωστού επιχειρηματία) εμφανίζεται μέσα από την ανάλυση του τραπεζικού της λογαριασμού να κάνει πληρωμές παικτών και συναλλαγές που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις του συλλόγου. Από τον λογαριασμό αυτόν πιστώνονται 44.000 ευρώ σε λογαριασμούς τρίτων προσώπων. Μεταξύ άλλων, πληρώνονται έξι μπασκετμπολίστες, οι οποίοι προφανώς αγνοούσαν τη δραστηριότητα του προέδρου και δεν φέρουν ευθύνη.

Η συγκεκριμένη εταιρία έκανε 86 εικονικές εκτελέσεις συνταγών σε 18 ασφαλισμένους. Η εικονικότητα των συνταγογραφήσεων προέκυψε από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων-ασφαλισμένων.


Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη εταιρία που συνδέεται με το κύκλωμα και φέρεται να πλήρωνε μπασκετμπολίστες. Από την ανάλυση των κινήσεων τραπεζικού λογαριασμού άλλης εταιρείας (με αντικείμενο το εμπόριο ιατρικών αναλώσιμων υλικών και πρόεδρο ένα από τα μέλη του κυκλώματος), προέκυψαν χρεώσεις ύψους 67.000 ευρώ και πιστώσεις ύψους 600 ευρώ προς και από την ομάδα μπάσκετ, όπως και χρεώσεις 356.000 ευρώ προς λογαριασμούς τρίτων. Από την περεταίρω ανάλυση προέκυψε ότι μέρος των χρημάτων πήγαινε σε αμοιβές παικτών και συνεργατών της ιστορικής ομάδας (οι οποίοι δεν γνώριζαν τη δράση του κυκλώματος και δεν φέρουν ευθύνη).

Η έρευνα για την αποκάλυψη της φάμπρικας των παράνομων συνταγογραφήσεων ξεκίνησε όταν μεγάλη εταιρεία εμπορίας ιατροτεχνολικών προϊόντων, ως αποκλειστικός εισαγωγέας στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, κατήγγειλε την εικονική διακίνηση των προϊόντων αυτών από άλλες εταιρίες, με τις οποίες ουδέποτε είχε συμβληθεί και πουλήσει τα σχετικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να εκτελεστούν ιατρικές συνταγές είτε με ανύπαρκτα προϊόντα είτε με προϊόντα που δεν ήταν εγκεκριμένα για την καταλληλότητά τους.
1.215 συνταγογραφήσεις

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους Α.Μ.Κ.Α. 653 ασφαλισμένων. Η αντίστοιχη ζημιά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, προκειμένου να εξαπατούν τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων (συσκευών έκχυσης φαρμάκου για καρκινοπαθείς, καθετήρων κ.α.). Προς τούτο η οργάνωση είχε διαμορφώσει ένα δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής των προαναφερόμενων προϊόντων, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό παρουσίαζαν σε αυτόν τις εικονικές συνταγογραφήσεις και εκτελέσεις αυτών, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την παράνομη αποζημίωσή τους.


Εκτός της ζημίας που προκλήθηκε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., η παράνομη δραστηριότητα της οργάνωσης είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων άλλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ως αποκλειστικοί εισαγωγείς των υπό έρευνα ιατροτεχνολογικών προϊόντων καθώς καλούνταν να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης.

Η παράνομη συνταγογράφηση των εν λόγω υλικών λάμβανε χώρα από 29 ιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, εν αγνοία των ασθενών και εν συνεχεία, την εικονική εκτέλεση αυτών αναλάμβανε κάποια από τις εταιρείες - πάροχος της οργάνωσης. Η ανεύρεση Α.Μ.Κ.Α. ασφαλισμένων είτε λάμβανε χώρα από μέλη που επιφορτισμένα αποκλειστικά με το ρόλο αυτό, είτε αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων. Η επιλογή των ασφαλισμένων πραγματοποιούταν έτσι ώστε να παρέχει τον μέγιστο βαθμό κάλυψης της παράνομης δράσης τους και για το λόγο αυτό, ως επί το πλείστον, επέλεγαν άτομα μεγάλης ηλικίας ή με άσχημη συνολική κατάσταση υγείας, καθότι γνώριζαν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές θα αντιμετώπιζαν σημαντική δυσχέρεια στη συλλογή στοιχείων και τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων. Για τον ίδιο σκοπό, σε πολλές καταχωρήσεις συνταγογραφήσεων και εκτελέσεων, αναγράφονταν οι ίδιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, οι οποίοι αντιστοιχούν είτε στους εμπλεκόμενους είτε ήταν ανύπαρκτοι.

Τα αρχηγικά μέλη προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν παράλληλα την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους, εκμεταλλεύονταν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση των εταιρειών τους, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.


Στο πλαίσιο κάλυψης της παράνομης δραστηριότητας χρησιμοποιούσαν αχυρανθρώπους ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών, οι οποίοι εναλλάσσονταν μεταξύ τους. Σε περίπτωση δε καταγγελίας της σύμβασης από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συνέχιζαν απρόσκοπτα τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υφιστάμενες. Στον κύκλο των εταιρειών είχαν εντάξει και οντότητες, οι οποίες προγενέστερα είχαν εντελώς διαφορετικό αντικείμενο δραστηριότητας, όπως εμπορία ενδυμάτων ή κατεψυγμένων αλιευμάτων. Η συνέχεια στην εγκληματική τους δραστηριότητα προκύπτει και από το γεγονός ότι, οι περισσότερες από τις εταιρείες αυτές παρουσιάζουν κοινές έδρες και τηλεφωνικές συνδέσεις. Η δε υποδομή που είχαν διαμορφώσει ήταν ιδιαίτερα μελετημένη, καθόσον περιλάμβανε και εταιρείες, οι οποίες δεν είχαν επιχειρήσει να συνάψουν σύμβαση, πλην όμως ήταν άμεσα διαθέσιμες προς τούτο.

Η Οικονομική Αστυνομία συνέλαβε τόσο τον επιχειρηματία που φέρεται ως αρχηγός όσο και το έτερο αρχηγικό μέλος (λογιστή). Επίσης, συνελήφθησαν ακόμα τρία άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για ακόμα 33. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου