Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023

Βουλή: Live η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο: Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο που εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες
Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο-γκιλοτίνα


Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων πολιτικών αρχηγών, το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αύριο στη Βουλή.

Σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, στην αναμέτρηση επί των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά» λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήρθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα ν ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις, που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά σε κρούσματα νοθείας καυσίμων ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφεξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρόθεση μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση»

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες, οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.

Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μία αντιπολίτευση του «Όχι σε όλα και Ναι στο τίποτα». Ελπίζω να διαψευστώ» σημείωσε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Φάμελλος: Οφείλουμε να εγγυηθούμε στη νέα γενιά ότι κάθε αύριο θα είναι καλύτερο

Με αναφορά στην σημερινή 15η «μαύρη επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου» άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Η 6η Δεκέμβρη θα είναι πάντα η μέρα του Αλέξη, που σήμερα θα ήταν 30 χρονών, θα είναι η μέρα της γενιάς του αλλά και γενικά της νεολαίας που εξεγείρεται και διεκδικεί» ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: «Μιας γενιάς που ενηλικιώθηκε βίαια το 2008 και που, στη συνέχεια, είδε τα όνειρά της να συνθλίβονται από τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Μιας γενιάς που αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτή τη γενιά αλλά και στη σημερινή νεολαία οφείλουμε, 15 χρόνια μετά, να εγγυηθούμε ότι κάθε αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες και αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει καμία αναχρονιστική συζήτηση για ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ακολούθως, αναφέρθηκε στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία. «Όπως έχουμε τονίσει, στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.

Υπογραμμίζουμε, όμως, ότι ο διάλογος αυτός, πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος: Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: τη μη-αποστρατιωτικοποίηση και την προάσπιση της κυριαρχίας. Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση μόνο της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ είναι το μόνο νομικό θέμα, η μόνη διαφορά που διεκδικούμε να παραπεμφθεί στη Χάγη. Όμως, τρίτον, ο διάλογος αυτός οφείλει να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες που δεν έχουν καθορισθεί μέχρι σήμερα. Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά. Και τέλος πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και προς όλες τις κατευθύνσεις της σημασίας επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εκεί όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Αυτού του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής».

Ο κ. Φάμελλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν ακολουθούμε τον δρόμο του κ. Μητσοτάκη «που εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως «εθνική εξαίρεση» για τον οποίο ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πατριδοκαπηλείας; Σήμερα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του κ. Σαμαρά, που τάσσεται κατά του διαλόγου».

Αναφέρθηκε όμως και στην «τραγική εξέλιξη της γυναικοκτονίας, της 43χρονης στην Σαλαμίνα»: «Δεν θέλω να υποτιμήσω ούτε το θέμα ούτε το νομοσχέδιο. Αλλά θεωρώ ότι αν κάτι πρέπει να συζητηθεί στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η νομική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας όπως έχει ζητήσει και καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Χατζηδάκης: Προχωρούμε μπροστά μαζί

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί του άρθρου 15 του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, που αφορά στην εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Την ένσταση στήριξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία.

«Προχωρούμε μπροστά μαζί με την πλειοψηφία των πολιτών και ακολουθώντας τις επιταγές της συνείδησης μας» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

«Όποιος διαβάσει αναλυτικά την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου, δεν θα δει πουθενά να αναφέρεται η λέξη αντισυνταγματικότητα. Επειδή όμως μιλάμε για αντισυνταγματικότητα, καλό είναι να δούμε το σύνταγμα. Το άρθρο 4 στην παράγραφο 5 του συντάγματος αναφέρει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης που ανέβηκε στο βήμα, λίγη ώρα μετά την υποβολή ένστασης αντισυνταγματικότητας επί της εισαγωγής του τεκμαρτού εισοδήματος με βάση τον κατώτατο μισθό, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΑΑΔΕ που αποκαλύπτουν ότι το 71% του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλώνει εισόδημα κάτω από τον μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

«Το πιστεύετε; Το πιστεύουν οι Έλληνες πολίτες;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι 430.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα αποκλειστικά από το ελεύθερο επάγγελμα και έχουν φορολογική επιβάρυνση, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος που είναι 650 ευρώ, 867 ευρώ. Ο μέσος συνταξιούχος πληρώνει 938 ευρώ και ο μέσος εργαζόμενος 1.161 ευρώ. «Αυτήν την κοινωνική δικαιοσύνη υπερασπίζεστε; Θεωρείτε ότι το σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή;», είπε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών, μόλις το 4% πληρώνει το 51% της συνολικής φορολογίας όλου του κλάδου.

«Δεν έχω δει πολλούς εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και βγάζουν πιο πολλά λεφτά από τα αφεντικά τους»

Σε σχέση με την επίκληση της κοινής πείρας για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Δεν ξέρω τι λέει η δική σας πείρα, αλλά εγώ δεν έχω δει πολλούς εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και βγάζουν πιο πολλά λεφτά από τα αφεντικά τους. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, γι αυτό το τεκμαρτό εισόδημα είναι μαχητό, αλλά ο κανόνας είναι ότι το αφεντικό βγάζει περισσότερα από τον εργαζόμενό του. Εσείς τουλάχιστον στην Αριστερά, θα έπρεπε να το είχατε αντιληφθεί…».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι το 84% των ιδιοκτητών μπαρ, δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού με τον κατώτατο μισθό. «Τι πρέπει να κάνουμε; Να το καταπιούμε αμάσητο;», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι το τεκμαρτό εισόδημα, όπως εισάγεται στο νομοσχέδιο, δεν είναι οριζόντιο αφού έχουν προβλεφθεί και εξαιρέσεις, όπως για αναπήρους, πολυτέκνους, για μονογονεϊκές, για τα μικρά χωριά, για τα νησιά κάτω από 3000 κατοίκους, για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Στο κλίμα αυτό, ανέφερε επίσης ότι το τεκμήριο δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Ισχύουν ήδη οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων, τα τεκμήρια διαβίωσης. «Αυτά γιατί δεν σας ενόχλησαν; Θα ήθελα μια απάντηση», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε: «Η νομολογία του ΣτΕ λαμβάνεται απολύτως υπόψη. Θέλω δε να σας θυμίσω πως είναι το ίδιο το ΣτΕ που έχει θεωρήσει συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος που εμείς καταργούμε σε δύο χρόνια, νωρίτερα και ήταν οριζόντιο. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να έχει θεωρηθεί συνταγματικό το τέλος επιτηδεύματος και να είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο; Πώς;».

«Δεν μου έχει συμβεί να κριθεί αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που εισηγήθηκα. Το έζησα στον περιβαλλοντικό νόμο, κρίθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για τη ΔΕΗ κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νόμο για τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, κηρύχθηκε συνταγματικός. Το έζησα στο νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ κηρύχθηκε συνταγματικός. Και αυτός ο νόμος θα κηρυχθεί συνταγματικός, γιατί είναι ένας δίκαιος νόμος. Που προσπαθεί να επιβάλει δίκαια τα φορολογικά βάρη», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Υπό το φως των διατάξεων του συντάγματος και της κοινής πείρας, θέλετε όλοι να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή ή προχωρούμε με ψηφοθηρική λογική. Σας πληροφορώ πάντως ότι και με ψηφοθηρική λογική να προχωράτε, κάνετε λάθος. Διότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, προκύπτει ότι και οι μισοί δικοί σας οπαδοί, στηρίζουν αυτή τη μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.

Τα κόμματα για την ένσταση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. «Οι μισθωτοί και οι μη μισθωτοί τελούν υπό ουσιωδώς διαφορετικές συνθήκες απασχολήσεως και παραγωγής εισοδήματος», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 15 αντίκειται στο άρθρο 4 παρ.1 και 5. του Συντάγματος στην αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), εν όψει, της ουσιώδους διαφοράς των συνθηκών απασχολήσεως των εν λόγω δύο κατηγοριών προσώπων αλλά, προεχόντως, λόγω της ριζικής, επί συνταγματικού επιπέδου, διαφοράς του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο οι μισθωτοί παρέχουν τις υπηρεσίες τους εν σχέσει προς τους μη μισθωτούς (αυτοαπασχολούμενους).

Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης, επισήμανε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται αποφάσεις του ΣτΕ του 2019 δεν λέει ότι είναι αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου. Οι συγκεκριμένες διατάξεις λαμβάνουν υπόψη τους τα διδάγματα κοινής πείρας, ανέφερε ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι ο νομοθέτης έχει προβλέψει εξαιρέσεις εκτιμώντας τα διδάγματα κοινής πείρας. Αφετέρου, το τεκμαρτό εισόδημα έχει προβλεφθεί ότι είναι μαχητό. «Η διάταξη δεν πάσχει αντισυνταγματικότητας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που σημείωσε όμως ότι το ζήτημα είναι πολιτικό.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής είπε ότι η διάταξη για την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος πάσχει πολλαπλώς αντισυνταγματικότητας και πάσχει και ως προς την ελεύθερη ανάπτυξη στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, την οποία επίσης επιτάσσει το σύνταγμα. «Υπάρχει ουσιώδης διαφορά μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών», είπε ο κ. Δουδωνής που σημείωσε ότι στο άρθρο 15 δεν γίνεται ούτε απλή επίκληση συγκεκριμένων διδαγμάτων της κοινής πείρας για το πως διαμορφώνονται τα εισοδήματα. Συνεπώς δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα για να στηριχθεί η διάταξη του άρθρου 15 του νομοσχεδίου. Βαθύτερος σκοπός της κυβέρνησης και αποτέλεσμα είναι ότι τίθενται εκτός αγοράς οι μικρομεσαίοι για την αναδιάταξη της αγοράς προς όφελος εκείνων που υπηρετεί η κυβέρνηση, είπε ο κ. Δουδωνής.

Το σύνταγμα το προσαρμόζετε κάθε φορά στην ικανοποίηση των αναγκών της άρχουσας τάξης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν και ακολούθησαν αυτή την πρακτική. «Είναι κενές περιεχομένου οι επικλήσεις της ισότητας. Η προστασία των ολιγοπωλιακών ομίλων είναι το ιερό δισκοπότηρο», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο γιατί είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ ψηφίζει υπέρ της ένστασης αλλά με κριτήριο την αντιλαϊκότητά της και όχι την αντισυνταγματικότητά της γιατί η ένσταση είναι προσχηματική, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας επανέφερε την πρόταση του κόμματος του για την δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου, γιατί «δεν είναι δουλειά ούτε του Πλεύρη, ούτε του Μπούρα, ούτε του Χήτα να κρίνει αν ένας νόμος είναι συνταγματικός», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Χήτας ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, παραβιάζει κατάφωρα το σύνταγμα. Ο κ. Χήτας είπε ότι η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κάλεσε όμως να αναλογιστεί «ότι τα ίδια έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση και τους ξεζούμισε όλους», με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης είπε ότι το άρθρο 15 του νομοσχεδίου παραβιάζει διατάξεις του συντάγματος και εξισώνει μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνουν, όπως επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Στόχος είναι η διάλυση των μικρομεσαίων, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Οι Σπαρτιάτες δήλωσαν επίσης ότι υπερψηφίζουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας είπε ότι το κόμμα του έχει από την αρχή καταγγείλει την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 15, σημειώνοντας ότι η εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες αν και τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες. Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας, όπως δέχθηκε άλλες αποφάσεις της, είπε ο κ. Βορύλλας.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Βουλή και οι βουλευτές δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους αλλά για τη λαϊκή κυριαρχία. Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην μαύρη επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

«Είναι μια μέρα χαραγμένη στη σύγχρονη ιστορία και επειδή το ‘ποτέ ξανά’ στην αστυνομική βία, πρέπει να διατρανώνεται στη Βουλή, θα αφιερώσω ένα λεπτό από την ομιλία μου και θα σας καλέσω να πείτε ότι δεν θα επιτραπεί επανάληψη δολοφονίας παιδιού από την αστυνομική βία», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τήρησε όρθια μαζί με την Κοινοβουλευτική της Ομάδα ενός λεπτού σιγή. Όρθιοι στάθηκαν στην αίθουσα και οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, την ώρα της σιγής.

Σε σχέση με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, η κ. Κωνσταντοπούλου επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος επέτρεψε την αντισυνταγματικότητα, αφού έδωσε τη δύναμη στον κ. Μητσοτάκη, να την εξοβελίσει από την εξεταστική επιτροπή. Τέτοια αντισυνταγματικότητα με την κατάθεση νομοσχεδίων τα μεσάνυχτα, επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει επιτρέψει, όπως την επέτρεψε και με τον νόμο Κατρούγκαλου. «Είναι προδήλως αντισυνταγματική η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και είναι ακραία άδικο το νομοσχέδιο», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας.

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην επέτειο από το «κρατικό έγκλημα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως είναι αναγκαίο να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τον κρατικό αυταρχισμό και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Σε σχέση με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι η σύλληψη της φοροδιαφυγής μέσω τεκμηρίων δεν αντίκειται στο Σύνταγμα αλλά πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να μην επιβάλλεται πλασματική φορολογική υποχρέωση επί πλασματικής φορολογητέας ύλης. Πρέπει να κινούνται τα τεκμήρια στην εξεύρεση του πραγματικού εισοδήματος, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε ότι υπό την έννοια αυτή, πρέπει να αξιοποιούνται τα διδάγματα της κοινής πείρας και να είναι μαχητά τα τεκμήρια. Όμως στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα εμπειρικά δεδομένα ενώ έχει ήδη κριθεί, από το ΣτΕ, ότι η εξίσωση του μισθωτού με τον μη μισθωτό δεν ανταποκρίνεται στα διδάγματα της κοινής πείρας. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσει την ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι κατάφωρα παραβιάζεται το σύνταγμα και σχολίασε πως αφού ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε τις αποφάσεις του ΣτΕ πρέπει και οι βουλευτές της ΝΔ, να υπερψηφίσουν την ένσταση αντισυνταγματικότητας. «Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής είπε ότι πρέπει να υπάρχει δεδομένη κοινή πείρα, για το πως σχηματίζεται το εισόδημα, αλλά το νομοσχέδιο δεν επικαλείται ούτε ένα δεδομένο κοινής πείρας»,είπε ο Νίκος Παππάς και στο πολιτικό πεδίο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το σχέδιο Πισσαρίδη, και καταπατά και τη γνώμη των φορέων, και τη γνώμη των κομμάτων και την κοινή λογική και από ό,τι φαίνεται καταπατά και το σύνταγμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, σχολίασε πως ο πραγματικός λόγος που ετέθη το θέμα αντισυνταγματικότητας ήταν για να αναπτυχθούν πολιτικά επιχειρήματα, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή που όλοι κοπτόμαστε για το σύνταγμα, παραβλέπετε την ανάγκη η πολιτεία να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, είπε ο κ. Τσιάρας η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει συγκεκριμένο δρόμο. Ο δρόμος είναι να βάλει τέλος στην κακοδαιμονία του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, είπε ο κ. Τσιάρας και επισήμανε πως σε τελική ανάλυση τα τεκμήρια είναι μαχητά και άρα όποιος θέλει μπορεί να προσφύγει.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

  • ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.
  • τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.
  • για την υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών τιμολογίων, η κυβέρνηση θα υποβάλει «σύντομα» σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεδομένου ότι απαιτείται η έγκρισή της.
  • μέσα στο 2024 εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα mydata για την ηλεκτρονική υποβολή των παραστατικών προς την ΑΔΑΕ και ως προς τα έσοδα και ως προς τα έξοδα.
  • η αγοραπωλησία ακινήτων θα γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής, όχι με μετρητά. Μέχρι σήμερα, ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησιών, που υπερβαίνει το 20%, γίνονταν και γίνονται είτε μόνο με μετρητά ή με τραπεζικά μέσα και μετρητά, με μεικτό τρόπο.
  • ενεργοποιείται το «ψηφιακό δελτίο αποστολής», πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, με την έκδοση όλων των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων. Το «ψηφιακό δελτίο αποστολής» είναι ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κατά τη διακίνηση αγαθών.
  • Αυξάνεται το πρόστιμο χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  • θεσμοθετείται η πληρωμή του 50% των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.
  • Επιβάλλεται διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
  • Ρυθμίζεται η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων.Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο-γκιλοτίνα

Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που φέρνει φοροκαταιγίδα και στοχοποιεί τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. συντηρεί και ωθεί στη φοροδιαφυγή», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. στην ολομέλεια της Βουλής Σωκράτης Φάμελλος. Όπως τόνισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση παραδέχεται ότι απέτυχε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, «απαξιώνει όλα τα βήματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού» και «εισάγει ένα αναχρονιστικό χαράτσι στο εισόδημα». Το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον Σ. Φάμελλο, «ωθεί σε περαιτέρω φοροδιαφυγή διότι τα μεγάλα εισοδήματα δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουν πλέον σε αναλυτική καταγραφή εσόδων-εξόδων, διότι μπορούν να κατέβουν στο «ταβάνι» των 50.000 ευρώ τεκμαρτών και να φορολογηθούν για λιγότερα».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, το φορολογικό νομοσχέδιο «συντρίβει άδικα τα μικρά εισοδήματα» όπως των επαγγελματιών οδηγών ταξί και των πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Το νομοσχέδιο «αποφεύγει την φορολόγηση των υπερκερδών και των μεγάλων επιχειρήσεων» τόνισε ο Σ. Φάμμελος και ωθεί σε αναδιάρθρωση την αγορά, εις βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
ΠΑΣΟΚ: H κυβέρνηση κηρύττει τον πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα

«Το νομοσχέδιο κηρύττει τον πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα», κατήγγειλε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, στη συζήτηση του νομοσχεδίου. «Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, αρνούμενος ότι τα φορολογικά μέτρα είναι οριζόντια. Όταν αντιμετωπίζεις με τον ίδιο τρόπο έναν χειρουργό με ένα καφενείο στην Αργιθέα, πώς συνδυάζεται αυτό;», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο αποδεικνύει την στρατηγική ήττα της συντεταγμένης Πολιτείας, αφού εγκαταλείπει τον λογιστικό προσδιορισμό, έσοδα-έξοδα δηλαδή, που καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 2010 και που σε μεγάλο βαθμό, σε αυτόν οφείλεται ότι πάνε τόσο καλά τα έσοδα από έμμεσους φόρους. «Αυτό το βγάζει από το τραπέζι, μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση, και είναι ένας τεράστιος αναχρονισμός και αντιμεταρρύθμιση», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «κήρυξε πόλεμο στο ελεύθερο επάγγελμα, με τον τίτλο “περιορισμός της φοροδιαφυγής”».

Μεγάλα θύματα αυτής της πολιτικής, είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είναι η ύπαιθρος γενικά, διότι ουσιαστικά «είναι απαγορευτική η επαγγελματική δραστηριότητα, σε χωριά, άνω των 500 κατοίκων», θύματα είναι οι τρίτεκνοι, είναι οι πλησίον της σύνταξης και κρατάνε ένα μικρομάγαζο για να συμπληρώσουν ένσημα, είναι οι δικηγόροι που εργάζονται από το σπίτι και είναι πάνω από 10.000. «Στοχοποιούνται κομμωτές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, στοχοποιούνται όσοι έχουν υπάλληλο», όπως ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος, «στοχοποιούνται, όσοι δεν έχουν κάνει εταιρείες συλλήβδην, στοχοποιούνται οι αγρότες στις λαϊκές αγορές, αν και οι λαϊκές αγορές είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον καταναλωτή, στοχοποιούνται οι ταξιτζήδες που δεν είναι συμβεβλημένοι με πλατφόρμες, στοχοποιούνται περίπτερα, ψιλικατζίδικα, στοχοποιούνται όσοι έχουν υπάλληλο».
Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο

«Χωρίς περιστροφές δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο και στεκόμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στη νέα επίθεση που δέχονται από την κυβέρνηση σας» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο γγ γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το νομοσχέδιό σας, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει φορολογική δικαιοσύνη, όπως λέτε -λες και μπορεί να υπάρξει πραγματική φορολογική δικαιοσύνη στο άδικο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα που όλοι σας υπηρετείτε- αλλά αντίθετα αποτελεί μία ακόμα σελίδα στην αντιλαϊκή επίθεση που έχετε εξαπολύσει ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην προκειμένη, ενάντια στους μικρούς επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, βιοτέχνες, εμπόρους. Δικαίως έχει συναντήσει την οργή τους, δικαίως έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, δικαίως ζητάνε την απόσυρσή του» προσέθεσε.

Είπε ότι η απάντηση στο «πονηρό ερώτημα, πώς γίνεται η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό» βρίσκεται «στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων έχει οδηγήσει ελεύθερους επαγγελματίες όπως και μισθωτούς να ζουν εντελώς με τα ελάχιστα».

Σημειώνοντας ότι τα πραγματικά προβλήματα της φορολογίας είναι άλλα, έθεσε το ερώτημα: «Τι πληρώνει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο και τι ο ελληνικός λαός; Πόσα είναι τα κρατικά έσοδα από τις μεγάλες και πολύ μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και πόσα από το λαϊκό εισόδημα; Τι πληρώνουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους και τι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες;».

«Επιβεβαιώνεται από όλα τα στοιχεία και από το προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού ότι ο λαός συνεχίζει να πληρώνει το 95% των κρατικών φορολογικών εσόδων και το μεγάλο κεφάλαιο μόλις το 5%» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «μάλιστα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο εισπράττετε φορολογικά έσοδα με τους πλέον άδικους τρόπους».

Αναφέρθηκε στις με «νομότυπο τρόπο, με το “γράμμα του νόμου”» φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου που «εξασφάλισε η κυβέρνηση, όπως και εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ πριν». Προσέθεσε ότι και με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση «δίνει ένα ακόμα “δωράκι” στο μεγάλο κεφάλαιο με τα δύο τελευταία άρθρα, αφού μειώνετε για ακόμα μία φορά τόσο τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου όσο και τον φόρο για τις αγοραπωλησίες μετοχών».

Αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και στους φορολογικούς παραδείσους, «για τα οποία προφανώς η κυβέρνηση έχει ακούσει, αλλά κυνηγά μόνο τους μικροεπαγγελματίες και στους μεγάλους παρέχει ασυλία».

Υπογράμμισε, με συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η κυβέρνηση ξέρει, επίσης, πολύ καλά πως «η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών πληρώνουν ήδη φόρους δυσανάλογους με το εισόδημά τους» και προσέθεσε ότι «τώρα με τον τεκμαιρόμενο φόρο που επιβάλλετε, εκατοντάδες χιλιάδες θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα».

Είπε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε ουσιαστικά να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή «θα εξασφάλιζε ένα στοιχειώδες πλαίσιο προστασίας όλων των μικρών εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτοί που όντως έχουν ανάγκη».

«Η πρόταση νόμου, που το ΚΚΕ κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες, θέτει ακριβώς αυτό το πλαίσιο προστασίας για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες» υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε στους άξονες της πρότασης.

Επισήμανε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως η κυβέρνηση αρνείται τα στοιχειώδη που προτείνει το ΚΚΕ «για να υπάρξει έστω και ένα ίχνος φορολογικής δικαιοσύνης» γιατί «σκοπός της είναι να εισπράξετε ακριβώς από τους “μη έχοντες” για να συνεχίσετε να ταΐζετε μόνο τους “έχοντες και κατέχοντες”». «Γιατί κάπως έτσι εξασφαλίζετε τις παχυλές χρηματοδοτήσεις για τις “πράσινες”, τις ψηφιακές και όλες τις άλλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων»

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «φοραφαίμαξη των επαγγελματιών βρίσκεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ εδώ και πολύ καιρό», προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το φορολογικό «ήταν στην ίδια ακριβώς λίστα με τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και την 12ωρη μισθωτή σκλαβιά, που νομοθετήσατε μόλις λίγους μήνες πριν σε βάρος των εργαζομένων».
Βελόπουλος: «Δολοφονείτε» τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Οι Έλληνες δεν είναι χαζοί, ούτε ανόητοι, ούτε φελλοί. Εσείς νομίζετε ότι είναι ανόητοι και δολοφονείτε την οικονομία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοκτονείτε πολιτικά, ό,τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάθετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ελέγχους στην πηγή, «στους κολλητούς σας φίλους, εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο ή εμπόριο πετρελαίου, όχι στο βυτιοφόρο», διότι όπως εξήγησε, είναι άλλο ο λαθρέμπρορος και άλλο ο λαθροδιακινητής. Εκτίμησε, ότι τα χρήματα που χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο είναι πολλαπλάσιο των 300ων εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «όλα αυτά που λέει για τη φοροδιαφυγή δεν τα κάνει για τη φοροδιαφυγή, τα κάνει για τα μετρητά». Επισήμανε, ότι τα μετρητά δεν μαζεύονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως για να γίνονται όλα μέσω των τραπεζών, προσθέτοντας ότι στη χώρα μας «κονομάνε οι φίλοι της ΝΔ, οι τραπεζίτες, μέσω των προμηθειών. Η ΝΔ νομοθετεί όχι για το συμφέρον των πολιτών αλλά για το συμφέρον των τραπεζιτών», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Σημείωσε ότι «θέλετε να φτιάξετε μια αχρήματη κοινωνία» αλλά αυτό «δεν μπορεί να γίνει».

Για το φορολογικό σύστημα, ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι στηρίζεται στους έμμεσους φόρους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κάνει εγκλήματα φορολογικά» και λάθη ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να κόβουν αποδείξεις. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να ακούσει την πρόταση της Ελληνικής Λύσης, ώστε όλες οι αγορές από τους πολίτες να προσμετράνε στα έξοδα. «Τι έσοδα έχω; 10 ευρώ. Τι έξοδα έχω; 8 ευρώ. Τα 2 ευρώ φορολογούνται. Είναι ο ΦΠΑ. Θα αναγκαστούν όλοι να κόψουν αποδείξεις», εξήγησε. «Χτυπήστε αλύπητα τους πλουσίους, τα λαμόγια και αφήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέγγιχτους, βρείτε τα λεφτά από εκεί», πρόσθεσε και παράλληλα είπε ότι το 2019 «είχατε πει ότι θα καταργούσατε το τέλος επιτηδεύματος για όλους το 2023. Το καταργήσατε; Όχι. Για μερικούς μόνο». «Το φορολογικό ν/σ που φέρατε ξεκινά από ένα φαινομενικά σωστό αίτιο, το ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν λίγα στην εφορία και καταλήγει σε ένα εσφαλμένο αιτιατό, την τεκμαρτή φορολογία επί δικαίων και αδίκων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Κωνσταντοπούλου: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

Εκδικητικό κατά των ελευθέρων επαγγελματιών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι το νομοσχέδιο διαπνέεται από τη νοοτροπία του καταδοτισμού και του δοσιλογισμού, καθώς επιβραβεύει την καταγγελία φοροδιαφυγής με έκπτωση φόρου. «Τι ντροπή! Τι κοινωνική συνείδηση χτίζετε έτσι; Του ενός που δείχνει τον άλλο; Με κουκούλα ή χωρίς κουκούλα; Τι κοινωνική συνύπαρξη ονειρεύεστε με αυτές τις πρωτοβουλίες;» ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο είναι εκδικητικό, καθώς επιβάλλει αναδρομικό φόρο για το 2023, κάτι που «δεν είναι, καν, fair play. Μπορεί να επιτρέπεται θεωρητικά, ηθικά και πολιτικά όμως είναι ανεπίτρεπτο». Αναφερόμενη στην προηγηθείσα ομιλία του πρωθυπουργού, ότι δεν μπορεί οι αυτοαπασχολούμενοι να δηλώνουν ζημιές επί πέντε χρόνια, αναρωτήθηκε εάν έπρεπε να δηλώνουν κέρδη το 2020, το ’21 και το ’22, όταν οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν για μεγάλα διαστήματα λόγω κορονοϊού. Όσο για τα τεκμήρια, και ότι ο μέσος αυτοαπασχολούμενος έχει καθαρά εισοδήματα 50.000 ευρώ, είπε, απευθυνόμενη προς τα υπουργικά έδρανα: «Σοβαρά; Που ζείτε; [..] Έχετε πάρει είδηση ότι στην πλειοψηφία τους οι αυτοαπασχολούμενοι πασχίζουν, και αυτό το αντιμετωπίζετε με τη λογική που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, η οποία είναι άκρως νεοφιλελεύθερη, άκρως αντικοινωνική, ότι πρέπει να εξετάσουν εάν συντρέχουν λόγοι να παραμείνουν στο επάγγελμα, δηλαδή, συνομολογείτε ότι τους εξαναγκάζετε σε έξοδο από το επάγγελμα της επιλογής τους, με τεχνητούς τρόπους, και με την επιβολή τεκμηρίων;».

Τέλος, και μιλώντας ως «μάχιμη δικηγόρος» είπε ότι «κάποιοι δικηγόροι, που δεν έβαλαν κυβερνητική γραβάτα και κουστούμι, και δεν στρογγυλοκάθισαν στα κυβερνητικά έδρανα, [..] είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν αυτό το νομοσχέδιο, και δικαστικά και κοινωνικά, και καλό είναι [..] να φροντίσετε να το αποσύρετε».
Νίκη: Δυσβάστακτα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

«Η θέση της “Νίκης” είναι ότι το φορολογικό σύστημα επιβάλλεται να έχει, ως βασική αρχή, τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών στους πολίτες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Ανδρέας Βορύλλας, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Υπάρχει και η φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών και των εγχώριων ομίλων που, μέσω περίπλοκων συναλλαγών, εικονικών δαπανών και ενδοομιλικών τιμολογήσεων, μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες με ελάχιστη φορολογία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να στραφεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» και σχολίασε ότι στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο για φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αντίθετα, είπε ο κ. Βορύλλας, ευνοούνται από άρθρα του νομοσχεδίου.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται προς λάθος κατεύθυνση, είναι μεροληπτικό και άδικο, δεν θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, κατανέμει τα φορολογικά βάρη με άνισο τρόπο, θα προκαλέσει δυσβάστακτα βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ενώ παρουσιάζει και νομικά ελαττώματα» τόνισε.
Σπαρτιάτες: Φορολογική αφαίμαξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων

«Με το νομοσχέδιο επιχειρείται φορολογική αφαίμαξη των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, στη βάση αυθαίρετων και παράλογων γενικεύσεων», ανέφερε κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Αθανάσιος Χαλκιάς.

«Το νομοσχέδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως επιστροφή στο φορολογικό μεσαίωνα», είπε ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι ενώ τόσον καιρό έδινε χρήματα από τον Προϋπολογισμό για την κάλυψη της ακρίβειας, τώρα, με τους φόρους πάει να τα πάρει πίσω από τους πολίτες, δηλαδή μια λογική «στα δίνω για να μου τα ξαναδώσεις».

«Το νομοσχέδιο εισάγει την απαρχαιωμένη μέθοδο των τεκμηρίων και δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σε βάθος χρόνου θα πάψει να φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χαλκιάς και θύμισε πως στα τεκμήρια για τα αυτοκίνητα, οι πολίτες που δεν μπορούσαν να καλύψουν με τα εισοδήματά τους τα τεκμήρια του κυβισμού των αυτοκινήτων, κατέφυγαν σε μικρότερα αυτοκίνητα, και έτσι έπαψαν να πληρώνουν άδικους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου